‘Hukuka uymayan tutumlara uymamız bekleniyor’

img
ANKARA - Kobanê Davasında konuşan avukat Serdar Çelebi, mahkemenin Aysel Tuğluk kararının hukuka uygun olmadığını belirterek “Hukuka uymayan tutumlara uymamız bekleniyor” dedi. 
 
DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 15'inci duruşması, beşinci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü.
 
Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına çok sayıda avukat, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri, Aysel Tuğluk İçin 1000 kadın Platformundan Prof. Dr. Yasemin Özgün, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Ankara İl Sözcüsü Senem Deniz, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Danışma Kurulu üyesi Şebnem Oğuz, Halkların Demokratik Kongresi (DTK) İl Eş Sözcüsü, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) üyesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve çok sayıda izleyici katıldı. Sincan Cezaevi'nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.
 
‘ADİL BİR YARGILANMA YAPILMIYOR’
 
Verilen ardından mahkeme avukat Serdar Çelebi’nin beyanlarıyla devam etti.  Çelebi, mahkemenin bütün itirazları reddettiğini belirterek, “Hukuka uymayan bu tutumları bizim de kabul etmemiz bekleniyor. Hukukun tecelli edeceğine dair umudumuz hala var. Tuğluk’la ilgili daha önce taleplerimiz vardı. İyileşmeden savunma veremeyeceği, tedavi görmesi gerektiğine dair ama bu talepleri kulak tıkandı. Tedavi görmesi gerektiği görmezden gelindi. Savunma yapamayacağına dair bilgiler vardı ama görünmedi. Tuğluk 3-4 kelime kullandı onlar da ‘Yapamıyorum, anlamıyorum, hatırlamıyorum’. Burada adil bir yargılanma yapılmadığı ortada. Size verilen dosyanın bir önce karara çıkmasına yönelik çalışmalarınız ara kararlarınızda görünüyor” diye konuştu. 
 
Çelebi,  “Müvekkilim savunma yapmadan benim onun adına savunma yapmam uygun değildir” dedi. Mahkeme heyeti daha sonra tutuklu bulanan siyasetçi Gülser Yıldırım’ın savunma yapmasını istedi. Yıldırım, savunma yapmak için hazır olmadığını beyan etti. Mahkeme daha sonra Dilek Yağlı’nın savunma yapmasını istedi. Yağlı, savunmasına 1 Eylül’de başlayacağını ifade etti.
 
 Mahkeme heyeti daha sonra HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın savunma yapmasını talep etti. Yüksekdağ, savunma için hazır olmadığını belirtti. Avukatların beyan vermeyeceğini söylemesi üzerine Mahkeme heyeti, duruşmaya yarın saat 10’a kadar ara verdi.