Diyarbakır Barosu: Kürdistan demek suç değildir

img

DİYARBAKIR – Kürt coğrafyasının Kürdistan olarak nitelendirilmesinin suç sayılamayacağını belirten Diyarbakır Barosu, Cemil Taşkesen’in serbest bırakılmasını istedi.

Diyarbakır Barosu, Siirt Kurtalan ziyaretinde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e, “Bulunduğunuz yer Kürdistan’dır” diyen Cemil Taşkesen’in gözaltına alınmasını kınayan yazılı bir açıklama yaptı. 

Açıklamada, ziyareti sırasında Akşener’e “Dilimiz inkar ediliyor, kimliğimiz inkar ediliyor, Kürdistan inkar ediliyor. Biz buna karşıyız. Şuna sizin bulunduğunuz yer Kürdistan’dır. Ama ne yazık ki Meclis’te bu Kürdistan inkar ediliyor” diyen Taşkesen’e Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturulma açılması hatırlatıldı. Taşkesen’in Kürt kimliği, dili, coğrafyası kapsamında Kürdistan tanımlamasını yapmasının suç olarak nitelendirilmesini ve soruşturmaya konu edilmesini kabul etmediklerini vurgulayan Baro, yapılan açıklamanın düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu dile getirdi.

KÜRT KİMLİĞİ VE COĞRAFYASINA DÖNÜK ARIMCILIK

Baro, açıklamanın devamında şunları belirtti: “Kürt coğrafyasının Kürdistan olarak nitelendirilmesi, Kürt kimliğinin gereği olup suç nitelendirilmesi yapılarak, arama ve gözaltı işleminde bulunularak yargısal faaliyette bulunulmasının hukuki meşruiyeti bulunmamaktadır. Siyasi tartışma özgürlüğü demokratik sistemlerin temel ilkesidir. Cemil Taştekin'in İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e hitaben yapmış olduğu konuşma içeriği, tarihsel geçmişi itibariyle Kürt meselesine dair politika ve sistematik uygulamalara karşı, eleştiri ve tanımlamaları içermektedir. Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nın suç nitelendirmesi, esasından konuşma içeriğinde belirtilen eleştirilen tek tip bir kimlik dayatmasını doğrulamaktadır. İfade özgürlüğü, çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğinin gereği olup yokluğu halinde demokratik bir toplumdan söz etmek mümkün olmayacaktır.

TAŞKESEN DERHAL SERBEST BIRAKILMALI

Toplumun çoğulculuğunu yansıtır bir biçimde Kürt kimliği ve coğrafyasına yönelik ayrımcı ve hukuk dışı politikalardan vazgeçilmeli, tarihsel geçmişi itibariyle Kürtlerin Kürdistan olarak nitelendirmesi saygı duyulmalıdır. Hukuki güvenlik hakkı ve düşünce ve ifade hakkı ihlal edilerek hakkında soruşturma başlatılan ve gözaltı işlemleri devam eden Cemil Taştekin'in ivedilikle serbest bırakılmasını talep eder, Diyarbakır Barosu olarak yargılama sürecinin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgilerine sunarız."