Anne Dorudemir: Oğlumun sağlık durumu ağırlaştı

img

DİYARBAKIR - Tutuklu ağır hasta oğlu Mahfuz Dorudemir’in durumunun çok ağırlaştığını belirten anne Halise Dorudemir, hasta tutukluların ölüme terk edildiğini söyledi.

Türkiye’deki cezaevleri, ağır hak ihlalleriyle gündemdeki yerini korurken, sayıları binlerle ifade edilen hasta tutuklular için de tedavi imkanları sağlanmıyor. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ağır hasta tutuklular listesinde yer alan Mahfuz Dorudemir (54), 26 yıldır siyasi gerekçelerle tutuklu bulunuyor.  
 
3 KEZ ANJİYO YAPILDI
 
Şakran 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Dorudemir'in, akciğerinde sürekli büyüyen tümörün sıçradığı kalp damarlarından ikisi tıkanıyor. Dorudemir, her yıl kalp ve akciğerindeki kitlenin milim milim büyümesi nedeniyle 3 kez anjiyo ameliyatı geçirdi. Dorudemir'in ayrıca tespit edilen aterosklerotik (kalp hastalığı), hiperlipidemi (kolesterol), hipertansiyon (yüksek tansiyon), koroner arter (damar sertliği), Epilepsi, KOAH, prostat büyümesi, segmenter hareket bozukluğu, gözde glokom, spastik kolon, kemik erimesi, ilik iltihabı, uykusuzluk, nefes darlığı, astım, reflü ve migren hastalıkları bulunuyor. 
 
DUYARLILIK ÇAĞRISI
 
Oğlunun sağlık sorunlarının her geçen gün daha fazla ağırlaştığını belirten anne Halise Dorudemir, "Haftada iki ya da üç kez kelepçeli halde hastaneye götürülüyor, ama hastanede ne bir film çekiliyor ne de doğru düzgün bir muayene ediliyor. Rahatsızlıklarından dolayı gece fazla terlediği için  üç dört defa kalkıp elbise değiştirmek zorunda kalıyor" dedi. Oğlu başta olmak üzere tüm hasta tutukluların ölüme terk edildiğini ifade eden Dorudemir, kimsenin bu insanlık dışı uygulamalara izin vermemesi ve herkesin elinden geleni yapması gerektiğini söyledi. 
 
YILDA İKİ DEFA GÖREBİLİYOR 
 
Pandemi ile birlikte cezaevi koşullarının, hasta tutuklular için dayanılamaz noktaya geldiğini aktaran Dorudemir, "Pandemi gerekçesi öne sürülerek, başta açık görüş olmak üzere spor, sohbet, kurs gibi faaliyetler tamamen kaldırılmış. Ayda iki defa kapalı görüş yapılıyor, bu da iki kişi ile sınırlandırılıyor. Kapalı görüşten dolayı çocuklarımızla bir araya gelip sarılamıyoruz. Görüşe gittiğimizde beş ya da altı defa aramadan geçiyoruz. Bu aramalarda ayakkabımızı dahi çıkartıyorlar. Her defasında böyle bir uygulamaya maruz kalıyoruz” dedi. 
 
'SAHİPSİZ DEĞİLLER'
 
Oğlunun kendisinden uzak bir ilde olması nedeniyle yılda sadece iki defa görüşene gidebildiğini aktaran Dorudemir, "Pandemiden bu yana ise hiç gidemedim. Artık yaşlıyım, yaşım 65 üstüdür. Kemik erimesi, tansiyon, kalp ve birçok hastalık bende baş göstermiş. Bu nedenle yolculuğa da çıkamıyorum. Bunun için raporlarım da var. Ancak başvuru yapmamıza rağmen oğlum bulunduğum il ve çevre illere getirilmiyor" şeklinde konuştu.  
 
"Kimse çocuklarımızı sahipsiz sanmasın" diyerek yetkililere seslenen Dorudemir, son nefesine kadar çocuklarının yanında olacaklarını söyledi.