'Gizli tanık' tutanağına ilişkin sehven iddiası

img
MARDİN - Yerlerine kayyım atanan Kızıltepe ve Savur belediye eşbaşkanlarının yargılandığı davada, daha önce Tanık Koruma Programında olmadığı bildirilen "gizli tanık" ile ilgili tutanağın, TEM Şubede sehven bulunduğu iddia edildi. 
 
İçişleri Bakanlığı tarafından yerlerine kayyım atandıktan sonra tutuklanan Mardin’in Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Kızıltepe Belediyesi Eşbaşkanı Nilüfer Elik Yılmaz ile Savur Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Öncü'nün yargılandığı davanın 6'ncı duruşması görüldü. Mardin 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan eşbaşkanlar katılmadı. Avukatların hazır bulunduğu duruşma, kimlik tespitinin ardından başladı. 
 
 
Duruşmada, ilk olarak, gelen yazılar okundu. Mahkemeye gelen bir yazıda daha önce Tanık Koruma Dairesi Başkanlığı tarafından Tanık Koruma Programına alınmadığı belirtilen "B19O9L6D2P0L1T5 (BOLDPİLOT)" isimli "gizli tanık" hakkında gelen yazı okundu. 
 
‘SEHVEN BULUNDU’ İDDİASI
 
Mardin İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda, "gizli tanık" ile ilgili Tanık Koruma Programına alındığı yönündeki tutanağın, "sehven TEM Şube Müdürlüğünde bulunduğu" ileri sürüldü. Tutanağın bulunduğu yönündeki iddianın Tanık Koruma Dairesi Başkanlığına şifahi olarak bildirilip, kayıt altına alındıktan sonra Başkanlığa teslim edildiği belirtildi. 
 
Devamında savcılık daha önceki duruşmada verdiği mütalaasını tekrarlayarak, "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla eşbaşkanlara ceza verilmesini istedi. 
 
‘GİZLİ TANIK DİNLENSİN’
 
İddia makamı ardından savunma yapan avukatlar, söz konusu "gizli tanık" ile ilgili dinleme taleplerinde bulundu. "Gizli tanığın" mahkeme huzurunda dinlenerek, avukatların soru sorma hakkının sağlanması istenirken, açık tanıkların da mahkeme huzurunda dinlenmesi talep edildi. Avukatlar ayrıca kendisiyle ilgili iddiaların dosyada bulunması nedeniyle tutuklu HDP eski milletvekili Gülser Yıldırım’ın tanık olarak dinlenmesi yönündeki taleplerini yineledi. 
 
AVUKATLARIN TALEPLERİNE RET
 
Mahkeme "BOLDPİLOT" isimli "gizli tanık" ile açık tanık ve Gülser Yıldırım'a dair talepleri reddederek, duruşmayı 1 Şubat 2022’ye erteledi.