Deniz Poyraz'ın da yargılandığı davada beraat

img

İZMİR – Polis operasyonunda evinde katledilen Dilan Kortak'ın cenazesine katıldıkları için yargılanan, aralarında katledilen Deniz Poyraz’ın da bulunduğu 25 kişi beraat etti.

İstanbul’da 2015 yılında gerçekleşen polis operasyonu sırasında evinde katledilen Dilan Kortak'ın cenazesine katılan Halkların DEmokratik Partisi (HDP) İzmir İl binasına yapılan saldırıda Onur Gencer tarafından katledilen Deniz Poyraz, Dilan Kortak'ın babası İbrahim Kortak'ın da aralarında bulunduğu 25 kişi hakkında açılan davanın karar duruşması görüldü.

Bayraklı'da bulunan İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuksuz yargılanan sanıklar Yunus Aydemir, İbrahim Kortak, Makbule Akgül ve avukatlar hazır bulundu.

İlk olarak mütalaasını açıklayan savcılık, sanıkların "Örgüt üyeliği", "Örgüt propagandası" ve "Gösteri ve yürüyüşler kanununa muhalefet" suçlamasıyla cezalandırılmalarını istedi.

AYM KARARI HATIRLATILDI

Esas hakkında savunma veren sanık avukatları ise HDP çalışanı olan Dilan Kortak'ın polis tarafından evinde infaz edildiğini söyledi. Dilan Kortak'ın bu davayla illegalize edilmek istendiğini belirten avukatlar, Anayasa Mahkemesi'nin, Kortak hakkında verdiği yaşam hakkı ihlali kararını hatırlattı.

Cenazeye katılan insanların kolluk güçleri tarafından tahrik edildiğini aktaran avukatlar, yargılamanın başından beri cenazeye katılan insanları savunmak zorunda kaldıklarını kaydetti.

Cenazede polisin gösterdiği saldırganlığın bir yandan da failleri gizlemek ve korumak olduğunu ifade eden avukatlar, olayın tamamen inanç, ifade ve düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesini istedi. Olayla ilgili suç unsuru bulunmadığını söyleyen avukatlar, tüm müvekkilleri için beraat talep etti.

BERAAT

Savunmaların ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Deniz Poyraz’ın ölümü nedeniyle hakkında açılan davasının düşürülmesine, Mukadder Gül’e “Örgütü propagandası” suçundan 10 ay hapis cezası verilmesine, bunu da para cezasına çeviren mahkeme heyeti, diğer sanıkların üzerine atılı tüm suçlardan ayrı ayrı beraatine karar verdi.