7 yıldır katledilen oğlunun mezarı başında ‘adalet’ istiyor

HAKKARİ - Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren Süleyman Aksu’nun annesi Kudret Aksu, 7 yıldır yaz kış demeden ziyaret ettiği oğlunun mezarı başında faillerin bulunmasını istiyor. 
 
Kuzey ve Doğu Suriye kenti Kobanê’de çocuklara oyunca götürmek için 20 Temmuz 2015’de Urfa'nın Suruç ilçesi Amara Kültür Merkezi’nde bir araya gelen gençlere yönelik DAİŞ’in düzenlediği bombalı saldırının üzerinden 7 yıl geçti. Saldırıda 33 kişi yaşamını yitirdi, 100’ü aşkın kişi de yaralandı. Katliamda yaşamını yitiren gençlerden biri de Süleyman Aksu’ydu. 
 
 
HAYALİ YARIM KALDI
 
1990 yılında Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde dünyaya gelen Aksu, Çukurova Üniversitesi’nde İngilizce öğretmenliği bölümünü bitirmişti. Mezun olduktan sonra sadece 3 yıl görev yapabilen Aksu, 2015 yılının Ramazan Bayramı’nda Kobanêli çocuklar için Yüksekova’dan Urfa’ya doğru yola çıktı. Ancak, bombalı saldırı nedeniyle Aksu’nun hayali yarım kaldı.  
 
7 KEZ MEZARI TAHRİP EDİLDİ
 
Bombalı saldırıda yaşamını yitiren Aksu’nun cenazesi, çok sevdiği memleketinde defnedildi. Defnedildiği mezarlık, 7 yılda tam 7 kez tahrip edildi. Aksu’nun mezarlığına yapılan saldırılara karşı 25 Nisan 2019 yılında “Kişinin hatırasına hakaret” ve “İbadethanelere ve mezarlıklara zarar verme” gerekçeleriyle suç duyurusu yapıldı. Ancak aradan geçen süreye rağmen mezarlığı tahrip eden polis ya da askerler hakkında henüz bir gelişme yaşanmadı. 
 
ANNENİN TEK TALEBİ
 
Aksu’nun katledilmesi ve sonrasında yaşanan mezarlık tahribatları ailede en çok anne Kudret Aksu’yu etkiledi. Anne Aksu, 7 yıldır hemen hemen her gün oğlunun mezarlığını ziyaret ediyor. Bir süre mezarlık başında bekleyen anne Aksu’nun tek talebi ise faillerin bulunması.   
 
'ADALET TOPRAĞA GÖMÜLDÜ'
 
7 yıldır oğlunu katledilmesinden sorumlu olanların yargılanmasını istediğini belirten Anne Aksu, "Oğlumu katledenler ve bu işin sorumluları her kimse ortaya çıkarılmalı ve yargılanmalı. Oğlumun katilini getirip bana teslim etsinler. Yargı yıllardır bir adım atmıyor. Bunu neden bize yaşatıyorlar?" diye sordu. Kendisi dışında hiçbir annenin yüreğinin yanmasını istemediğini söyleyen Aksu, "Katiller yargılansın ve cezalarını alsınlar ki bir nebze de olsa içimiz rahatlasın. Ama ortada adalet denilen bir şey kalmadı. Gerçekten adalet varsa 33 evladımın katilini getirip yargılasınlar. Ülkedeki adalet, 33 evladım katledildiğinde ve davaları kapatıldığında toprağın altına gömüldü” diye konuştu. 
 
HER GÜN OĞLUNUN MEZARI BAŞINDA
 
Yaz-kış demeden her gün oğlunun mezarını ziyaret ettiğini aktaran Aksu, mezarlığa gitmediği günlerde kendisini rahatsız hissettiğini kaydetti. Aksu, "Her gün o mezarlıkta oğlumu arıyorum. Mezarlığa gelmeyince kendimi huzursuz hissediyorum. Oğlumun mezarını yıkacaklar korkusuyla uyuyamıyorum. Sabah ezanı okunduğu gibi mezarlığa geliyor ve öğlen saatlerine kadar burada oturuyorum. Oğlumun mezarını yıkmasınlar diye burada nöbet tutuyorum. Sadece oğlumun değil burada mezarı bulunan diğer çocuklar için de nöbet tutuyorum. Son yıkımdan sonra çareyi etraftan taşlar toplayıp, mezarın etrafına duvar örmekte buldum. Akşamları eve gittiğimde gözümü uyku tutmuyor. Sabah saatlerine kadar, acaba oğlumun mezarına yine dokundular mı sorusunu soruyorum kendime” şeklinde konuştu. 
 
‘NEŞE İLE ÇIKTI CENAZESİ GELDİ’ 
 
Her yerde oğlunu aradığını ifade eden Aksu, şunları söyledi: "O çocuklar, Kobanê’deki çocukların yüzünü güldürmek için gitmek istediler. Çocuklara kalem, defter ve kitap götürme sevinci ve mutluluğuyla yola çıkıp bizimle vedalaştılar. Oğlumun aynı yüz ifadesiyle geri gelmesini beklerken, bize cenazesini gönderdiler."
 
MA / Mazlum Engindeniz