İranlı yönetmen Panahi tutuklandı

img

ANKARA – Tutuklu meslektaşlarını cezaevinde ziyarete giden İranlı yönetmen Jafar Panahi tutuklandı.

İranlı ödüllü yönetmen Jafar Panahi, Mayıs ayında Abadan şehrinde 10 katlı bir binanın çökmesi ve 40'tan fazla kişinin ölümüne yol açmasıyla ilgili sanal medya paylaşımları nedeniyle "toplumun huzur ve sükununu bozmak" gerekçesiyle tutuklanan meslektaşları Mohammad Rasoulof ve Mostafa Al-e Ahmad'i ziyaret ettiği Evin Cezaevi’nde gözaltına alındı.

Panahi, İran’da 2010 yılında hükümet karşıtı eylemlere katılması gerekçesiyle “sisteme karşı propaganda yapma” suçlamasıyla hakkında açılan davada verilen 6 yıl cezanın onaylanması nedeniyle tutuklandı.

‘YASAL BİR TUTUKLAMA DEĞİL’

Panahi'nin eşi Tahereh Saeedi eşinin tutuklanmasına ilişkin, "Jafar'in vatandaş olarak hakları var. Bir yargı süreci var. Birini hapse atmak için önce ifadeye çağırmaları gerekiyor. Hapishane önüne arkadaşlarının akıbetini sormaya giden bir insanı tutuklamak beraberinde pek çok soru getiriyor. Bu yasal bir tutuklama değil, adam kaçırmadır" dedi.

Cezaevi yetkililerinin eşine verdiği bilgiye göre Panahi, daha önce verilmiş 6 yıl cezanın onanması üzerine tutuklandı.

20 YIL BOYUNCA FİLM ÇEKMESİ YASAKLANMIŞTI

Panahi 2010 yılında bir önceki yılın tartışmalı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra patlak veren hükümet karşıtı kitlesel protestoları desteklediği için de tutuklanmıştı. Daha sonra "sisteme karşı propaganda yapmaktan" suçlu bulunarak altı yıl hapis cezası verildi ve 20 yıl boyunca film çekmesi veya yurtdışına seyahat etmesi yasaklandı. Panahi, iki aylık tutukluluk sürecinden sonra şartlı tahliye ile serbest bırakılmıştı.

PANAHİ KİMDİR?

Panahi (62) Uluslararası film festivallerinde birçok ödül kazandı. Yönetmenliğini yaptığı "Taksi" filmi için, 2015 yılında Berlin Uluslararası Film Festivali'nin en büyük ödülü olan “Altın Ayı” ödülüne layık görülen Panahi, 2018'de de Cannes Film Festivali'nde de hem oyunculuğunu hem de yönetmenliğini yaptığı "Üç Yüz" filmi için “En İyi Senaryo” ödülünü aldı.

CANNES FİLM FESTİVALİ’NDEN DESTEK

Cannes Film Festivali geçen hafta yaptığı açıklamada, "Bu tutuklamaları ve İran'da sanatçılara karşı açıkça devam eden baskı dalgasını şiddetle kınıyoruz" dedi.