‘Êzidîler soykırıma örgütlenerek cevap verdi'

img

HABER MERKEZİ -  Êzidîlerin 74’üncü Ferman’a örgütlenerek cevap verdiğini dile getiren HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Êzidîler, kadınları köle pazarında satanlara karşı özgür yaşamı inşa ediyorlar” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü, DAİŞ’in 3 Ağustos 2014 tarihli soykırım saldırılarının yıl dönümüne ilişkin il binası önünde açıklama yaptı. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, partinin Êzidî Milletvekilli Feleknas Uca, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Barış Anneleri Meclisi ile çok sayıda kişi katıldı. “3 Ağustos Kadın Kırımı Ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü ilan edilene kadar mücadelemiz devam edecektir, kadın soykırımını durduracağız, yaşamı özgürleştireceğiz” yazılı pankartı açıldı. 
 
 
ŞENGAL YENİDEN İNŞA EDİLDİ
 
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, DAİŞ saldırısında yaşamını yitirenleri anarak, Êzidîlerin saldırılara örgütlenerek cevap verdiğini ifade etti. Êzidîlere yönelik saldırılara karşı sessiz kalan güçlerin şimdi de AKP ile birlik halinde saldırılarını sürdürdüğünü dile getiren Başaran, “Bugün Êzidîler topraklarından, inançlarından etmek istiyorlar. İradelerini, duruşlarını, inançlarını kabul etmeyenler, bugün saldırılarını arttırdı. Êzidîler tarihleri boyunca katliamlarla karşı karşıya kaldı. Bu katliamları gerçekleştirenler yargılanmadı. Uluslararası alanda gösterilen tepki yetersiz kaldı. Sürekli bir hal alan bu saldırılara karşı Êzidiler öz savunmalarını oluşturdu. Kimse bunun önüne geçemez. Siyah elbiseler giydirip, kadınları köle pazarında satanlara karşın bugün kadınlar özgür yaşamı inşa ediyorlar. Bu soykırıma karşın örgütlenerek, özgürleşerek cevap oldular. İradelerini teslim etmeyen Êzidîler binlerce kez selam olsun” ifadelerini kullandı.
 
URFA'DA ANMA
 
Urfa’da ise TJA öncülüğünde, Şengal’deki soykırımın 8'inci yıldönümü nedeniyle anma etkinliği gerçekleştirildi. HDP Urfa İl Örgütü binasında gerçekleşen anmaya, HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, siyasi parti temsilcileri, Urfa Emek ve Demokrasi Platformu birleşenleri, Urfa Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Anmanın yapıldığı salona Şengal Katliamı dönemimde göç edenlerin fotoğrafları ile "Êzîdî soykırımı ve kadın kırımını unutmadık unutturmayacağız" yazılı pankart asıldı.
 
 
Anma yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu ile başladı. Anmada konuşan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Aliye Kızıldamar, katliamı hatırlatarak, "Êzîdîler her sabah yönlerini güneşe, ışığa dönerler. İyiliğe yüzünü dönenler katledildi. Bu katliamı dünya izledi. Katliam organizeliydi. Katliama karşı kadınların öncülüğünde bir direniş sergilendi ve kendi öz gücünü oluşturdular. Savaşın büyük mağdurları kadınlardır. Bugün Êzîdî kadınların direnişi kadınların mücadelesine öncülük ediyor. Bugün katliamda yaşamını yitirenleri anarken, direnişi de saygı ile selamlıyoruz" diye konuştu.
 
Ardından konuşan TJA aktivisti Senem Eriş, "3 ağustos 2014'te kadim coğrafyı karartmak isteyen zihniyetler daha önce yaratmak istedikleri karanlık sayfalara bir sayfa daha eklemek istediler" dedi. Êzîdî halkının yaralarını arada geçen 8 yılda daha saramadığını belirten Eriş, "Êzîdîler yaşadıkları kadim topraklarda bugünde sürülmek istenmekte. Bölge ezidisizleştirilmeye, Kürtsüzleştirilmeye devam etmektedir" ifadelerini kullandı. DAİŞ ve DAİŞ zihniyeti taşıyan güçlerin hesap vereceğini dile getiren Eriş, "Biz Kürt kadınları diyoruz ki; Êzîdî Kürt kadınlarının mücadelesi hepimizin mücadelesidir. Bu katliamlarla inanç, kimlik ve tarihimizi yok edemezler. Şengalli Kürt kadınlarının mücadelesini selamlıyoruz" şeklinde konuştu. 
 
Yapılan konuşmaların ardından sinevizyon gösterimi yapıldı. Anma, HDP Urfa İl Yöneticisi Berfin Çiçek'in soykırımda yaşamını yitirenlerin anısına seslendirdiği şiir dinletisi ile son buldu.
VAN
 
TJA ile HDP Van’da Şengal Katliamı’na ilişkin anma düzenledi. İpekyolu ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi'nde bir evin bahçesinde düzenlenen anmaya çok sayıda kadın katıldı. Etkinliğin gerçekleştirildiği evin bahçesine "Jinan li hemberê fermana Sengalê jîyanek nû afirand biji berxwedana jinên Şengalê" pankartı asıldı. Öte yandan katliamdan kaçan Êzîdî kadınlara ait fotoğraflar sergilendi. 
 
 
Katledilenlerin anısına saygı duruşundan sonra konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı, katliamın yıl dönümüne değinerek tüm dünyanın katliama sessiz kaldığını hatırlattı. Katliama KDP'nin de destek verdiğini belirten Gülderen "KDP Şengal halkını umutsuz bıraktı. Ancak umut vardı. Kürdistan'ın fedakarları sayesinde daha büyük bir katliamdan dönüldü. Ancak onlarca kadın katledildi, köle pazarlarında satıldı. Onlarcası göç etmek zorunda kaldı, onlarcasından hala haber alınamıyor" dedi. 
 
Bugün Şengal’de kadınlar öncülüğünde öz savunmanın gerçekleştiğini belirten Gülderen, “Biz kendimizi savunamazsak, kimse bizleri savunmaz" diye belirtti. 
 
ADANA
 
HDP Adana Kadın Meclisi ve TJA da, HDP Adana İl Örgütü binasında açıklama yaptı. “Ezidi Soykırımını unutmuyoruz, lanetliyoruz” pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. HDP Adana Kadın Meclisi’nden Şükran Efetürk, Şengal’deki soykırımı aynı zamanda kadın kırımı olarak değerlendirdi. Efetürk, Ezidilerin IŞİD saldırılarından sonra mülteci durumuna düşerek sığındıkları ülkelerde sorunlarının devam ettiğini hatırlatarak, “Başta Türkiye olmak üzere tüm ülkeleri Ezidilere yönelik IŞİD saldırısını soykırım olarak tanımaya ve Ezidi halkının kendini savunma hakkına saygı göstermeye davet ediyoruz” diye belirtti. 
 
 
Açıklama, alkış ve “Yaşasın Ezidi kadınların direnişi” sloganıyla son buldu.

MARDİN 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin İl Örgütü, DAİŞ’in Şengal’e yönelik saldırılarının 8'inci yıl dönümüne ilişkin il örgütü önünde çok sayıda kişinin katılımıyla açıklama yaptı.

Kitle adına açıklamayı okuyan TJA Mardin Sözcüsü Eylem Amak, Şengal’de gerçekleştirilen bu soykırımın temelinde kadın düşmanlığının olduğunu belirterek, “Ortadoğu’da yükselen kadın mücadelemize, haklarımıza ve kazanımlarımıza yönelik bu saldırılara karşı kadın özgürlük mücadelemizi yükseltmekten, Êzidî kadınlarla dayanışmaktan bir an olsun vazgeçmeyeceğiz. Kaybettirilen, köle pazarlarında satılan Êzidî kadınların hesabını sormaya devam edeceğiz. 74’üncü kez fermana uğramasına rağmen direniş ve mücadeleden asla vazgeçmeyen, öz savunmasını gerçekleştiren Şengal’de yeni yaşamın öncüsü olan kadınları selamlıyoruz. 3 Ağustos gününün, “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” ilan edilmesi çağrımızı tekrarlıyoruz” dedi.

İZMİR

HDP İzmir Kadın Meclisi ve TJA İzmir, Şengal'de gerçekleşen Ezidi katliamının 8'inci yıl dönümüne ilişkin basın açıklaması düzenledi. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerindeki eski Halkbank önünde toplanan kitle basın açıklamasının yapıldığı Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne kadar sessiz yürüyüş düzenledi. "3 Ağustos Ezidi soykırımını lanetliyor, güneşi doğuran kadınları selamlıyoruz" pankartını açıldığı açıklamada "3 Ağustos Ezidi soykırımını lanetliyoruz" dövizleri ve Ezidi soykırımına ait fotoğraflar taşıdı. Açıklamada sık sık "Soykırım insanlık suçudur", "Ezidi kadınlar isyanımızdır" ve "Ezidi halkı yalnız değildir" sloganları atıldı. 

Basın açıklamasını okuyan HDP İzmir İl Yöneticisi Ayşe Özdamar, her yıl Şengal Katliamı’nın acısının Ezidiler için tazelendiğini belirtti. Hala binlerce Ezidinin Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yaşamaya devam ettiğini anımsatan Özdamar, "IŞİD’in tüm dünyanın gözü önünde Ezidi Kürtleri topluca katletmesi, kaçırdıklarına 'savaş ganimeti' muamelesi yapması, sistematik işkence ve cinsel saldırıda bulunması büyük bir insanlık suçu olarak kayıtlara geçmiştir. Ezidi soykırımında esas olarak kadınlar hedef alındı. Köle tacirleri tarafından seks kölesi olarak kullanıldı, mağdur edildi ve katledildi. Erkeklerin birçoğu  hakkında ise hala  bilgi alınmamakta. Êzidîlere yönelik IŞİD zihniyetiyle gerçekleşen ve süreklileştirilen saldırıları kınıyor, Ezidî halkının varlık mücadelesini destekliyoruz. Türkiye, Êzidî katliamını soykırım olarak tanımalı, Şengal’e dönük tehditkâr ve saldırgan politikalardan vazgeçmelidir. Katliamın ardından Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Êzidîlerin güven içerisinde yaşamlarını sürdürmeleri sağlamalıdır. Halen IŞİD’in elinde esir tutulan Ezîdî kadın ve çocukların özgürleşmesi için uluslararası düzeyde çabalar ortaya konulmalıdır" dedi. 

ŞIRNAK

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Tevgera Jinên Azad (TJA) Şırnak’ın Silopi ilçesinin Cumhuriyet mahallesinde bulunan Kizir mahallesinde ,DAİŞ’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’e dönük başlattığı soykırım saldırılarının 8’inci yıldönümü dolayısıyla Anna programı gerçekleştirdi. Anmaya HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Barış Anneleri Meclisi, HDP İl ve İlçe yöneticileri katıldı. 

Anma bir dakikalık saygı duruşu ardından Şengal fermanını anlatan sinevizyon gösterimiyle başladı.

‘SOYKIRIM OLARAK TANINMALI’

Ardından HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir konuştu. İmir, Şengal fermanında yaşamını yitirenleri anarak, Kürtlerin statüsü tanına kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek;”Şengal fermanında yaşanan acılar ve yaralar Kürt halkı tarafından her gün yaşanmaktadır.Êzidîler çok zulüm gördü ama buna rağmen ve direndi. Fermanda kendini yeniden küllerinden yaratarak örgütlendiler. Êzidîlerib statüsü ve iradesi tanınmalıdır. Ama bunun yerine Şengal’e hergün saldırılar yapılıyor. Êzidîlerim yaşadığı katliam aynı zamanda Kürt kadınlarına dönük bir katliamdı. Dünyanın ve Irak hükümetinin Êzidî halkından özür dilemesi gerekiyor. Bu katliam tüm dünya tarafından biliniyor ama bunu bir soykırım olarak tanıması gerekiyor” dedi.

Yapılan konuşma ardından program  Barış Anneleri tarafından Şengal için söylenen klamlarla son buldu.