İzmir depreminde yaşamını yitirenler anıldı

img
İZMİR – İzmir depreminin 1'nci yılında yaşamını yitiren 117 yurttaş anılarak deprem anıtının açılışı gerçekleştirildi. 
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Ekim 2020’de gerçekleşen depremde hayatını kaybedenleri gün boyu düzenlediği etkinliklerle andı. Etkinliklere İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, belediye başkanları, depremzedeler, kentte bulunan siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.
 
DEPREM ANITI AÇILDI
 
Etkinlik ilk olarak Bayraklı ilçesi Manavkuyu Mahallesinde deprem sırasında çöken Rıza Bey Apartmanı’nın önüne karanfil bırakılmasıyla başladı. Apartmanın bulunduğu bölgeye bırakılan karanfiller sırasında depremde yakınlarını kaybeden yurttaşlar,  göz yaşlarına hakim olamadı.
 
Ardından 30 Ekim Deprem Anıtı’nın açılışı için Hasan Ali Yücel Parkı’na geçildi. Depremin meydana geldiği saat 14.51’de anıt önünde itfaiye sirenleri eşliğinde saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşu sırasında gökyüzüne 117 tane beyaz balon salındı.
 
‘KONUT SORUNU ÇÖZÜLSÜN’
 
Anıt açılışının ardından konuşan depremzedelerden Aysun Nacarfırat, deprem sonrası yaşanan konut sorununa dikkati çekti. Yeni yapılan binaların hem kat sayısının düşürüldüğünü hem de metrekaresinin düşük olduğunu belirten Nacarfırat, “Oysaki aynı depremi yaşadığımız kentin başka bölgelerinde binalar kat planı korunarak yapılıyor. Bununla beraber yöneticiler depremzedeleri kendi içinde ayırmış oldu. Evlerin hasar durumuna bakılmaksızın evler yıkıldı. Ve borçlandırması iki şekilde yapıldı. Bazıları faizsiz bazılarıysa yüzde 10 faizli ödeme yapacak. Yetkililere sesleniyoruz. Bize de uygun fiyat ve faizsiz ev imkanı verilsin” diye konuştu.
 
DEPREME HAZIRLIK YAPILIYOR
 
Ardından konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, deprem sonrası İzmir’de büyük bir dayanışma yaşandığını anımsattı. Deprem sonrası kentin önceliğinin dirençli olması olduğunu kaydeden Soyer, kentte 1 yıl içinde deprem, sel ve orman yangınları gibi birçok afetin yaşandığını ifade etti. Afete hazır bir İzmir için adımlar attıklarını dile getiren Soyer, “Afet yönetimini tüm paydaşlarla birlikte yürütmek için İzmir Afet Platformunu oluşturduk. Böylelikle kamunun yetkilerini sivil toplumun gönüllü gücüyle bir araya getirdik. Kentin depremlere karşı direnicini geliştirmek için yapılara kimlik kartı çıkartmaya başladık. Olası bir deprem durumunda öncelikli bölgeleri belirliyoruz” diye konuştu. 
 
MEZAR ANMALARI
 
Öte yandan sabah saatlerinden itibaren depremde yaşamını yitirenler mezarları başında anıldı. Bornova ilçesindeki Hacılarkırı ve Karşıyaka ilçesindeki Doğançay mezarlıklarında sabah saatlerinden itibaren hareketlilik yaşandı. Depremde yakınlarını kaybeden aileler, mezarlıklarda "30 Ekim 2020 Unutmadık" yazılı afişlerle ayrılan bölümlerdeki kabirlere ziyarette bulunarak çiçek bıraktı.
 
EGEÇEP
 
Yine Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) de İzmir depreminin yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Depremzedelerin, yaşama tutunma, normal hayata dönüş çabası içerisinde olduğu belirtilen açıklamada, “Birçok afette olduğu gibi bu depremden sonra da rantiyecilere fırsat doğmuş, depremzedelerin barınma problemini ranta dönüştürmeye başlamıştır. İktidar, sermayeye bu konuda büyük destek olurken, İzmir Büyükşehir Belediyesi de emsal artışı için karar alarak bu kent suçuna ortak olmayı yeğlemiştir” denildi.