MA Müzik İzmir’de: Çocuklar anadilleriyle eğitim görmeli

img

İZMİR -MA Müzik, İzmir’de Kürt müziği ve Kürtçe eğitime dair verilen seminerde, çocukların ana dilde eğitim görmesinin önemine vurgu yapıldı.

İzmir’de MA Müzik, Kürt müziği ve eğitimi hakkında Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) binasında seminer düzenledi. MA Müzik, eğitmenlerinin verdiği seminere çok sayıda kişi katıldı. Kürt müziğinin derlemesi, ses eğitimi, MA akademide verilen eğitimleri anlatan eğitmenler, çocukların kendi anadilleriyle eğitim görmesi gerektiğini vurguladı.
 
MA’NIN KURULUŞ SÜRECİ
 
MA Müzik Koordinatörü Şêrko Kanîwar, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) bünyesinde 2010 yılında kurulan Aram Tigran Konservatuarı’nın, 2016 yılında atanan kayyım tarafından kapatılmasıyla birlikte konservatuvar eğitmenleri olarak MA Müzik’i kurduklarını söyledi. Türkiye’de çocukların müzik, tiyatro, fotoğraf gibi alanlarda kendi anadilleriyle eğitim göremediğini, bundan dolayı ilk olarak Aram Tigran Konservatuarı’nın açıldığını ve çocuklara kendi anadilleriyle eğitim verdiklerini dile getirdi. Kanîwar, “Gençlere, çocuklara ve ailelere söz vermiştik bu eğitimi devam edeceğimize dair. O zaman ailelerle görüştüğümüzde böyle bir akademi kuracağımızı anlattığımızda bizlere, ‘Lice’de evlerimiz yakıldığında nasıl gitmediysek, buradan da gitmeyeceğiz’ dediler. MA’da oradan geliyor aslında. Bir yerde kalmak anlamında. Biz de akademiye bir isim arıyorduk. Kalanların ardıyız o yüzden akademiye MA adını verdik. Akademide her yaştan çocuklar eğitim alıyor. 6 yıl boyunca çocuklara eğitimler veriyoruz. Bunun yanında yetişkinler de eğitim alıyor. Kürdistan’da bizden başka materyallerle eğitim veren ve uğraşan yok. Biz de bu eğitimleri her yere götürmek istiyoruz. Yaklaşık 15 yıldır akademi bünyesinde eğitim veren bir orkestramız var. Buradan onlarca çocuk mezun oldu” dedi.
 
KÜRTÇE EĞİTMENLER YETİŞTİRMEK
 
MA Müzik eğitmenlerinden Ramin Rebî’î, müziğin sermayenin hizmetinde olduğunu ifade ederek, artık dünyanın her yerinde müziğin sermayeleştirildiğini kaydetti. Rebî’î, “Günümüzde müzik artık Kürtler arasında da kar aracı olarak görülüyor. Kürt müziği kökünden uzaklaşmıştır” diye konuştu. Kürt kültüründe Dengbêjliğin önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Rebî’î, Kürtçe’deki şarkıların dengbêjlik sayesinde günümüze kadar geldiğini belirtti. Rebî’î, MA Müzik’te Kürtçe dersler verdiklerini ve dengbêjlik üzerinde öğrenciler yetiştirdiklerini ifade ederek, “Önce kulak eğitimi veriyoruz. Müzik kulağının olması gerekiyor. Amacımız müzik yapabilen insanlar yetiştirmek. Bununla birlikte Kürtçe eğitim verecek öğretmenler de yetiştirmek. Bunun yanında akademide her yıl atölyelerimiz oluyor. Atölyenin amacı da oraya gelen insanların hangi alanlarda yeteneğinin olduğunu görmektir” şeklinde konuştu.  
 
MA MÜZİK VE DENGBÊJLİK
 
 MA Müzik’te Ses Eğitmeni olan Şoreş Mehmûdî ise, eskiden Kürtçe klamların daha iyi olduğunu şu an ise bazı sorunların olduğunu söyleyerek, “Eskiden dengbêjlik yapanlar günümüzde de halen dinleniliyor. Ancak şu an yapılan dengbêjlik dinlenmiyor. Çünkü günümüzde sanatçılar arasında bir takım ayrılıklar var. Bu ayrılıklar yüzünden dengbêjlik farklı bir noktada. Dengbêjlik yapan kişi söylediği klama ruh vermeli. Eskiden insanların sesi güzel olmamasına rağmen dengbêjlik yaparlardı. Ancak şu anki sanatçılar dengbêjlik yaptığında eskiler tarafından pek sevilmez.  Bundan dolayı dengbêjlikte gırtlak çok önemli. Her bölgenin kendine has bir gırtlak yapısı var. MA Müzik olarak da bunun üzerinde duruyoruz. Dengbejlik sadece yaşlıların işi değil bu bizim kültürümüz. Dengbêjlik çok zor ve emek isteyen bir şey.  Dengbêjlik yapanların çoğu buna sıradan yaklaşıyor. Akademi olarak dengbêjlik kültürünü sürdürmeliyiz ve bunu çocuklarımıza öğretmeliyiz” şeklinde konuştu.
 
MÜZİK DERLEMESİ
 
MA Müzik Ses eğitmenlerinden Mesud Gever de, her bölgede müziğin farklı olduğunu bunun yansıması olarak da ortaya farklı müzik türlerinin çıktığını dile getirerek, müziğin beden dili üzerindeki etkisinden bahsetti. Gever, müziğin tek ses olmadığını insanlar için tarihi bir belge olduğunu söyledi.
 
MA Müzik’ten mezun olan ve şu an müzik çalgıları üzerine eğitim veren Nergiz Çelebi de daha önce kendi anadilini konuşamadığını, akademiye başladıktan sonra Kürtçeyi öğrendiğini ve mezun olduktan sonra da çocuklara ve yetişkinlere eğitimler verdiğini aktardı.