Yazar Devecioğlu: AKP sonrası için toplumsal mutabakat şart

img

İSTANBUL - AKP sonrası yönetime kimin geleceğinden ziyade ülkenin nasıl bir sistemle yönetileceğinin daha önemli olduğunu belirten yazar Ayşegül Devecioğlu, "HDP'siz olmaz. Geniş toplumsal mutabakat gerekli" dedi. 

Türkiye'de 2002'den bu yana iktidarda olan AKP ve küçük ortağı MHP'ye olan toplumsal destek her geçen gün daha da eriyor. CHP'nin başını çektiği Millet İttifakı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile diğer muhalefet partileri, şimdiden AKP sonrası döneme hazırlık yapıyor. Muhalefet partilerinin erken seçim çağrıları, "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" görüşmeleri, ülke sorunlarına dair açıklanan 11 maddelik deklarasyon da bu hazırlığa işaret ediyor. 
 
Demokrasi İçin Birlik (DİB) Koordinasyonu üyesi yazar Ayşegül Devecioğlu, siyaset arenasında yaşanan tartışmalar ve AKP sonrası senaryolara dair Mezopotamya Ajansı'na (MA) değerlendirmelerde bulundu. 
 
 
NASIL BİR SİSTEM?
 
AKP sonrası yönetime kimin geleceğinden çok ülkenin nasıl bir sistemle yöneteceğinin daha önemli olduğunu vurgulayan Devecioğlu, Millet İttifakı'nın parlamenter sistem önerisinin bu durumda yetersiz olduğunu söyledi. Devecioğlu, parlamenter sistemin önemli olduğunu ancak "bağımsız yargı, erkler ayrılığı ve demokratik hukuk devleti" konularının da olmazsa olmaz olduğunu vurguladı. Devecioğlu, bunların yanı sıra hem ekonomi hem de yerelde adaletin sağlanması, demokrasi ve barışın inşası, halkın çeşitli mekanizmalarla doğrudan yönetime katılmasının da önemli olduğunu kaydetti. Devecioğlu, "Seçime de halkın taleplerini dile getirdiği bir ortamda gidilmesi gerektiği düşünüyorum" dedi. 
 
KÜRT SORUNU
 
Ekonomik krizin gittikçe derinleştiği bir süreçte AKP'nin iktidarı için Kuzey-Doğu Suriye'ye operasyon hazırlığı içerisine girdiğine dikkati çeken Devecioğlu, "Hem ülkenin kaynaklarını yandaş savaş sermayesine peşkeş çekiyor hem de pahalılık ve geçim sıkıntısı yaratıyor" diye kaydetti. Ülkenin son 40 yılında "birlikte yaşama" sorunu olduğunu kaydeden Devecioğlu, bu sorunun temelinde ise Kürt sorununun olduğuna işaret etti. Devecioğlu, "Bu Türklük sorunu diye de kodlanabilir. Bu ülkenin refahı ve aydınlığa çıkması için Kürt sorunun barışçıl, adil, demokratik ve eşit yurttaşlık temelinde çözülmesi gerekiyor. Yerel demokrasi temelinde çözülmesinin zorunlu olduğunu düşünüyorum" diye belirtti. 
 
MUHALEFETİN TUTUMU
 
Muhalefet partilerinin Kürt sorunu konusunda "iktidarın arkasına dizilen bir politika" izlediğini kaydeden Devecioğlu, Kürt sorunun çözülmesi halinde birçok sorununun da çözüleceğini belirtti. 40 yıldır devam eden militarist, savaşçı ve milliyetçi ortamın ekonomik, ekolojik ve toplumsal bir yıkımı beraberinde getirdiğini aktaran Devecioğlu, AKP'nin artık iktidarını sürdürememe nedeninin Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklı olduğunu söyledi. Devecioğlu, muhalefetin de bu tutumunu gözden geçirerek, buna göre politika belirlemesi gerektiğinin altını çizdi.
 
TOPLUMSAL MUTABAKAT 
 
Türkiye’nin sorunlarının sadece parlamenter sistemle çözüme kavuşmayacağını vurgulayan Devecioğlu, şunları söyledi: "Bu ülkenin temel sorunlarının başında işsizlik, yoksulluk, açlık ve gelir adaletsizliği geliyor. Ülke toprakları yağmalandı, büyük bir ekolojik kriz yaşanıyor. Rant uğruna doğal kaynaklar yağmalandı. Ülke her bakımdan batmış durumda. Kurumsal yapının çöktüğünü görüyoruz. Bu yıkım basit bir sistem restorasyonuyla düzelmez. Ülkenin yeniden inşasını öngören bir programa ihtiyacımız var. Bu program, tek adam rejiminin def edilmesi için bizlerden oy isteyen Millet İttifakı'nın altından kalkacağı bir program değil. Bu geçiş programı için çok geniş bir toplumsal mutabakata ihtiyaç var."
 
'MUHALEFET HAZIR DEĞİL'
 
HDP ve halkın örgütlü olduğu yapılar olmadan toplumsal mutabakatın sağlanamayacağını vurgulayan Devecioğlu, “Muhalefet sadece güçlendirilmiş parlamento üzerine duruyor. İnsanların  barınma, beslenme, ulaşım ve iletişim sorunu var. Hiçbir temel ihtiyacın karşılanmadığı bir ortam söz konusu. Tüm bunlar için çok radikal bir dönüşüm programı gerekiyor. Bu program için mutlaka barış ve adalet olmalı. Milet ittifakı bu dönüşüme hazır görünmüyor. Burada mesele iktidarı almak değil, iktidarın daha demokratik, adil ve eşitlikçi bir şekilde sürdürülmesidir” şeklinde konuştu. 
 
HDP’SİZ OLMAZ
 
"Kürt sorunu çözülmediği sürece yeni bir gelecek hayal etmek mümkün değil" diyen Devecioğlu, bunun olmazsa olmazının ise HDP olduğunu kaydetti. Devecioğlu, şöyle devam etti: “Muhalefet HDP olmadan bir gelecek inşa edemez. HDP mutlaka bu ülkenin geleceğinde söz sahibi olmalı. Sadece HDP de değil Meclis dışı muhalefetin de mutlaka söz ve karar hakkı olmalı. Halkla beraber mücadeleyle sürdürmek gerekir. Bunun ilk adımı da HDP’nin belediye başkanları, milletvekilleri  derhal ve koşulsuz serbest bırakılması gerekir. Hak ve özgürlükler önündeki bütün engeller kaldırılmalı. Kürt sorununda müzakere koşuları Meclis ve çeşitli yollarla oluşturulmalı."
 
MA / Esra Solin Dal