Gazeteci Kurşun’un davasında birleştirme kararı

img

MARDİN - Azadiya Welat gazetesi çalışanı Çetin Kurşun, “Örgüt propagandası” iddiasıyla hakkında yeni açılan davanın ilk duruşmasında, suçlamayı reddederken, mahkeme heyeti, iki dava dosyasının birleştirilmesine karar verdi. 

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Azadiya Welat gazetesi çalışanı Çetin Kurşun’un, Ciwannews isimli sitenin kurucusu olduğu iddiasıyla hakkında açılan ve “Zincirleme örgüt propagandası” gerekçesiyle verilen 3 yıl hapis cezası, İstinaf’ta bozuldu. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi, Kurşun’un “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılamasını talep etti. 27 Ocak’ta yeniden görülen davanın duruşmasında, Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, bu kez Kurşun’un Ciwannews sitesinde yayımlanan haberlerle “Örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. 
 
YENİ DAVA AÇILDI
 
Bunun üzerine Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, Kurşun hakkında aynı suçlama ile hazırladığı iddianameyi Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne sundu. Mahkemenin kabul ettiği davanın ilk duruşması bugün görüldü. Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Kurşun hazır bulundu.
 
‘SİTE İLE İLGİM YOK’
 
Mahkeme heyetinin, iddianamenin özetini okuması ardından Kurşun savunma yaptı. Kurşun, gazeteci olduğunu belirterek, üzerine atılı suçlamaları reddetti. 6 Şubat 2018 tarihinde evinin kapısının kırılarak, yapılan baskınla gözaltına alındığını hatırlatan Kurşun, 14 gün gözaltında tutulduğunu ve üzerine atılı suçlamayı bu süre içinde öğrenemediğini belirtti. Kurşun, “Emniyette kapalı sorular soruldu. Avukatım olmadığı için susma hakkımı kullandım. Ancak susma hakkımı kullanınca ‘Burası karakol değil. Burası TEM. Biz burada delilleri de konuştururuz’ sözleriyle tehdit edildim. Savcılığa çıkınca üzerime atılı suçlamayı öğrendim. Ciwannews isimli bir sitenin kurucusu olduğum iddia ediliyor. Sitenin bana ait olduğu söylense de site ile bir alakam yoktur” dedi. Sitede yer alan mail adresinin de kendisine ait olmadığını söyleyen Kurşun, “Bahsedilen site 2017 yılının Ocak ayında açılmıştır. Ancak benim telefon hattını alma tarihim ise 2017 yılının Eylül ayıdır” diye belirtti. 
 
 SAVCI HAPİS CEZASI İSTEDİ
 
Ardından mütalaasını sunan savcılık, Kurşun’un “Örgüt propagandası” iddiasıyla cezalandırılmasını istedi. 
 
BİRLEŞTİRME KARARI
 
Mahkeme heyeti, Kurşun’un aynı mahkemede “Örgüt propagandası” iddiasıyla yargılandığı 2021/247 numaralı dosya ile mevcut dosyanın birleştirilmesine karar verdi.