Engelli hasta tutukluya ATK, ‘cezaevinde kalabilir’ dedi

img
ANKARA - Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, yüzde 41 engelli raporu olan hasta tutuklu Yıldırım Demir’in serbest bırakılmasını istedi.
 
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için düzenlediği eylemin 410’uncu haftasında da İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube önünde bir araya geldi.  “Tedavi Haktır Engellenemez. Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın” pankartının açıldığı açıklamada, İHD üyesi Sevil Turgut konuştu. Turgut, hasta tutuklu Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Yıldırım Demir’in durumuna dikkat çekti.
 
‘6 KEZ ANJİYO OLDU’
 
Demir’in göz sorunları nedeniyle 6 kez anjiyo olduğunu söyleyen Turgut, “Yıldırım Demir’in pek çok sağlık problemi bulunmakta ve bunların içinde kendisini en çok zorlayan gözleri ile ilgili hastalıklarıdır. Sağ gözü yüzde 95 seviyesinde görmüyor ve kendisine bu gözü ile ilgili tedavisinin olmadığı söylenmiş. Sol gözünden de yaklaşık 3 yıl önce katarakt ameliyatı olmuş ve sol göz merceğinde kirlenme olduğu için de doktor tarafından lazerle temizlenmesi gerektiğini belirtmiş ancak daha sonra kontrole gittiğinde ise başka bir doktor tarafından gerek yoktur denilerek geri gönderilmiştir. Her kontrole gittiğinde suni gözyaşı damlası verilerek hapishaneye geri gönderildiğini aktarmıştır ve sol gözü bulanık görüyor. Bugüne kadar göz için toplam 6 kez anjiyo olmuştur” diye konuştu.
 
‘YÜZDE 41 ENGELLİ RAPORU VAR’
 
Turgut, Demir’in göz sorunlarının yanı sıra başka hastalıkları olduğunu söyledi. Hasta tutuklu Demir’in kronik bronşit, midesinde reflü, gastrit ve ülser olduğunu aktaran Turgut, “İki kez mide kanaması geçirmiş ve doktor tarafından diyet yazılmış ancak diyet yemeği yenilmeyecek durumda ve besin değeri de çok düşüktür. İrritabl bağırsak sendromu hastalığı ve iç hemoroid rahatsızlığı bulunmaktadır. Her iki dizinde menüsküs yırtığı var. Prostat hastasıdır ve genelde PSA testlerinde değerleri yüksek çıkıyor. Şimdiye kadar üç kez biyopsi yapılmış. 6-7 yıldır günlük ilaç kullanıyor. Kulaklarda vertigo, çınlama ve işitme kaybı var. Boyun fıtığı var ve ameliyat için Bolu’dan Ankara Numune hastanesine sevk edildiğinde, Numune Hastanesindeki doktor tarafından ‘ameliyattan sonra felç kalırsın’ denildiği için ameliyat olmadan hapishaneye tekrar geri dönmüştür. Boyun fıtığı kendisini kötü etkiliyor ve sürekli olarak kolları uyuşuyor, şiddetli sırt ağrıları çekiyor. Bunların yanı sıra sinüzit ve kronik baş ağrıları da devam ediyor. 3 yıl önce uyku apnesi için hastaneye yatırılarak test randevusu verilmiş ve yine aynı şekilde 3 yıl önce diş eti doku nakli içinde randevu verilmiş ancak tedavileri yapılmamakta ve hastaneye gittiğinde ise geçici ilaçlar verilerek geri gönderilmektedir” ifadelerini kullandı.
 
 2016 yılında Nevşehir Devlet Hastanesi tarafından Demir’e yüzde 41 engelli raporu verildiğini ancak gönderildiği İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından “Cezaevinde kalabilir” raporu verildiğini belirten Turgut, Demir’in biran önce serbest bırakılmasını istedi.