Deniz Poyraz davası: Tanık ifadeleri birbirini tutmadı

img

İZMİR - Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in yargılandığı duruşmada sanığın AKP ve Ülkü Ocakları üyeleriyle kurduğu iletişim ağı sorulurken, tanıkların ifadeleri ise birbirini tutmadı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl binasına yönelik silahlı saldırı düzenleyen ve Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın 4'üncü duruşması İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Poyraz ailesinin yanı sıra çok sayıda avukat ve izleyici takip ettiği duruşmada katil Gencer’e yönelik çapraz sorgu devam etti.

KATİL GENCER SORULAR KARŞISINDA SUSKUN!

İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, Gencer’e Gamze Açar ile ilgili sorular sormaya devam ederken, katil Gencer soruların hiç birine cevap vermedi. Yücel'in sorduğu ancak katil Gencer'in sustuğu sorular şöyle:

* Ülkü Ocakları mensubu olan Görkem Ömer Aslan ve Doğukan Çetin ve Hande Eriş ile ne gibi bir ilişkiniz var mı? ve bu saldırıyı gerçekleştireceğinizden Aslan, Çetin ve Eriş’in haberi var mıydı?

* Son birkaç yıldır ülkücü çevrelerde örgütlenen kişilerin HDP ve Kürtlere yönelik saldırılarının yoğunlaştı. Bu saldırıların amacını biliyormusunuz? Bu konuyla ilgili bilginiz var mı?

KATİLİN İLETİŞİM AĞI SORULDU

Mahkeme başkanı, sonrasında sorularını sormak için söz alan dava avukatlarından İmdat Ataş’a “Sanık sorulara cevap vermiyor. İsterseniz sorularınızı mahkememize iletin” önerisinde bulundu. Ancak Ataş, bunu reddederek sorularını sormaya başladı. Ataş, Gencer’in HTS kayıtlarında yer alan ve Gencer’in sıklıkla görüştüğü Besam El Muhammed isimli şahsın kim olduğunu sorarken “Bu kişi milis ya da cihadist midir” diye sordu.

LİSTEDE AKP VE ÜLKÜ OCAKLARI ÜYELERİ VAR

Ataş, daha sonra Gencer’e emniyet mensubu olan Ali Erçetin’i ziyaret edip etmediğini, AKP MKYK ve Zeytinburnu Belediye Meclis üyesi Serdar Duran’ın yanı sıra ülkü ocakları üyeleri Oğulcan Dinçsever, İsmail Yılmaz, Dilan Altınpınar, Zeynep Cebecioğlu, Göksel Erman, Yasin Filiz, Halit Balaban, Mert Özgür Çiçek, Ali Çerçioğlu, Ali Özdemir, Ahmet Savaş, Sarper Altuntaş, Hasan Kaya, Erol Güre, Sevgi Taş, Hülya Bayrak, Nurten Ceylan, Önder Avcı, Metin Yavuz, Adnan Demirkaya, Güven Yılmaz, Nezihe Özen, Mustafa Akdoğan, Güray Altın, Elif Gökçe Türkoğlu, Abdülkadir Kozan, Fatih Sarı, Fethiye Toprak, Hüsan Ali Uslu, İbrahim Dikmen, Merdan Aslan, Mustafa Okumuş, Önder Türk, Sadık Yıldız, Safiye Karapınar, Şerafettin Bilir, Engin Gün, Fahrettin Tekin, Hüseyin Altun, İbrahim Dİkmen, Murat Kadir Akyüz, Ahmet Nakuh, Sarper Altuntaş, Halil Efe, Erdal Yılmaz, Ali Kaçmaz, Güven Yılmaz, Cemil Ataş, Mehmet Sevindi, Fahri Erol, Suat Erdener, Doğan Yıldırım, Talat Doğru, Fethullah Göze, Mehmet Garip Muhan, Handan Bulut, Batuhan Melikoğlu, Mustafa Menteşe, İzzet Erdem, Ali Çavdar, Mehmet Koyi, Hüseyin Kaya, Ekrem Arslan, Osman Dinç, Şahinde Yüksel, Müjgan Güver, Ömer Faruk Albayrak, Ömer Doğru, Elif Ruşen, Ömer Ataş, Sercan Tanış, Selim Akdoğan’ın saldırıyla ilgili bir bilgi ve ilgilerinin olup olmadığını sordu. Gencer, bu sorulara da cevap vermedi.

'KATİLE GÜVENCE VERİLDİ'

Ardından yine söz alan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, “Askeri eğitim almış ve 17 Temmuz 2021’de HDP binasına gönderilmiş birisi karşınızda. Sanık onca polisin arasından HDP binasına geliyor. Kapı açıldığında o kadar silah eğitimine rağmen ilk atışı bacağa geliyor. Daha sonra ateş etmeye devam ediyor. Binayı dolaşıp başkasını arıyor. Dış araştırma yaptığını söylemesine rağmen kolayca kaçabilecekten ön kapıdan çıkıyor. Kolluk görevlileri tarafından sevecence karşılanıyor. Bu sanığa güvence verildiğinin göstergesi” dedi.

‘CEZAEVİNDEN ÇIKAMAYACAKSINIZ’

Katil Gencer’e seslenen Yücel, “Devlet içerisindeki kişilerle ilişki kurmanıza rağmen yanınızda kimse yok. Bu cezaevinden çıkamayacaksınız. Elinize silahı verip sizi oraya gönderenleri açıklamak ister misiniz? Size dışarı çıkacağınız konusunda vaatte bulunanlar varsa sizi kandırıyorlar. Kahraman olmak istediniz, lanet edilen bir katil olmaktan öteye gidemediniz” dedi.

TANIK İFADELERİ

Dava avukatlarının Gencer’e soru yöneltmesinin ardından tanık ifadelerinin alınmasına geçildi. Söz verilen ilk tanık Metin Dönener, katil Gencer’i kendisinden silah almaya geldiğinde tanıdığını belirterek, “Av bayisi sahibiyim. Onur gelince silah alma belgesiyle geldi. Silahı sattım. başka bir ilişkimiz yok. Olaydan 15-20 gün önce silah almaya geldi. Satın alma belgesi olmasaydı silah satmazdım, hatta konuşmazdım bile” diye konuştu.

AVUKATLARDAN USULE İTİRAZ

Tanığa soru soran avukat Gurbet Uçar, tanıkla göz göze konuşmak istediğini ifade etti. Ancak mahkeme başkanı buna itiraz etti. Duruma tepki gösteren Uçar, “Sorgulama yapmamızın önüne geçecek şekilde davranıyorsunuz. Bırakın biz soru soralım. Siz merak etmiyorsunuz ama biz merak ediyoruz” sözlerine yer verdi.

İFADELER BİRBİRİNİ TUTMADI

Uçar, tanık Dönener’in polis olarak hangi birimlerde çalıştığını sorarken, tanık Dönener, Olay Yeri İnceleme Birimi’nde çalıştığını söyledi. Daha sonra Uçar ve Dönerer arasında şu konuşmalar geçti:

Uçar: Onur Gencer’i silah almaya gelmeden önce tanımadığınızı söylüyorsunuz. Fakat silah almadan 8 ay öncesine ait HTS kayıtlarınız var. Bunun içeriği nedir?

Dönerer: Doktor raporu alıp alamayacağını konuştuk.

Uçar: Emniyet ifadelerinizde neden Gencer ile gerçekleştirdiniz telefon görüşmelerini ayrıntılı anlatmanız?

Dönerer: Emniyette bu kadar ayrıntılı soru sorulmadı.

Uçar: Siz silahı Haziran ayında paranın tamamını aldığınızda teslim ettiğinizi söylüyorsunuz. Ancak katilin babası silahın Mayıs ayında eve getirildiğni söylüyor.

Dönerer: Silahı ne zaman sattığımı hatırlamıyorum.

Uçar: Emniyette net bir tarih vermişsiniz

Dönerer: Hayır hatırlamıyorum.

DİL KURSU ÇALIŞANLARI

Daha sonra Gencer’in dil kursuna kaydını yapan Özkan Gökkaya ve Zuhal Mandacı’nın tanık olarak dinlenmesine geçildi. Tanıklar ön kayıt işlemlerinin Temmuz 2021 tarihinde gerçekleştiğini belirtti. Sonrasında avukat İmdat Ateş, tanıklara, dil kursunun önünde kurulan HDP çadırlarının ne kadar süre orada kaldığını sordu. Tanıklar hatırlamadıklarını ifade etti.

Tanık Mandacı, Gencer ile yapılan ilk görüşmenin Gökkaya tarafından gerçekleştirildiğini aktardı. Avukat Ataş, Mandacı’nın 1 Haziran 2021 tarihinde Gencer ile dil kursunda görüştüğü bilgisini verirken, o güne dair sorular sordu. Tanık Mandacı ise detayları hatırlamadığını söyledi.

TANIK: HDP’YE NEFRET BESLİYORDU

Sonrasında söz verilen tanık Görkem Ömer Aslan, Gencer ile 9 Eylül Üniversitesi’nden tanıştıklarını söyledi. Tanık Aslan olayla ilgili hiç bir bilgisi olmadığını ifade ederken, olaydan bir gün önce Gencer’e görüşmek için mesaj attığını söyledi. Aslan, “Görüştüğümüzde olayla ilgili bana hiç bir bilgi vermedi. Sadece sohbet ettik ve kahve içtik” dedi.

Daha sonra Avukat İmdat Ataş tanığa, Gencer’in Suriye sonrası neler değiştiğini ve neler konuştuklarını sordu. Tanık Aslan, bu sorulara “Günlük konulardan konuşuyorduk” cevabını vermesi üzerine salondan tepkiler geldi. Aslan, Ataş’ın “HDP üzerine konuştunuz mu” sorusuna “Asker, polis öldüğü için onlara nefret beslediğini anlatıyordu” cevabını verdi.

 ÇELİŞKİLİ İFADELER

Ardından avukat Türkan Aslan Ağaç şu soruları yöneltti:

Ağaç: Az konuştuğunuzu söylediniz. Fakat HTS kayıtları sıkça görüştüğünüzü ortaya çıkarıyor. 2020 Ocak ile 2021 Haziran arasında 30 kez konuştuğunuz görülüyor. Dediğiniz gibi 2 ayda bir görüşen birisi değilsiniz. Bu da samimiyet gerektirir. Burada gerçekleri tam olarak söylemediğiniz sonucuna varıyoruz.

Aslan: Ben daha çok okulda görüştüğümüz için okul çevresini tanıyorum. Okula gitmiyordu. Sınav dönemleri ‘okula geliyor musun?’ diye sormaya arıyordum.

Ağaç: Olaydan bir gün öncesi sizinle görüşmüş. Yani müebbet hapis yatacağını biliyordu ve son günü sizinle görüştü. Bunu neden yaptı?

Aslan: Ben yazdım görüşmek için.

Ağaç: Gencer sizi yetiştiriyor muydu?

Aslan: Hayır.

Ağaç: Gencer’le defalarca konuştuğunuz ve mesajlaştığınız görülüyor. Bunların içeriği neydi?

Aslan: Bana bazı konularda cesaret veriyor, girişken olmamı söylüyordu.

Ağaç: Tüm çevresi Gencer’in çekingen olduğunu söylüyor. Siz ise size cesaret verdiğini söylüyorsunuz. Daha inandırıcı konuşun.

Aslan: Tamamı bu konuşmalar değildi.

Ağaç: HTS kayıtlarında Gencer ile birlikte Uzundere’ye gittiğiniz görülüyor.

Aslan: Evime giden araçlar orada olduğu için oraya giderdim.”

Ardından ifadesini veren tanıklardan Yasin Filiz, “Kendisiyle lise döneminde dershanede taşıdığım bir arkadaşımdı. O Van Çatak'a gitti ben İzmir'de kaldım. Van'da olduğu süreç içinde telefonla konuşurduk. Daha sonra Suriye'ye gitti. Oradayken Whatsapp üzerinden konuştuk. Orada kafasının daha rahat olduğunu söylüyordu” dedi.

Filiz'e yöneltilen sorular şöyle: 

Avukat İmdat Ataş: Emniyette son dönemlerde az görüştüğünüzü söylemişsiniz. Fakat HTS kayıtlarında çok fazla görüştüğünüz görülüyor. 
 
Filiz: Yüz yüze görüşmedik. 
 
Ataş: HTS kayıtlarında HDP binasının yakınlarından sinyaller alınıyor. Beraber mi gittiniz?
 
Filiz: Hayır, yakınlarından geçmiş olabilirim. 
 
Avukat İmdat Ataş, Yasin Filiz’in Onur Gencer’le yaptığı yazışmaların tutanağa geçmesini talep etti. Mahkeme heyeti bu talebi reddetti. Ataş ise, “Bunu reddetmiş olsanız bile bir gerekçe olması gerekiyor. Bu delilin önemli olduğnuu ve tanığın rızası olmasına rağmen reddilmesi davanın tek sanıkla götürlmek istenmesi anlamına geleceğini açığa çıkarıyor. bu nedenle kararınızı gözden geçirin” dedi.
 
Avukat Türkan Aslan Ağaç, tanık Yasin Filiz’e yönelik “Burayı bir tiyatro alanına çevirdiğiniz kanaatindeyim. Burası 17 haziran 2021 tarihinde HDP il binasına yapılmış saldırının yargılandığı salon. Ben bile 25 yıllık avukat olmama rağmen bu duruşmaya heyecanla geliyorum. Ama siz ilk defa mahkemeye çıkıyor olmanıza ve saldırının her adımında adınız geçiyor olmasına rağmen çok rahatsınız. Hatta ben sizin sanığın yanında oturmanız ve yargılanmanız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü saldırının bir parçasısınız. Her beyanınızda bulunduğunuzda sanık arkadan gülüyor” diye belirtti. 
 
Ağaç: sıkça Çankaya çevresinde HTS kayıtlarınız var. bunu açıklar mısınız?
 
Filiz: yorum yok
 
Ağaç: Manisa Urganlı’ya gitmediğnizi söylüyorsunuz ama HTS kayıtlarında birlikte gittiğiniiz anlaşılıyor. 
 
Filiz: Hatırlamıyorum.