29 EKİM 2021 GÜNDEMİ

img

* PKK Lideri Abdullah Öcalan, çözümün demokratik cumhuriyet çerçevesinde sağlanabileceğini belirterek, 1920’de Kürtler ve Türkler arasında yapılan ittifakın, bugün demokratik temelde yeniden gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. 

* AK Bakanlar Komitesi, PKK Lideri Öcalan ve diğer 3 isme ilişkin 4 hukuk örgütü tarafından yapılan başvuruyu 7 yıl sonra Aralık ayı başındaki toplantıda gündemine alacak. Öcalan'ın avukatı Newroz Uysal, Komite'den kuruluş gayesini ve görevini yerine getirmesini beklediklerini söyledi.
 
* MGK'nin 2014'te karar altına aldığı "Çöktürme Planı" ile başlatılan savaş, tezkerelerle "ölüm siyaseti"ne dönüştürüldü. HDP'li Tayip Temel, plana başvuranların "çökme noktasına" geldiğini söyledi.
 
* Her geçen gün kan kaybeden AKP, kurtuluşu camilerde arıyor. Önce Fatih Camii, sonra Norşin Camii ve son dönemde Hacı Mehmet Sayın Camii’nde siyaset yaptı.
 
* Türkiye'nin 7'nci ayına giren sınır ötesi operasyonuna ilişkin kimyasal silah kullanımı ve silah arkadaşları tarafından öldürülen askerin akıbeti tartışılmaya devam ediyor. Asker kayıplarının gece saatlerinde duyurulması dikkati çekiyor.
 
* Êzidîler için büyük tehdit olan KDP’nin Şengal'e Türkiye’nin talebi ve isteği üzerine girmek istediğini belirten KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus, “KDP nereye girerse Türk devleti de oraya yerleşecektir" dedi.
 
* Ayşe Gökkan’a verilen 30 yıl hapis cezasının kadın mücadelesine verilen bir mesaj olduğunu dile getiren HDP Kadın Koordinasyonu üyesi Latife Demirci Kahya, kadın örgütlerine, feministlere Gökkan ile dayanışma çağrısında bulundu.
 
* Çocuklarının cenazelerini almak için Sêmelka Sınır Kapısı’nda 24 gündür eylemde olan Barış Anneleri KDP'ye, "Artık kardeş kanı dökülmesin, cenazelerimizi verin” çağrısında bulundu.
 
* Kayyımdan 133,5 milyon TL borçla devralınan Silopi Belediyesi,  kadınlara istihdam alanı yaratmak amacıyla “Kadın Emeği Pazarı”nı inşa ediyor. Eşbaşkan Adalet Fidan, yüzde 70’i tamamlanan projeyi iki ay sonra hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.
 
* Kandıra Cezaevi’nde tecavüze uğrayan ve işkence gören Garibe Gezer, İnfaz Hakimliği’nin yaşadıklarına dair beyanlarını tutanağa geçirmediğini aktardı.
 
* Şehirlerde tehlike saçan zırhlı araçların araç yönetmeliğine bağlı olmadığını belirten MMO Diyarbakır Şubesi YK üyesi Arin Zümrüt, cezasızlık politikasının ölümleri artırdığını söyledi.
 
* HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, gündemdeki "5'inci Yargı Paketi"nin şiddete uğrayan kadınların boşanması zorlaştıracağını ve kadınların evliliğe mahkum edileceğini söyledi. 
 
* Berdan Barajı’ndaki su seviyesinin aşırı düşmesinden kaynaklı su ihtiyaçları karşılanamayan çiftçiler, ikinci ürünü ekemezken, birçoğu da iflasın eşiğine geldi.
 
* 30'uncu kuruluş yıl dönümüne ilişkin İstanbul ve Adana'da vermek istedikleri konserleri yasaklanan MKM, Diyarbakır, İzmir ve Van'da konser vermeye hazırlanıyor.
 
* İzmir depreminde evleri yıkılan ve yakınlarını kaybeden depremzedeler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kimse aç ve açıkta kalmayacak” sözlerini hatırlatarak, unutulduklarını belirtti.
 
* Tüllük köyünde yapılmak istenen katı atıkları dönüştürme projesine karşı çıkan yöre halkı, tesisin kurulması halinde başta doğa olmak üzere tüm canlıların zarar göreceğini belirtti.
 
* Beytüşşebap'ın Hemka köyünde su kuyuların kurumasıyla köylüler, havaların soğumasına rağmen koyunlarını yaylalardan bekletiyor.
 
* Şenyaşar ailesinin Adalet Nöbeti 235'nci gününde devam ediyor.
 
* HDP Urfa İl Örgütü "Özgürlük Zamanı" kampanyası kapsamında, DTK ve DBP eşbaşkanların katılımıyla Viranşehir’de halk buluşması gerçekleşecek. (10.00)
 
* Kürt basınında “Mamoste” olarak tanınan Kadri Kaya ölümünün 3'üncü yıldönümünde Diyarbakır'da bulunan Yeniköy Mezarlığı'nda bulunan mezarı başında anılacak. (11.00)
 
* HDP Dersim Kadın Meclisi, “Kadınlar Ekolojiyi Konuşuyor” ismiyle Dersim Belediyesi Konferans Salonu’nda panel düzenleyecek. (13.00)