Orhan Doğan için mezarı başında anma

img

ŞIRNAK - Eski DEP Milletvekili Orhan Doğan ölümünün 15’inci yıldönümünde kabri başında anıldı. 

Demokrasi Partisi (DEP) eski Milletvekili Orhan Doğan, ölümünün 15'inci yılında Şırnak'ın Cizre ilçesindeki Asri Mezarlığı'nda bulunan kabri başında anıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Örgütü tarafından düzenlenen anmaya Doğan’ın ailesi, Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, Şırnak Kamu Emekçileri Sendikaları üyeleri, Barış Anneleri Meclisi, HDP Silopi, İdil Belediye Eşbaşkanları, Şırnak MEBYA-DER yöneticileri, HDP İl ve İlçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

‘ÖNCÜ OLDU’

Anmada ilk olarak konuşan Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, Orhan Doğan’ın kendileri için önemli bir hukukçu olduğunu söyleyerek, ” Yürütmüş olduğu siyaset ve avukatlık yaşamında halkımızın hukukçuların ve siyasetin öncülerinden oldu. Yaptığı çalışmalar ve verdiği emekler bizler için çok önemliydi. Bundan dolayı bizler onun ölüm yıldönümünü anlamlı görüyoruz. Bilinmelidir ki bizler hem bölgenin hukukçuları, hem de bölge siyasetçileri onun yolunda ilerliyoruz. Onun bize öğrettikleri yolumuzu aydınlatıyor. Biz onun anısı önünde saygı ile eğiliyoruz ve saygı ile anıyoruz” dedi.

‘MÜCADELEMİZİ AYDINLATACAKTIR’

Ardından konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş de “Herkese nasip olmayan 3 şeye ona nasip oldu. İlk olarak halkının avukatı oldu. Ortadoğu da özel de Türkiye ve Kürdistan’da ihlal edilen insan hakları derneği olan İHD’yi burada açtı. Derneğin başkanı ve avukatı oldu. Aynı zamanda Kürt halkının öncüsü oldu. 1990’lı yıllarda HEP’in üyesi oldu ve aynı zamanda milletvekilliğini yaptı. Aynı zamanda DEP’de siyaset yaptı. Aynı zamanda DTP’de siyaset yaptı. Aralıksız çalışmalarda yer alarak halkının sorunlarıyla ilgileniyordu. Biz biliyoruz ki kontrvari siyaset ve kirli savaş sonucunda 1992 darbesinde bir çok arkadaşla tutuklandı.10 yıl cezaevinde kaldı ama en sonunda beraat etti. Çünkü bir suçları ve günahları yoktu. Ama mevcut devlet, Doğan insan haklarını savunduğu ve barışı savunduğu için onu günahkar olarak ilan ettiler. Ama o bizim yüreğimizde barış güvercinidir. Barış yolunda şehit düştü. Biz onu yüreğimizde ve zihnimizde her zaman yaşatacağız. Bizim tarihi sayfamızda hep barış güvercini olarak kalacaktır. Onun mücadelesi bizim mücadelemizi  aydınlatacaktır. Bizim mücadelemizde her zaman yaşayacaktır” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından dualar okundu. Anma programı mezarlığa bırakılan karanfillerle son buldu.