Emine Şenyaşar’a 301 davası

URFA - Adalet Nöbeti’ni Urfa Adliyesi önünde 498 gündür sürdüren Emine Şenyaşar hakkında TCK’nin 301’inci maddesi uyarınca 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. 
 
Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile katliamdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar’ın, Urfa Adliyesi önünde 9 Mart 2021 tarihinde başlattığı Adalet Nöbeti 498'inci gününde sürüyor. Anne Emine Şenyaşar’ın sağlık sorunları sebebiyle gelemediği nöbeti, oğlu Ferit Şenyaşar “Şenyaşar ailesi adalet köşesi” olarak bilinen alanda başlattı.
 
 
KESK ZİYARET ETTİ
 
Şenyaşar'ı Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu ziyaret etti. Çok sayıda emekçinin katıldığı ziyarette konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş, ailenin uğradığı katliamı hatırlatarak, “Katliamın üzerinden geçen 4 yılda henüz derinlikli sonuç alıcı bir soruşturma süreci yürütülmedi” dedi. Yarın adli tatilin başlayacağını hatırlatan Güneş, “Geride kalan adli yılda bu soruşturma yürütülmemiş olsa da eylül ayında başlayacak yeni adli yılda vicdan sahibi bir savcı ve hakimin bu soruşturma süreci derinlikli bir şekilde yürütmesi temennisi ile ailenin adalet nöbetleri talepleri yerine getirilene kadar onların yanında olmaya devam edeceğimizi belirtmek istiyorum” diye konuştu. 
 
‘SAVCILAR TATİLE GİDECEK’
 
Ardından söz alan Ferit Şenyaşar, adalet mücadelelerinin devam ettiğini belirterek, nöbetlerinin 1 buçuk yılı geride bıraktığını kaydetti. Şenyaşar, “Ortada bir katliam, insanlık suçu var. Bu suçu işleyenler, iktidar partisinin bir milletvekili ve yandaşları olduğu için yargı işlemiyor. 4 yıldır dava üzerinde hala gizlilik kararı var. Hala ortada bir iddianame yok. Yarın adli yıl tatili olacak. Bu zülmun altında imzası olan savcılar tatile gidecek. Ancak adalet sağlanana kadar adliye önünden ayrılmayacağız. Biz kazanacağız, biz haklıyız ve haklı olmamız bize cesaret veriyor” ifadelerini kullandı. 
 
Ziyaret yapılan oturma eylemi ardından son buldu.
 
ANNE ŞENYAŞAR’A YENİ BİR DAVA 
 
Anne Emine Şenyaşar hakkında ise 5’inci dava açıldı. Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı, Şenyaşar hakkında dava açabilmesi için öncelikle TCK’nin 301/4 maddesi gereğince Adalet Bakanlığı’ndan izin talebinde bulundu. Bakanlığın izin vermesi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianame hazırlayarak Asliye Ceza Mahkemesi'ne sundu. Mahkemenin kabul ettiği iddianamede, Emine Şenyaşar’ın, 1 Nisan 2021 tarihindeki nöbette yaptığı konuşmasında,  “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağıladığı” ileri sürüldü. İddianamede, Şenyaşar hakkında TCK’nin 301/1 maddesi uyarınca 2 yıla kadar hapis cezası isteniyor. 
 
Davanın duruşmasının önümüzdeki haftalarda görülmesi beklenirken, 498 günlük adalet mücadelesi boyunca talepleri karşılanmayan anne Emine Şenyaşar’a 5’inci kez dava açıldı.  Şimdiye kadar Şenyaşar'a yönelik 16 soruşturmadan 5'i davaya dönüştü.
 
HAKARET KATLİAMDAN DAHA BÜYÜK SUÇ
 
Ailenin sanal medya hesabından açılan davaya tepki gösterilerek “Suruç için adalet” etiketiyle, “Urfa'da hakaret katliamdan daha büyük bir suç sayılıyor. Hastanede bir katliam olmuş 4 yıldır gizlilik kararı devam ediyor. Adliye önünde annenin ağıtları cımbızlanarak hakkında açılan dava sayısı 5 oldu. Urfa halkı bu zulmün tanığıdır” mesajı paylaşıldı.