Cezaevinde tutulan 80 yaşındaki Özer çifti ‘nefes’ almakta zorlanıyor!

img
İSTANBUL- Hasta tutuklu Makbule ve Hadi Özer’in cezaevinde nefes almakta zorlandığına dikkati çeken insan hakları savunucuları, her ikisinin de serbest bırakmasını istedi. 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkati çektikleri “F Oturumu” eyleminin 539’uncu oturumunda, Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 80 yaşındaki Makbule ve Hadi Özer’in durumu aktarıldı. Şube binası önünde yapılan açıklamada, “Tedavi haktır engellenemez” yazılı pankartı açıldı. Oturumda, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek”, “Tecrit işkencesine son” ve “Hasta tutukluları serbest bırakın” sloganları atıldı. Oturumda ayrıca durumu kritik olan birçok hasta tutuklunun fotoğraflarının yer aldığı dövizler de taşındı. Açıklamaya çok sayıda hasta tutuklu yakını, Cumartesi Annesi ve sivil toplum örgütü temsilcisi de destek verdi.
 
‘ÖLÜMLE BURUN BURUNA’
 
Oturumda Adalet Bakanlığı’nın cezaevlerinin kapasitesine dair paylaştığı verilere işaret eden İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Meral Nergis Şahin, ceza hukukunda yer alan, “tutuklamanın istisnai bir uygulama” kurallın hiçe sayıldığını dile getirdi. Hukuken tutuklama nedenlerinin bulunmadığı durumlarda dahi kişilerin tutuklandığını, bu durum özgürlük ve güvenlik hakkının ihlali yanında, özellikle yaşlı, hasta ve çocuk tutuklular bakımından yaşamı tehdit eden durumların doğmasına zemin yarattığını dile getiren Şahin, “Bugün hapishanelerde; sağlık ve tedavi hakkına erişimde yaşanan ağır sorunlar, kötü muamele ve ayrımcı infaz uygulamaları nedeniyle çok sayıda mahpus ölümle burun buruna bir yaşama mahkum bulunuyor” dedi.
  
 TUTUKLANDIKTAN SONRA DURUMU KÖTÜLEŞTİ
 
Son altı ayda en az 35 tutuklunun yaşamını yitirdiğini paylaşan Şahin, bu ölümlerin çoğunun ise şüpheli olduğunu aktardı. Devletin yaşam hakkını korumakla görevli olduğunu ancak buna dair acil önlem alınmadığını dile getiren Şahin, Özer çiftinin durumunu aktardı. Özer çiftinin bulundukları yaş itibariyle çocuklarının yardımıyla yaşamlarını sürdürdüklerini ancak buna rağmen haklarında 2 yıl 1 ay hapis cezası verildiğini ve bu cezanın ise kesinleştiği bilgisini veren Şahin, avukatların ev hapsi taleplerinin de reddedildiğini ve cezaevine konulduklarını kaydetti. Şahin, “80 yaşındaki Makbule Özer; diyabet, nefes darlığı ve tansiyon hastası olup, yürüme engeli ve hastalıkları nedeniyle yüzde 52 engelli raporu bulunmaktadır. Tekerlekli sandalye ile hareket edebilen Özer, kişisel ihtiyaçlarını tek başına karşılayamamaktadır. Tutuklanmasından sonra ciddi uyku sorunu baş göstermiş ve sürekli bacak ağrısı şikayeti yaşamaya başlamıştır” diye konuştu. 
 
GÜNLÜK İŞLERİ DAHİ YAPAMIYOR
 
Hadi Özer’in ise daha önce geçirdiği trafik kazası nedeniyle kalıcı rahatsızlıklarının bulunduğunu bunun yanında sürekli göz ağrısı çektiğini ve tutuklanması ardından ise sağ elinde gelişen uyuşukluk nedeniyle bir şeyleri tutmakta zorluk yaşandığını paylaşan Şahin, “Günlük işlerini dahi yapamamakta, yaşamını sürdürürken başkalarının yardımına ihtiyaç duymaktadır” dedi. 
 
SERBEST BIRAKIN
 
Makbule Özer’in avukat görüşmesinde artık yürüyemediğini ve perişan halde olduğunu paylaştığını vurgulayan Şahin, Özer’in bir an önce evine gitmek istediğini aktardığını söyledi. Özer’in nefes almakta zorluk çektiğini, şeker ve tansiyon hastası olduğunu dile getiren Şahin, Özer çiftinin serbest bırakılmasını istedi.