Halepçe Kimyasal Derneği: Kimyasal silahlara izin verilmemeli

img
HABER MERKEZİ - Halepçe Kimyasal Derneği Yüksek Kurulu üyesi Rubar Mihemed, ülkelerin, Federe Kürdistan Bölgesi’nde kimyasal silah kullanılmasına sessiz kaldığını belirterek, “Bu silahların kullanılmasına izin verilmemeli” dedi 
 
Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik başlattığı operasyon aylardır sürüyor. 6 ayı aşkındır bölgede devam eden operasyon Zap, Avaşin ve Metina gibi birçok alanda Türkiye’nin kimyasal silah kullandığı belirtiliyor. Kimyasal silah kullanımından dolayı 548 kişinin hastanelere başvurduğu belirtilirken, yine 30’un üzerinde HPG’li ve YJA STAR’lının da yaşamını yitirdiği açıklandı. Kimyasal silah kullanımına karşı birçok kesimden tepkiler yükselirken, ilgili örgüt, kurum, kuruluş ve uluslararası güçler şimdiye kadar yapılan tüm çağrılara rağmen hiçbir girişimde bulunmadı.
 
ÇÖZÜM BULUNMALI 
 
Halepçe Kimyasal Derneği Yüksek Kurulu üyesi Rubar Mihemed, RojNews’e konuştu. Türkiye’nin bölgede kimyasal silah kullanmasına karşı sessiz kalan uluslararası güçlere tepki gösteren Halepçe Kimyasal Derneği Yüksek Kurulu üyesi Rubar Mihemed, “Kimyasal silahlar ülkeler tarafından üretilmekte ve şimdi ticareti yapılan bu silahlar Kürdistan'da sivillere karşı kullanılmaktadır. 13 Mart 1988'de Behdinan'da kimyasal silah kullanıldı. Bizim için aynı yara ve aynı felakettir. İnsan haklarından bahseden ülkeler, Behdinan’da kullanılan kimyasal silahlara karşı neden ses çıkarmıyorlar. Bu amaçla yıllardır bu silahların yasaklanmasını ve kullanılmamasını talep ettik. Bu durumda uygun bir çözüm bulunmalıdır” dedi.
 
SİLAH TİCARETİ
 
Yasaklı silahların siyasi yarış uğruna kullanılması insana karşı işlenen suç ve insanlık dışı bir eylem olduğunu dile getiren Rubar Mihemed şunları söyledi: “Kimyasal silahlar ülkemizin çevre ve sağlığına da zarar veriyor. Neden topraklarımız Türkiye ve Baas rejiminin kimyasal silah saldırılarına maruz kalıyor? Bu silahları yasaklayan rejimler, onları halkımıza karşı kullanıyor. Bu silahlar Avrupa ülkelerinden alınıp, ticaret yapılıyor. Türkiye de bunu Kürtlere karşı kullanıyor. Türkiye Kürtlerin hiçbir şeye sahip olmasını istemiyor. Bu bağlamda Kürdistan'ın dört parçasında da Kürt karşıtlığı yapıyor."
 
 KİMYASALLARA İZİN VERİLMEMELİ
 
Kimyasal silah kullanımının insanlar üzerinde sağlık, çevre ve daha birçok alanda olumsuz etkileri olduğunu belirten Rubar Mihemed, dünya ülkelerinin Kürdistan’da kimyasal silah kullanımına karşı sessiz kaldığını söyledi. Rubar Mihemed, “Katliamların önünün kesilmesini ümit ediyoruz. Bu silahların kullanılmasına izin verilmemeli. Ama anladığımız kadarıyla, uluslararası güçler ticaret için kimyasal silah kullanımına son vermeyecek” diye konuştu.
 
ORTAK ÇAĞRI
 
Behdinan'da yaşananlar nedeniyle hiçbir ülkenin Türkiye ile ticaret yapmaması gerektiğini dile getiren Rubar Mihemed, Kürdistan'ın dört parçasındaki kimyasal silah karşıtı örgütlerin bir araya gelerek bu konuda anlaşmaya varması gerektiğini vurguladı.