Cizre’de 2 çocuğunu kaybeden Çıkmaz: Devletin zihniyeti hep aynı

ŞIRNAK - Sokağa çıkma yasağı sırasında 2 çocuğunu kaybeden Esmer Çıkmaz, AYM’nin Cizre bodrumları için verdiği “yaşam hakkı ihlali yok” kararına tepki göstererek, “Önce köylerimizi sonra da çocuklarımızı yakarak katlettiler. Devletin zihniyeti hep aynı” dedi. 
 
Şırnak’ın Cizre ilçesin 14 Aralık 2016 tarihinde ilan edilen ve 79 gün süren sokağa çıkma yasağı sırasında 177’si bodrumlarda olmak üzere 288 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin ailelerinin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı yaşam hakkı ihlali başvurusunu ikinci defa reddedildi. 7 Temmuz’da kararını açıklayan AYM, “Güvenlik kuvvetlerinin güç kullanımı sonucunda ölüm olaylarının meydana gelmesi ve bu ölüm olayı hakkında etkili bir ceza soruşturması yürütülmemesi nedeniyle yaşam hakkının ihlal edildiğine” dair yapılan başvuruyu “Kabul edilemez” buldu. Henüz gerekçeli kararın açıklanmadığı AYM kararında, yaşam hakkı ihlalinin olmadığı ileri sürüldü.
 
‘ÇOCUKLARIMIZ GÖZLERİMİZİN ÖNÜNDE YAKILDI’
 
Cizre’de ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında Yasemin Çıkmaz ve Vahap Çıkmaz adlı iki çocuğunu kaybeden Esmer Çıkmaz (50), AYM’nin bu kararına tepki gösterdi. Kızının 15 yaşında olduğunu ve lise 2’nci sınıf öğrencisi olduğunu hatırlatan anne Çıkmaz, “Çocuklarımız devlet tarafından gözlerimizin önünde bodrumlarda katledildi. Sadece benim kızım değil onunla birlikte çok sayıda kişiyi katlettiler. Bedenleri yakıldığı zaman çıkan koku hala burnumda. O görüntü hep aklımda diri diri duruyor. Çocuklarımız bodrumlarda yakılırken bizzat şahit oldum. Çocuklarımız katlediliyordu bizim gitmemize izin vermiyorlardı. Aradan 6 yıl geçti ama sanki birkaç saat önce yaşandı” diye konuştu. 
 
Bodrumlarda yakınanların kendi çocukları olduğunu dile getiren Çıkmaz, “Allah biliyor kimin haklı olduğunu. Orada katledilenlerin hepsi bu halkın çocuklarıydı. Gözlerimizin önünde onları yaktılar. Çocuklarımızın çıkabilmesi için çeşitli girişimlerde bulunduk. Devlet yetkilileri de ‘Eğer bodrumlardan çıksalar onları getireceğiz’ dedi. Yapılan çağrı üzerine bir kişi ne olacağını görmek için tek başına çıktı. Kapının önüne çıkar çıkmaz onu vurdular. Onun için kimse bodrumlardan çıkamadı” diye belirtti. 
 
‘KÜRT DEVLETİN HEDEFİNDE’
 
Türkiye’de adaletin zerresi bile olmadığını vurgulayan çıkmaz, şöyle devam etti: “Türkiye, İsrail’in Filistin’e zulüm ettiğini söylüyor. Ancak daha fazlasını bize yapıyorlar. Kimse demisin Türkiye’de hak, hukuk ve adalet var. Bizler bugüne kadar adalet görmedik. Çocuklarımızı gözlerimizin önünde yakarak öldürdüler. Bunun neresinde adalet var? Bize yaşatılanlar insanlık işi değil. Bu yaşıma geldim hiç hak, hukuk görmedim. Önce köylerimizi yaktılar. Bizler, daha köyümüzdeyken köyümüzü yakarak bizleri zorla köylerimizden çıkardılar. Onlarca insan o süreçte öldü. Daha sonra Cizre’ye geldik burada yeni bir hayat kurduk. Bu seferde çocuklarımızı yakarak katlettiler. Devletin zihniyeti hep aynı. 90’lı yıllardan bu güne hiçbir şey değişmedi. Devlet, sadece biz Kürtleri oyuna getiriyor. Her 5-6 yılda bir Kürtlere büyük bir darbe vuruyor. Kürtler azıcık toparlandığı zaman hemen Kürtleri vuruyor. Sadece Türkiye’deki Kürtleri değil, nerede olursan olsun bir kişi eğer Kürt ise devlet tarafından hedef alınıyor.” 
 
ADALET MÜCADELESİ SÜRECEK 
 
Yaşadıkları son ana kadar adalet mücadelesini sürdüreceklerinin altını çizen anne Çıkmaz, çocuklarını katledenlerden hesap sorulmasını istedi. Adalet için ne yapılması gerekiyorsa sonuna kadar mücadele edeceğini vurgulayan anne çıkmaz, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunarak herkesin Cizre davasına sahip çıkması gerektiğini dile getirdi.