CPT Irak Temsilcisi: Perex’e saldırı Türkiye’ye ait Xamtir üssünden yapıldı

img
 
 
ANKARA - CPT Irak Temsilcisi Kamaran Osman, bombardımanın Türkiye'ye ait Xamtir askeri üssünden gerçekleştiğini belirterek, Türk askerlerinin Perex köyünün boşaltılması için halka baskı yaptığını da söyledi.
 
Türkiye’ye bağlı güçlerin dün Federe Kürdistan Bölgesi'nin Zaxo'ya bağlı Perex köyüne yaptığı top atışlarında 1’i bebek 9 Arap turist yaşamını yitirdi ve en az 23 kişi yaralandı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, saldırının Türkiye’den yapılmadığını söylese de Iraklı yetkililer saldırının Türkiye’den yapıldığını açıkladı.
 
Dün saldırı ardından Hristiyan Arabulucular Takımı (CPT) da saldırıların sonlanması için açıklama yaptı. Zaxo’daki saldırıya dair bölgede bulunan CPT Irak Temsilcisi Kamaran Osman, Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirmelerde bulundu. Osman, Türk ordusunun Xatîrê’deki askeri üssü olan Tamtir Üssü'nden Zaxo ilçesindeki Perex köyünde bulunan turistik bölgeyi toplarla dört kez bombaladığı belirtti. 
 
SALDIRI XAMTİR ASKERİ ÜSSÜNDEN YAPILDI
 
Bombardımanın turistik bir köy olan Perex köyünde gerçekleştiğini ve bu köyde 30 aile yaşadığını ifade eden Osman, "2020 yılı Haziran ayında, Pençe Kartal ve Pençe Kaplan operasyonları sırasında, Türkiye Xatîrê'de iki askeri üs kurdu. Xamtir askeri üssü ve Gre Kukhe askeri üssü. Bombardıman Xamtir askeri üssünden yapıldı. 4 kez topçu bombardımanı yapıldı. 9 Arap turist saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Ölenlerin yaşları 1 ile 71 arasında değişiyor. 23 kişi de yaralandı" dedi.  
 
‘TÜRK ASKERLERİ BASKI YAPIYORDU’
 
Saldırıyı Türkiye'nin gerçekleştirdiğine yönelik pek çok somut kanıt olduğunun altını çizen Osman, “Öncelikle top atışının yapıldığı yer yeterince somut kanıt sunuyor. Ama bunun öncesi de var. Bu olay ilk defa olmuyor. Geçen ay da Türk askerleri aynı askeri üsten çıkıp Perex köyüne gelerek kapı kapı gezdi ve köylülere köyü terk etmelerini söylediler. Bölgedeki bulunan 11 köyden sadece Perex insanları köylerini tert etmedi. Diğer köyler boşaltıldı. Dediğim gibi askerler Haziran ayında da köye geldiler. Ama Perex'te yaşayan köylüler direndi ve köyü terk etmeyi reddetti. Bunun üzerine yine aynı askeri üsten 15 Haziran’da bir bombardıman gerçekleştirdiler. Bu saldırıda iki kişi yaralandı. Birisinin adı Nazir Ömer diğeri de Muhammed Vezir Ömer. Ama köylüler buna rağmen köyü terk etmeyi reddetti. Bir katliam gerçekleşti. Buna açık açık katliam diyebiliriz. Bu saldırının 30'dan fazla kurbanı var” diye konuştu.
 
'KÖYLÜLER ASKERİ ÜSSÜ DOĞRULADI’
 
Saldırıya uğrayan köyde yaşayan ve çalışan ortakları olduğunu ifade eden Osman, “Bombardıman ardından biz de köye gittik.  Bombardımanın tanıkları ve yaralılarına ulaştık. 4 atış yapıldığını onlardan öğrendik. Bize bu 4 atışın tamamının Türkiye'ye ait Xamtir Askeri üsten gerçekleştiğini doğruladılar” ifadelerini kullandı.
 
'GERÇEKLER GÖRÜLSÜN İSTİYORUZ'
 
Saldırılara son verme çağrısını yineleyen Osman, "Dün CPT olarak yazılı bir basın açıklaması yayınladık. Bu metni Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne ve Avrupa'daki çeşitli konsolosluklara ilettik. İletmeye de devam edeceğiz. Alenen ortada olan gerçekler görülsün istiyoruz" dedi.