Kayyım Lice’yi satıyor!

img
DİYARBAKIR- Lice Belediyesi’nin görevden alınan HDP’li eşbaşkanı Tarık Mercan, kayyımın belediyeye ait arsa ve işyerlerini sattığını, tüm ihalelerin Elazığlı firmalara verdiğini ve Ankara’dan getirdiği kişiyi de usulsüz bir şekilde belediye başkan yardımcılığına getirdiğini söyledi.
 
Diyarbakır’ın Lice Belediyesi’nde Demokratik Bölgeler Partisi’nden (DBP) seçilen eşbaşkanlar Rezan Zuğurli, Şubat 2017 tarihinde görevden alınarak yerine Kaymakam Sinan Başak kayyım olarak atandı.  Tayini çıkan Başak’ın yerine 2018 Mayıs’ında mevcut Kaymakam Abdulkadir Çelik, göreve getirildi. Çelik, 31 Mart 2019’daki seçime kadar kayyım olarak görevini yürüttü. DBP’li eşbaşkanlar döneminde kasasında 7 milyon 536 bin 517, 36 lira ve sıfır borcu bulunan belediye, borç batağına sürüklendi. Seçimde yüzde 78’lik oy alan ve 15 Nisan’da belediyeyi devralan HDP’li eşbaşkanlar Tarık Mercan ve Ruken Yılmaz, 3 milyon 586 bin 824,10 liralık borcu ilçe halkına duyurdu. Mercan ve Yılmaz da, 3 Mart 2020'de görevden alınıp yerine kayyım atandı. 
 
Mercan, Lice’ye atanan kayyımların kentte yaptığı yolsuzluklara dair önemli bilgiler paylaştı. Lice Belediyesi’ne 10 Şubat 2017 yılında atanan ilk kayyımın 2 yıl içerisinde kasada yer alan 8 milyon TL’lik parayı bitirdiğini, daha sonra belediyeyi 4 milyon TL oranında borçlandırdığını aktaran Mercan, yeni kayyımın ise belediyeye ait ne varsa sattığını söyledi. Mercan, "Kayyım zihniyeti her yerde talan, fetih mantığıyla hareket ediyor. Lice'de bunlardan biridir" dedi. 
 
‘SONRAKİ KAYYIM İSE DÜKKÂNLARI SATTI’
 
Kentte 2021 yılının Ağustos ayında Lice Belediyesi’ne kayyım olarak atanan ve hala görevinin başında olan Muhammed Evlice'nin belediyeye ait arsa ve dükkânlarını sattığını söyleyen Mercan, “Kayyım geçtiğimiz gün belediyeye ait 50 dükkandan bir tanesini sattı. Diğer dükkanları da satacak ama alıcı bulamıyor. Satılan dükkanların piyasa değeri 1 milyon 200 bin TL olmasına rağmen kayyım, dükkanı 750 bin TL’ye, yani değerinin altında bir fiyatta sattı. Bu da gösteriyor ki kafalarına göre dükkânları satıyorlar” şeklinde konuştu. 
 
‘ANKARA’DAN GETİRDİ, YARDIMCISI YAPTI’
 
Mercan, Lice Belediyesi kayyımı Muhammed Evlice’nin göreve geldiği ilk dönemlerde Ankara’da itfaiye personeli olarak çalışan Elazığlı Abdulkadir Sarıbay’ı usulsüz bir şekilde belediye başkan yardımcılığına getirdiğini söyledi. Belediyenin tüm ihaleleri Elazığlı firma sahiplerine verdiğini kaydeden Mercan, "Bu kişi hem belediye başkan yardımcılığı maaşı alıyor, hem de belediye şirketinde yöneticilik maaşı alıyor" dedi.  
 
BELEDİYE BÜTÇESİNDEN KÜLTÜR MERKEZİ
 
Kayyımın Gençlik Kültür Merkezi ve parke taşı için İller Bankası'ndan 60 ay taksitle 10 milyon TL kredi aldığı bilgisini paylaşan Mercan, “Bununla gençlik merkezi yapılacağını öğrendik. Gençlik merkezinin yapıldığı yerin belediyeye değil hazineye ait olduğunu biliyoruz. Bu yerin normalde belediyeye tahsis edildikten sonra yapılması gerekiyor. Ama bunlar olmadan proje onaylandı. Niyetleri var ki; hem borcu seçimlerde tekrar gelecek olan HDP'li belediyelere bırakmak hem de Gençlik Kültür Merkezi'ni başka kurumlara tahsis etmek. Bu ihaleyi alanda Elazığlı bir firma. Bu da nasıl işler yapıldığını, yakınlarına nasıl iş verdiklerini gösteriyor" diye konuştu. 
 
'KAYYIM 3 AYRI MAAŞ ALIYOR’
 
Mercan’ın verdiği bir diğer bilgi ise, kayyımın aldığı maaş oldu. Mercan, Lice kayyımı Muhammed Evlice’nin hem kaymakamlık, hem belediye kayyımlığı hem de belediyede şirket müdürlüğü maaşlarını aldığını söyledi. Mercan ayrıca kayyım ve yönetiminin belediyeye ait olmayan işlerde kullanılan mazotun dahi belediyeye faturalandırıldığını belirterek, “Geçen ay 500 bin TL'den fazla sadece mazot ve benzin gideri çıkmıştır. Bunlar belediyeden karşılanıyor” diye belirtti. 
 
'BELEDİYE ASKER VE POLİSE ÇALIŞIYOR'
 
Belediye'nin, askeriye ve emniyet gibi kurumların inşaat işlerine koşturduğunu, belediyenin işlerini yapan bir kişiye bir milyon 100 bin TL ödeme yaptığının ortaya çıktığını söyledi. Mercan, "Yine belediyede bazı personeller onlara yardımcı oluyor. Bir personele araç tahsis edilmiş. Her gün Diyarbakır'a bu araçla gidip geliyor. Bu kişi her ay 400 litre mazot yakıyor. 12 bin TL aylık sadece şahsi yakıt parası veriliyor" diye konuştu.
 
PEROSNELLER GÖREVDEN ALINDI 
 
Mercan, ayrıca Lice Belediyesi’nde kepçe şoförü, operatör gibi görevlerde bulunan 3 personelin narkotik gibi operasyonlara götürülmeye zorlandığını, söz konusu personellerin bu durumu kabul etmediği için belediyedeki görevlerinden alındığını belirtti.  
 
YOLLAR KÖSTEBEK YUVASI   
 
Kayyımın Lice’de alt yapı ve kanalizasyon sorunu yarattığını söyleyen Mercan, “Bizim zamanımızda parke taşı yapılan tüm yolları kayyım bozdu. Kanalizasyon boruları değiştirildi. Ama eskiden büyük olan borular yerine daha küçük borular yerleştirildi. İlçe merkezi köstebek yuvasına döndü. Halk '2 yıldır biz arabamızla Lice merkezde gezemiyoruz' diye şikayet ediyor” şeklinde ifadeler kullandı. 
 
'HALK İTİRAZ ETMELİ'
 
"Lice Belediyesine bağlı ne kadar dükkân, arazi varsa Lice halkınındır" diyen Mercan, şöyle konuştu:  “Bunlar paraları bittiği için AKP mantığıyla Lice Belediyesi'ne ait ne varsa satmak istiyorlar. Belediyeye ait olanları kendi yandaşlarına değerlerinin çok altında fiyatlarla satarak para yediriyorlar. Yine Belediyeyi borçlandırarak, borcu bir sonraki seçimde kazanacağını bildikleri HDP’ye bırakmak istiyorlar ve böylece bizim elimize geçecek olan belediyeyi çalıştırmamayı hedefliyorlar” dedi. 
 
MA / Müjdat Can - Mehmet Güleş