Deniz Poyraz davasına çağrı

img
İZMİR - Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in yargılandığı davanın 4'ncü duruşması görülecek. Duruşmaya katılım çağrısı yapan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik, “Bu sahiplenme ortak yaşamı savunma, birlikte yaşama isteğinin de göstergesidir” dedi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binasında 17 Haziran 2021’de Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın 4'ncü duruşması 18 Temmuz'da İzmir 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. İlk 3 duruşmada olduğu gibi 4'ncü duruşmaya da İzmir ve çevre kentlerin yanı sıra farklı bölge kentlerinden yoğun bir katılım olması bekleniyor. Saat 09.00’da başlayacak duruşma öncesinde HDP İzmir İl Örgütü saat 08.30’da İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması yapacak. Bu açıklamaya ve duruşmaya HDP milletvekillerinin yanı sıra CHP, TİP gibi partiler, insan hakları, hukuk ve kadın örgütleri, baro başkanları ve yurttaşlar duruşmaya katılacak.
 
YOL ALINAMADI
 
Geçen duruşmalarda olayın arka planının üzerine gidilmemesi ve katil Gencer’in tek başına yargılanması durumuna yapılan itirazlar, bu duruşmada da yinelenecek. 29 Aralık 2021’de görülen ilk duruşmadan bu yana Onur Gencer’in sergilediği rahat tavırlar ve Poyraz ailesine sataşmaları ise, olayın örgütlü olduğunun kanıtı yorumlarına neden oldu. Yine dava avukatları tarafından yargılama sürecinin derinleştirilmesi için mahkemeye sunulan taleplere bugüne kadar bir dönüş olmadı. Avukatların bu konuda verdiği onarca dilekçeye cevap bile verilmedi.
 
TALEPLERE CEVAP VERİLMEDİ
 
Yine avukatların bütün talepleri görmezden gelinirken, Gencer’in 29 Nisan’daki duruşmaya “güvenlik” gerekçesiyle katılmama talebi duruşma sabahı kabul edildi. Tam da dava avukatlarının Gencer’e yönelik sorular soracağı duruşmaya getirilmemesi avukatların tepkisini çekti. Yine mahkeme heyetinin davaya ilişkin vekaleti olan avukatlara yönelik “soru soramaz” kararı alması da tepkilere neden oldu. Bunun üzerine avukatların reddi hâkim talebinde bulunması da yine heyet tarafından reddedildi. 
 
TAKİPÇİSİ OLMAK ÖNEMLİ
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik, duruşma öncesi çağrıda bulundu. Çelik, Deniz Poyraz’ın memleketinden sürgünle Türkiye metropollerine göç etmek zorunda bırakılan Kürt bir ailenin kızı olduğunu söyledi. Deniz Poyraz’ın mücadelenin her alanında olduğunu vurgulayan Çelik, “HDP'nin kapatılma sürecinde İzmir il binamızda katledildi. Bu katliam sadece Deniz şahsında yapılan bir katliam değildi. Hem demokratik kitle örgütlerine hem kadın mücadelesi ve Kürt halkına yönelik yapılan bir saldırıydı. Yine demokratik zeminde siyaset yürüten HDP'ye yönelik bir saldırıydı. Bundan kaynaklı Deniz Poyraz'ın davasının takipçisi olmak önemlidir” dedi.
 
‘BÖYLE GİTMEYECEK’
 
Davada bugüne kadar bir yol katedilemediğini belirten Çelik, şöyle devam etti: “Pazartesi 4'ncü duruşması görülecek. Geçen mahkemede katil Onur Gencer duruşmaya 'Güvenlik' gerekçesiyle getirilmemişti. Bu şunu gösteriyor tetikçinin tek başına yaptığı bir katliam değil, arkasında örgütlü bir güç olduğunu gösteriyor. Duruşmanın seyrini de engelleyen arkasındaki güçtür. Katliamın açığa çıkmasını engelleyen, üstünü örtmeye çalışan ve gizleyen bir yargılama süreci devam ediyor. Bu elbette böyle gitmeyecek. Adaletin sağlanması için mücadele edeceğiz. Deniz bir tetikçi ve arkasındaki güçler tarafından katledildi. Bu gerçekliği hiçbir zaman gizleyemeyecekler.” 
 
KATILIM ÇAĞRISI
 
Tüm duruşmalara kitlesel katılım olduğunu aktaran Çelik, bu duruşmanın da böyle geçeceğini sözlerine ekledi. “Deniz şimdiye kadar nasıl sahiplenildiyse, bundan sonra da sahiplenilecektir” diyen Çelik, “Bugüne kadar yalnız kalmadık. Hem partimizin sahiplenilmesi hem Deniz arkadaşımızın sahiplenilmesi noktasında kitlelerin bir direngen duruşu vardı. Bu duruş mahkeme süreçlerinde devam edecek. Önümüzdeki süreçlerde de sürecek. Bu sahiplenme ortak yaşamı savunma, birlikte yaşama isteğinin de göstergesidir. 18 Temmuz'da da gerçek adaleti aramak için demokratik kitle örgütleri ve kadın örgütlerini davayı sahiplenmeye çağırıyoruz” diye konuştu.
 
MA / Tolga Güney