Ölümden kaçtılar, sokakta kaldılar

img
İZMİR - Akrabaları tarafından sürekli saldırıya uğrayan ve İzmir’e kaçmak zorunda kalan 9 nüfuslu bir aile, günlerdir sokakta kalıyor. Aile, resmi kurumların çocuklarını almakla tehdit edildiklerini belirterek, “Aileden kaçıyoruz, hükümet çıkıyor karşımıza” dedi.
 
Diyarbakır’da akrabalarının darp ve tehditlerinden dolayı İzmir’e gelmek zorunda kalan 7 çocuklu bir aile, İzmir’de günlerdir sokaklarda kalıyor. 14 yıl önce aile itirazlarına rağmen evlenen çift, o tarihten itibaren kadının ailesi tarafından sürekli tehdit edildi ve saldırıya uğradı. İlk olarak 2009 yılında ilk çocuğuna hamileyken bıçaklanan kadın, ardından 2011 yılında yine ailesi tarafından silahlı saldırıya uğradı. Bıçaklama olayında 5 gün yoğun bakımda kalan kadın, silahlı saldırıdan yara almadan kurtuldu. Fakat ailesinin tehdit ve saldırıları bitmedi. Son olarak Şubat ayında Diyarbakır’da kaldıkları evleri yandı ve çocuklarından ikisi çeşitli yerlerinden yandı. 
 
Ailenin polise yaptığı bütün şikayetler sonuçsuz kalırken, saldırıları yapanlar hakkında yasal bir işlem yapılmadı. Evlerinin de yanmasının ardından bir süre daha Diyarbakır’da kalan aile son olarak 40 gün önce İzmir’e geldi. İlk olarak belediyenin yerleştirdiği otelde bir süre kalan aile, burada yaşanan olumsuzluklardan kaynaklı otelden de ayrıldı. Kiraların yüksek olması ve kefil aranması nedeniyle ev bulamayan aile, 6 gündür kentin çeşitli yerlerinde sokakta kalıyor. Resmi kurumlara da yardım için başvurularda bulunan aile, kalacak bir yer ve iş istiyor.  
 
M.A.A ve İ.A çifti, yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı. 
 
SÜREKLİ SALDIRIYA UĞRADILAR
 
Eşinin ailesinin Umman’da yaşadığını ve yaz aylarında Diyarbakır’a geldiklerini belirten M.A.A., eşinin ailesinin Diyarbakır’a yerleşmesinden sonra öldürülme korkusundan kaynaklı kalıcı olarak İzmir’e geldiklerini aktardı. M.A.A. başından geçenleri şöyle anlattı: “Yaklaşık 14 sene önce eşimle kaçıp evlendik. Kayınlarım Diyarbakır’a geldikçe ben de buralara geliyordum. Eşim benimle kaçtığı için ailesinin sürekli saldırısına uğradı. En son olarak 5 ay önce evim yandı. Kimin yaktığı belli değil ama eşimin ailesinin yaptığına eminim. Kendi kardeşlerini yakmaya çalıştılar. Yangında iki çocuğum yaralandı. Polise ‘evimizi yaktılar’ diye şikayette bulunduk. Ancak kimse bizi dinlemedi.” 
 
ÇOCUKLARI ALINMAK İSTENDİ
 
Yaklaşık 40 gündür İzmir'de olduklarını kaydeden M.A.A., “Belediye bizi 34 gün otele yerleştirdi. Ancak o otelde olmayacak şeyler oluyordu. Kaldığımız odanın karşısında fuhuş yapılıyordu. Bende altı gün önce otelden ayrıldım. Çocuklarımla birlikte sokakta yaşıyoruz. Sosyal Yardımlaşma’dan geldiler. Bana yardım edecekleri yerde beni çocuklarımla tehdit ettiler. ‘Burada kalırsan çocuklarını alırız. En iyisi sen Diyarbakır’a git’ dediler. Polis zoruyla bizi geri göndermeye çalıştılar. Bizi otobüse bindirip Diyarbakır’a göndermek istediler. Otobüsten Uşak’ta indik. Oradaki çalışanlara derdimizi anlattık, tekrar İzmir'e geri geldik. Diyarbakır’a gitsem eşimi öldürecekler” dedi. 
 
‘EV İSTİYORUZ’
 
Tek isteklerinin kalabilecekleri bir ev olduğunu ifade eden M.A.A., “Sokakta kalıyoruz. Ama sabit bir yerimiz olmuyor. Herkes, ‘Burası yasaktır kalamazsın’ diyor. Bu topraklarda benim hakkım yok mu? Ben hiçbir şey istemiyorum, kirasını ödemeye gücümün yeteceği bir ev bulunsun. Ben çocuklarıma bakabilecek durumdayım. Başkada bir şey istemiyorum” diye konuştu.
 
‘BİZİ TEHDİT EDİYORLAR’
 
Ailesinin sürekli kendisini ölümle tehdit ettiğini ve rahat olmadıklarını belirten İ.A. ise, ailesi yüzünden sürekli yer değiştirmek zorunda olduklarını söyledi. Ailesinden kaçarken bu seferde çocuklarıyla tehdit edildiklerini dile getiren İ.A., “İlk çocuğuma hamile olduğum süreçte ailem tarafından bıçakla yaralandım. 5 gün yoğun bakımda kaldım. Daha sonra yine ailemin silahlı saldırısına uğradım. Ancak o saldırıdan yara almadan kurtuldum. Kaç kere şikayette bulunduk, davacı olduk. Fakat yetkililer herhangi bir şey yapmadı. İzmir’e geldik, burada da hükümet bizi çocuklarımızı almakla tehdit ediyor. Nasıl bir çare bulacağız bilmiyorum” dedi.