28 EKİM 2021 GÜNDEMİ

img

* İmralı tecridinin emsalinin olmadığını belirten avukat Cengiz Yürekli, Öcalan’a “volta attığı” gerekçesiyle verilen disiplin cezasının şantaj ve tehdit yöntemi olduğunu söyledi. 

* 97'nci yılını geride bırakan cumhuriyet rejimi boyunca inkar-imha-asimilasyon siyaseti sürerken, direnen Kürt siyaseti her geçen gün daha da büyüdü. Tarihçi Mehmet Bayraktar, "Ders alınmazsa çıkmaz derinleşir" dedi.
 
* İmralı’daki tecridin bütün cezaevlerine yayıldığını belirten HDP’li Abdullah Koç, herkesi ihlallere karşı Meclis Başkanlığı, Adalet Bakanlığı ve Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na başvuru yapmaya çağırdı.
 
* HDP’nin açıkladığı deklarasyonun Türkiye’nin sorunlarının çözümünde “reçete görevi” göreceğini ifade eden Diyarbakır’da ki STÖ’ler, emek ve demokrasi güçlerine “Elimizi taşın altına koyun” çağrısı yaptı.
 
* Şaban Kaygusuz’un çıplak arama işkencesine maruz kaldıktan sonra ayağı olmamasına rağmen ayakta sayımın dayatıldığını belirten anne Durri Kaygusuz, “Oturduğu sandalyeden yere atmışlar ve işkence etmişler” dedi.
 
* 60 tutuklunun infaz süresi tamamlanmasına rağmen İGK, “suyu tasarruflu kullanmadığı”, “aramalarda kolaylık sağlamadığı”, “pişman olmadığı”, “iyi halli olmadığı”, “suça meyilli” olduğu gerekçesiyle tahliye taleplerini reddetti.
 
* Kürt basınına 18 yıl aralıksız emek veren Mamoste Kadri Kaya’nın yaşamını yitirmesinin üzerinden üç yıl geçerken, meslektaşları, özgür basında çalışan herkesin mutlaka ondan bir şeyler öğrendiğini söyledi.
 
* Cezaevinde açlık grevine girdiği gerekçesiyle hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla dava açılan Rozerin Kurt, mevzuatta açlık grevine dair suç tipi bulunmadığı için beraat etti.
 
* Diyarbakır Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu üyesi Elif Birkili, cezaevlerinde artan keyfi uygulamaların işkence, sindirme, uzaklaştırma ve tecrit olduğunu belirterek, “Bu baskılar mevcut siyasi atmosferden bağımsız değil” dedi.
 
* Suruç Aileleri İnisiyatifi, dava dosyasının tek sanık üzerinden kapatılmasına tepki göstererek, "Katliam iktidara uzandığı için dava kapatıldı" dedi.
 
* İzmir depremi 1'nci yılını geride bırakırken, yetkililerin depremzedelere barınma sorunu ve zararlarına ilişkin verdiği sözler tutulmadı. Aileler hala konteynırda yaşarken, inşa edilen yeni yapılar için de yüksek miktarda borçlandırıldı.
 
* Urfa'da konut ücretleri yüzde yüzün üzerinden artarken, İMO Temsilcisi Ruken Okyay Çiçek, artış nedenlerinden birinin ekonomik krize karşı konut ve arsaların yatırım aracı olarak kullanılması olduğunu söyledi.
 
* Yüz yüze eğitimlerine başlayan Dicle Kültür ve Sanat Derneği, yeni eğitim döneminde çocuklar içinde kurslar yapacak.
 
* Eğitim Sen Mersin Şubesi Başkanı Mahmut Sümbül, bütçede savaşa ayrılan dev payı eleştirerek, bu kaynağın sorunların arttığı eğitim ve sağlık gibi alanlara aktarılmasını istedi. 
 
* Şenyaşar ailesinin Adalet Nöbeti 234'üncü gününde devam ediyor.
 
* İHD Ankara Şubesi, 3 aylık İç Anadolu Bölge Cezaevleri’nde yaşanan hak ihlallerine dair hazırladıkları raporu şube binalarında açıklayacak. (11.00)
 
* HDP Sözcüsü Ebru Günay, partilerinin genel merkezinde haftalık basın toplantısı düzenleyecek. (11.00)
 
* Amed Emek ve Demokrasi Platformu, KHK'lerin yıl dönümüne ilişkin Koşuyolu Parkı’nda açıklama yapacak. (12.30)
 
* Roboski İçin Adalet Girişimi, katliamın 118’inci ayında İHD Ankara Şubesi önünde açıklama yapacak. (13.30)