Baro başkanının soru sormasına izin verilmedi

img
İZMİR - Deniz Poyraz davasında İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel’in sanığa soru sormasına izin verilmemesi üzerine salonda gerginlik çıktı ve duruşmaya ara verildi. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasına yönelik silahlı saldırı düzenleyen ve Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın 4'üncü duruşması İzmir 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Sanık Onur Gencer duruşma salonunda hazır edildi. Deniz Poyraz ailesi, HDP ve CHP’li milletvekillerin yanı sıra çok sayıda kişi duruşmayı izledi. 
 
GENCER SORULARI YANITSIZ BIRAKTI
 
Duruşmada ilk olarak söz verilen dava avukatlarından İmdat Ataş, sanığa soru soracaklarını belirtti. HDP'ye dönük birçok yerde saldırılar olduğuna  dikkati çeken Ataş, "Bugün de adliye önünde silahlı birisi yakalandı. Bunun tesadüf olmadığını düşünüyoruz" dedi. Ataş, ardından sanık Onur Gencer'e şu soruları yöneltti:  
 
“*Bugüne kadar hangi numaraları kullandın?
 
*Bunlar kimin adınaydı?
 
*Son geliriniz ne kadardı?
 
*Görev yerininiz bu kadar sık değişmesinin nedeni neydi?
 
*Kemalpaşa hastanesine gelirken hangi araçları kullandınız?
 
*Ticari taksi kullandığınız doğru mu?
 
*İşten hangi gerekçe ile ayrıldınız?
 
*Resmi olarak işten ilişiğiniz ne zaman kesildi?
 
*İlişiğiniz bu kadar geç kesilmesinin nedeni nedir?
 
*112 acilde çalıştınız mı?
 
*Yurtdışı görevlendirme talebinde bulundunuz?
 
*Suriye'ye gitmeye nasıl karar verdiniz?
 
*Suriye görevlendirmesi için sizi teşvik eden ya da yönlendiren oldu mu?
 
*Yakın çevreniz ya da akrabalarınızdan Suriye’ye giden oldu mu?"
 
Sanık Gencer, sorulan soruların hepsine “cevap yok” yanıtı verdi. 
 
BARO BAŞKANININ SORU SORMASINA İZİN VERİLMEDİ
 
Ardından sanığa soru sormak isteyen İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, "Ara kararı değiştirmenizi istiyorum. Geçen duruşmada katılanların soru sorma hakkını elinizden aldınız. Katılanların soru sorma hakkı var. Yetki belgesi dahil olmak üzere kendi aramızda iş bölümü yaptık. Vekaletname ile aynı değerde olan bir belgeden bahsediyoruz. 'Ben size söz vermiyorum' şeklinde bir yaklaşım olamaz. Kanun ne söylüyorsa odur" dedi. 
 
Özkan'ın sözlerine kesen mahkeme başkanı, geçen duruşmada aldıkları kararın geçerli olduğunu ve vekaletnamesi olanlar dışında kimseye soru sorma hakkı vermeyeceğini söyledi. 
 
Dava avukatlarından Türkan Aslan Ağaç ise, "Bu kararda ısrar ederseniz biz dışarı çıkacağız. Bu karar hukuka uygun değil. Dosyada ilerlememe olmamasının sebebi mahkemenin kendisi" diye belirtti.
 
'SALONU BOŞALTIRIM'
 
Mahkeme başkanı, salondan itirazların yükselmesi üzerine, "Salondan ses gelmeyecek. Salonu boşaltırım" ifadelerini kullandı. 
 
Duruşmaya 15 dakika ara verildi.