İSTANBUL - HDP İstanbul İl Örgütü’nün basın açıklamasında gözaltına alınan 19 kişi hakkında polisin iki ayrı savcıya gönderdiği dosyadan bir savcının takipsizlik verdiğine dikkati çeken avukat Ferdi Yamar, durumun HSK’ye bildirilmesini istedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü’nün 21 Kasım 2021’de Tünel Meydanı’nda düzenlediği eylemde gözaltına alınan gazeteci Zekine Türkeri ile 18 partili hakkında açılan davanın 2'nci duruşması görüldü. HDP’lilerin, partilerine yönelik baskıları protesto amacıyla düzenlediği eylem “Toplantı ve gösteri kanuna muhalefet etmek” olarak değerlendirildi. Çağlayan’da bulunan İstanbul 49’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya yargılanan HDP İstanbul eski İl Eşbaşkanı Elif Bulut, Kadıköy İlçe Örgütü Eşbaşkanı Koray Türkay, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eşbaşkanı Kadriye Doğan, gazeteci Zekine Türkeri ile birçok kişi katıldı. Duruşmaya HDP İstanbul eski İl Eşbaşkanı Erdal Avcı ise tutuklu bulunduğu Sincan Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.
İŞKENCE UYGULANDI
Kimlik tespiti esnasında Avcı’ya katip ne iş yaptığını ve hangi telefon kullandığını sorması üzerine Avcı, “Şu anda tutukluyum ve telefonum da emniyette” diyerek, tepkisini dile getirdi. Yaptığı protesto eyleminin anayasal hak olduğunu dile getiren Avcı, bu haklarının gasp edildiğini kaydetti.
Daha sonra söz alan DAD Eşbaşkanı Kadriye Doğan, protesto eylemi başlamadan polisin kendilerini darp ederek gözaltına aldığını belirtti. Doğan, anayasal haklarının hedef alındığını belirterek, söz konusu protesto eylemi sırasında tutulan kayıtlara işaret etti. Doğan, kendisine işkence uygulandığını vurgulayarak, şikayetçi olduğunu söyledi.
‘POLİS’TEN ŞİKAYETÇİYİZ’
Ardından söz alan HDP’ Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Koray Türkay, kendilerine yönelik iktidarın uyguladığı baskı politikasını teşhir etmek üzere sokaklarda olduklarını paylaştı. Sokakta eylem yapmak için kimseden izin almak zorunda olmadığını hatırlatan Türkay, “Bizim burada olmamız siyasidir. Yöneticilerimiz ve üyelerimiz gözaltına alınıp tutuklanıyor. Gelip çay içenler dahi tutuklanıyor. İktidarın bilinçli olarak ortaya koyduğu bir politikadır. Polisin anayasayı ihlal eden tavrından ve işkencesinden dolayı şikayetçisiyiz” dedi.
‘İNSANLIĞA SAYGILARI YOK’
Yargılananlardan Oruç Karaca da haksız baskı ve tutuklamaları protesto etmek üzere Taksim’e gittiğini ifade etit. Karaca, polisin kendisine yönelik uygulamalarının suç olduğunu dile getirdi. Söz alan Turgut Bayır da “İlginç olan şu, partili partisiz sokaktan geçen herkesin önü kesiliyor ve darp ediliyor. Tutuğunu otobüste atıyor. Ben de onlardan biriyim. Bu pervazsız adamlar. Kendileri suçlular ve emir verenler de suçlulardır. İnsana, insanlığa saygıları yoktur. İnsana saygı duysunlar” diye konuştu. Bayır sözlerini sürdürdüğü sırada hakim sözünü keserek, “HDP’den görevli misiniz” diye sorması dikkati çekti. Bayır ise, “Görevli olup olmamakla alakası yok, bu durumu meşrulaştıramaz” dedi.
BİR DOSYA İKİ SAVCI İKİ AYRI KARAR
Söz alan dosya avukatları ise suç unsurunun oluşmadığını belirterek, derhal beraat kararı verilmesini istedi. Daha sonra söz alan avukat Ferdi Yamar, dosyanın iki savcıya gönderildiğini ve davanın sürdüğü sırada bir savcının 29 Nisan 2022’de takipsizlik kararı verdiğini ortaya çıktığını paylaştı. Yamar, bu durumla hukukun yerle bir olduğunu ifade etti. Yamar, “Bununla Türkiye’de hukukun şans olduğu ortaya çıktı. Bu durumla HDP’lilere yönelik yargılamaların ne kadar boş olduğunu açıktır. Bu nedenlerle beyan almaya bile gerek yoktur. Derhal beraat kararı verilmesini istiyoruz. Ayrıca bu durum nedeniyle mağduriyet yaşanmıştır. Bu nedenle emniyet mensupları hakkında suç duyurusunda bulunmasını istiyoruz. Ayrıca bu iki savcının verdiği kararın HSK’ye bildirilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
DURUŞMA ERTELENDİ
Avukatların beyanları ardından söz verilen iddia makamı, derhal beraat talebinin reddini talep etti. Ara kararını açıklayan mahkeme, beraat talebini eksik beyan nedeniyle reddetti. Mahkeme, Bünyamin Tacar, Oktay Urak ile Ramazan Utku’nun beyanları alınması için müzakere yazılmasına karar verdi. Duruşma 13 Aralık’a ertelendi.
NE OLMUŞTU?
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, partililerine yönelik baskı ve gözaltıları protesto etmek amacıyla 21 Kasım 2020’de Tünel Meydanı’nda toplandı. Ancak protesto eylemi başlamadan polis, Beyoğlu Kaymakamlığı’nın “yasak” kararını öne sürerek, İl Örgütü Eşbaşkanı Elif Bulut ve Erdal Avcı ile gazeteci Zekine Türkeri’nin de aralarında bulunduğu 19 kişiyi darp ederek, gözaltına aldı.
HDP’liler hakkında hazırlanan polis tutanaklarının iki savcıya gönderildiği ortaya çıktı. Aynı eylem ve iddiadan soruşturma yürüten bir savcı iddianame hazırlarken, diğer savcı ise HDP’lilerin yaptığı eylemi “Anayasal hak” olarak görerek, 29 Nisan 2022’de takipsizlik kararı verdi.