Adana’da 24 kişi tutuklamaya sevk edildi

img

ADANA - Binevş Kültür ve Sanat Derneği’ne yönelik başlatılan soruşturmada gözaltına alınan 37 kişiden 13'ü serbest bırakılırken, 24 kişi "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklamaya sevk edildi.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Binevş Kültür ve Sanat Derneği ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 27 Haziran'da Adana, Mardin, Mersin, Van ve Diyarbakır'da bazı evlere baskın yapıldı.

Binevş Kültür ve Sanat Derneği’ne yapılan baskınlarda aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Eşbaşkanı Helin Kaya ve Mehmet Karakış ile HDP Parti Meclisi üyesi Ahmet Yıldız’ın da bulunduğu 37 kişi gözaltına alındı. “Gizlilik” kararının uygulandığı dosyada 37 kişi, "Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüt adına faaliyetlerde bulunmak" iddiasıyla suçlandı.

Emniyette susma hakkını kullanan Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı Funda Buyruk, Binevş Kültür ve Sanat Derneği üyeleri İlyas Arzu, Murat Gürbüz, Suat Ekin ile Tacettin Başar, Ayşe Irmak ve Mehmet Saruhan bugün Adana Adliyesi'ne sevk edildi. 7 kişi savcılığa ifade verirken, HDP Adana İl Eşbaşkanı Helin Kaya ve Mehmet Karakış, HDP Parti Meclisi üyesi Ahmet Yıldız, HDP Gençlik Meclisi üyesi Mazlum Gök, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Çukurova Bölge Eş Sözcüleri Şilan Turğa ve Enver Güler,  Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Emetullah Akçaray ve Sever Uzun, Binevş Kültür ve Sanat Derneği üyeleri Jiyan Savcı,  Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) Eşbaşkanı Suphiye Bayav ve Jiyan Aslan ile Mahsum Uzun, Zilan Çiçek, Hayrettin Öz, Mehmet Sait Dikmen, Vakkas Durgut, Evin Özbay, Dila Yiğit, Gülbahar Akman, Yaşar Akman, Mehmet Solmaz, Bedri Şengül, Zilan Taş, Ayşe Solmaz (Senan Özlü), Mehmet Aykut, Ramazan Demirhan, Abdullah Ayav, Abdurrahman Oral, Ahmet Akdoğan ve Şirvan Aksoy öğlen savcılığa sevk edildi. Savcılıkça ifadeleri alınıp, Adana 2'nci Sulh Ceza Hekimliği’ne çıkarılan Oral, Öz, Yiğit, Aykut,  Demirhan ve Şengül direk, Taş, Akman, Başar Özlü, Çiçek, Bayav ve Akman adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diğer 24 kişi ise "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanma talebiyle Adana Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.