Şengal’de anma: Ferman soykırım olarak tanınmalı

img
HABER MERKEZİ - DAİŞ’in 3 Ağustos’ta Êzidîlere yönelik fermanın yıldönümünde anma yapan Şengal’deki STÖ’ler, tüm ülkeleri fermanı soykırım olarak tanımaya çağırdı. 
 
DAİŞ’in 3 Ağustos 2014’te başlattığı soykırım saldırılarının 8’inci yıldönümü dolayısıyla Şengal’deki sivil toplum örgütleri anma töreni düzenledi. Şengal’in Sinune ilçesinde toplanan 21 sivil toplum örgütü temsilci ve üyeleri, saygı duruşunun ardından yaşamını yitirenler anısına mumlar yaktı. 
 
Êzidîlerin 73’üncü ferman olarak tanımladığı soykırım saldırılarına ilişkin bir sinevizyon gösteriminin yapıldığı anmaya QSD savaşçıları tarafından DAİŞ’ten kurtarılan ve 2018 yılında Nobel Barış Ödülü verilen Êzidi kadın Nadia Muradi canlı bağlantı gerçekleştirdi.
 
Anmada, sivil toplum örgütleri adına yapılan ortak açıklama yapıldı. Fermanın üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen etkilerinin devam ettiği belirtilen açıklamada, “2 bin 882 Êzidi hâlâ kayıp, 82 toplu mezardan sadece 31’i açıldı. DAİŞ 68 tarihi kubbeyi yıktı, şu ana kadar sadece 2 defa yargılandı. Şu ana kadar devletler tarafından Şengal’in yeniden inşası için herhangi bir adım atılmadı” denildi.
 
'DAİŞ’LİLER YARGILANMALI'
 
Açıklamada devamla şunlar belirtildi: “Şengal’in yeniden inşası için gereken çalışmalar yapılmıyor, bugüne kadar sadece 11 devlet soykırımı tanıdı. Tüm ülkeleri fermanı soykırım olarak tanımaya çağırıyoruz. Tüm ülkeler DAIŞ çetelerini yargılamalıdır. Irak’ın DAİŞ’ten kurtarılan kadınlarla ilgili anayasadaki kararını uygulaması gerekiyor. Halkımızın acısı devam ediyor ve bu acıyı hafifletilmesi için şimdiye kadar güçlü adımlar atılmadı. Birleşmiş Milletler ve Irak başta olmak üzere dünya ve bölgedeki tüm Êzidi kurum ve kuruluşlarını Êzidi halkının talep ve haklarının yerine getirilmesi için çalışmaya çağırıyoruz.
 
‘KAYIPLARIN AKIBETİ ARAŞTIRILMALI’
 
Halkımızın yaşamlarını yeniden inşa etmesi için onlara temel haklarının verilmesi gerekiyor, Irak ve Birleşmiş Milletler’i kayıp Êzidilerin akıbetinin öğrenilmesi için çalışmaya çağırıyoruz.
 
Tüm ferman şehitlerini bir kez daha anıyor, Şengal için canlarını feda eden güçlere minnettarlığımızı iletiyoruz. DAiŞ’in elindeki Êzidilerin özgürlüğünü talep ediyoruz, herkes halkımıza karşı sorumludur ve üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.”