Van’da yeni okullar imam hatibe dönüştürülüyor

img
VAN - Eğitim Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay, okulların sınıf mevcudunun imam hatip okullarının 4 katı olmasına rağmen, yeni yapılan okulların da imam hatibe dönüştürüldüğünü belirtti.
 
Van’da yeni yapılan okulların imam hatip okullarına dönüştürülmesine dönük tepkiler devam ediyor. Türkiye’de iktidarın imam hatip okulları ile bilimsellikten uzak bir eğitim sistemi geliştirmeye çalıştığını kaydeden Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Van Şube Başkanı Murat Atabay, Van’da imam hatip okulları dışında olan okulların sınıf mevcutlarının 60 kişiye yaklaşmasına karşı iktidarın halen yeni inşa edilen okulları imam hatipleştirmeye çalıştığını söyledi. 
 
İktidarın imam hatip okulları ile “dindar ve kindar” bir nesil amacı taşıdığını kaydeden Atabay, “Bunu bir anlamda da bilimsel eğitim veren akademilerin içini boşaltarak da yapıyorlar” dedi. 
 
‘ÇOCUKLAR İMAM HATİPLERE ZORLANIYOR’ 
 
İktidarın evlerinden uzak okullara gidemeyen öğrencileri imam hatiplere mahkum ettiğini kaydeden Atabay, “Biz onların imam hatipleri de istedikleri ideolojik çizgiye uygun nesil yetiştirmek aracı olarak kullanmalarının karşısında duruyoruz. Yoksa dini eğitim almak isteyenler olabilir ve buna yönelik çalışmalar yürütülebilir. Ancak siz kalkıp her mahallede akademik eğitim veren okulun yanına bir de imam hatip okulları açarsanız topluma, ‘eğitimde bir yere gelebilmeniz için imam hatip okullarında okumanız lazım’ demiş oluyorsunuz. Ki öğretmen atamalarına bakıldığında da sınıf öğretmenleri en çok ataması yapılan branş iken şuan din kültürü öğretmenliği onu geçmek üzere. Bu anlamda da ciddi problemler yaşanıyor” diye konuştu. 
 
‘OKULLAR İMAM HATİPLEŞTİRİLİYOR’ 
 
İktidarın bilimsellikten, düşünceden ve sorgulamadan uzak bir nesil yetiştirmeye çalıştığını Belirten Atabay, “İmam hatiplerde bir artışı var. En merkezi okullarımızın yanında da imam hatipler açılıyor. İmam hatiplerin sınıf mevcutlarına bakıldığında 10-15 kişilik iken, diğer okullar 50-60 kişiyi buluyor. Diğer okulların imam hatiplere göre neredeyse 4 katı bir sınıf mevcutları var. Yine İpekyolu’nda Van İlköğretim Okulu’nun yeni binası yapıldı. Bina yapılırken ilk ve ortaokul olarak yapılması planlandı ama son günlerde aldığımız duyumlara göre yapılan yeni okulun bir kısmının imam hatibe dönüştürülmesine yönelik çok ciddi baskı var.  Bu nedenle kaygılıyız. Kaldı ki söz konusu yeni okulun yanında bir imam hatip okulu zaten var. Her yere imam hatip açarak aslında aileleri buna mahkum etmek ve başka bir alternatif sunmayarak aileleri buna zorlama çabaları var” dedi.
 
AKADEMİK BAŞARISI DÜŞÜK
 
İmam hatip okullarının diğer okullara göre akademik başarılarının daha az olduğunu ifade eden Atabay, “Akademik başarılara bakıldığında imam hatiplerde başarı elde edemiyorlar. Belki bunun sancısını çekiyorlar. Bu anlamda bilimsel eğitim veren okulların çok daha başarılı olduklarını görüyoruz. Her ne kadar başarı kriteri tartışılıyor olsa bile mevcut eğitim sisteminde imam hatip başarısı çok düşük” diye belirtti.
 
YENİ BİR EĞİTİM MODELİ
 
Hükümetin imam hatip okulları yerine bilimsel, demokratik, kamusal, laik, parasız ve özellikle bölgede ana dilde eğitim üzerine bir modelin oluşturması gerektiğini belirten Atabay konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Türkiye’de en çok değişen bakanlık Milli Eğitim Balanlığı. Her gelen 3 yılda bir eğitim sistemini değiştiriyor. Dünyaya bakıldığında belki en az değişen bakanlıklar eğitim bakanlıkları ancak Türkiye’de en çok değişen bankalık MEB’dir. Bu anlamda sadece bakanlık ve hükümetin kafasındaki eğitim müfredatı değil, tüm eğitim bileşenlerinin içinde yer alacağı Türkiye’de yeni bir eğitim modelinin oturtulması gerekir.”