Êzidî Kadınlar Birliği’nden Şengal Katliamı’na ilişkin seminer

img

HABER MERKEZİ- Êzidî Kadınlar Birliği Cizre Bölgesi Koordinasyonu, düzenlediği seminerle 3 Ağustos Şengal Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andı.

Êzidî Kadınlar Birliği Cizre Bölgesi Koordinasyonu, 3 Ağustos Şengal Katliamı’nın 8’inci yıl dönümü nedeniyle Qamişlo Kantonu’na bağlı Tirbespiyê ilçesindeki bürosunda seminer düzenledi.

Seminerde konuşan Êzidî Kadınlar Birliği Yürütme üyesi Hediye Şemo, 3 Ağustos 2014’de Şengal’deki Êzidî toplumuna yönelik gerçekleştirilen katliamda yaşamını yitirenleri anarak, Êzidî toplumunun birçok katliamla karşı karşıya geldiğini, katliamların inanç, tarih ve kimliklerini yok etmeyi amaçladığını belirtti.

Bütün katliamlara rağmen Êzidîlerin hala inançlarına bağlı olduğunu dile getiren Şemo, “2014 yılında Şengal’de Êzidîlere karşı DAİŞ çetelerinin eliyle ve Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) işbirliğiyle bir ferman gerçekleşti. KDP peşmergelerini bölgeden çekti ve Êzidîleri bölgede tek başına savunmasız bıraktı. Bu fermanın sonucunda binlerce Êzidî şehit düştü, kaçırıldı ve Êzidîlerin malı ve mülkü talan edildi” dedi.

ÊZİDİ KADINLARIN ROLÜ

Êzidî kadınların rolüne dikkat çeken Şemo, konuşmasının devamında “Êzidî kadınlar Önder Abdullah Öcalan’ın fikir ve felsefe üzerinden kendilerini örgütlediler. Mücadeleye katılarak gerillayla birlikte Şengal’i kurtarana ve yurttaşlar evlerine dönene kadar DAİŞ’e karşı savaştılar” ifadelerine yer verdi.

SALDIRILAR KINANDI

Türkiye’nin Şengal ve Êzidîlere yönelik saldırılarını kınayan Şemo son olarak, “Türk işgali, Êzidî toplumunu ve Kuzey ve Doğu Suriye halkını hedef alıyor. Buna da DAİŞ’i bölgede yeniden yaratmak için yapıyor. Bütün Êzidî kadınlar Türk işgalinden ve DAİŞ’in elinden kurtarılana kadar Êzidî kadınların mücadelesi devam edecek” diye konuştu.