Kayıp yakınları bulunan kemikler ile ilgili savcılığa başvurdu

img

URFA - Hilvan Arabuk Mahallesi’nde bulunan kemikler ile ilgili 1993-1994 yıllarında yakınlarını kaybeden ailele, Hilvan Cumhuriyet Başsavcılığı’na DNA incelemesi ve faillerin cezalandırılması talebi ile başvuruda bulundu.

Urfa'nın Hilvan ilçesi Arabuk (Tutumlu) Mahallesi’nde yapılan kazıda, naylon torbaya sarılı bulunan 3 erkeğe ait olduğu belirtilen cesetler ile ilgili bölgede zorla kaybedilen kişilerin aileleri Hilvan Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu. 1993-1994 yıllarında Bucak aşiretine mensup korucular tarafından alıkonulduktan sonra kendilerinden haber alınamayan Şefik Geçgel, Hüseyin Taşkaya, Ahmet Kalpar, Faik Kevci ve Nazım Babaoğlu’nun aileleri önce İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubelerine hukuksal destek için başvuruda bulundu. Yapılan başvuruların ardından İHD ve ÖHD Şube Eşbaşkanları, yöneticiler ve yakınlarını kaybeden aileler Hilvan Cumhuriyet Başsavcılığı’na “DNA incelemesi sonucuna göre cenazelerin teslimi talebi” ile başvuruda bulundu.

Başvuru dilekçesinde Mezopotamya Ajansı’nın (MA) “Bucakların köyünde 3 erkek cesedi bulundu” başlığı ile servis ettiği haberin detaylarına yer verilerek “Bulunan kemik örneklerinin öncelikle antropometrik ölçümle ile kimlik tespiti yapılmasına ve yapılacak travma analizi sonucunda ölüm nedenlerinin ve ölüm zamanlarının incelenmesine, müvekkiller ve yakınlarından alınacak kan örnekleri üzerinden DNA incelmesi yaptırılmasını, çıkacak sonuca göre cenazenin müvekkillere teslimine karar verilmesini talep etmekteyiz. Yine yukarıda belirtmiş olduğumuz hususlar çerçevesinde kemik örneklerinin müvekkilin kardeşine ait olması durumda soruşturma işlemlerinin başlatılarak belirtilen iddialar konusunda gerekli soruşturma işlemlerinin yürütülmesini talep etmekteyiz” diye belirtildi.

İHD ve ÖHD Urfa şubelerinin konu ile ilgili önümüzdeki günlerde basın açıklaması yapacağı öğrenildi.