YAŞ toplantısı sona erdi: Güler’in görev süresi uzatıldı

img
ANKARA - YAŞ toplantısında 38 general ve amiral emekliye sevk edilirken, Genel Kurmay Başkanı Yaşar Güler için çıkarılan özel yasayla görev süresi bir yıl daha uzatıldı. 
 
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) terfi, emeklilik ve atamaların karara bağlanacağı Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı sona erdi. Beştepe’de basına kapalı toplantı, yaklaşık 1 saat sürdü. Toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz katıldı.
 
 GÜLER’İN GÖREV SÜRESİ UZATILDI
 
AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlık ettiği Yüksek Askeri Şura toplantısının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklama yaptı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in görev süresi 1 yıl uzatıldı. Kalın, 38 general ve amiralin emekliye sevk edildiğini açıkladı. 
 
Yüksek Askeri Şura'da, 30 Ağustos 2022'den geçerli olmak üzere 16 general ve amiral bir üst rütbeye, 47 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. Donanma Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu Deniz Kuvvetleri Komutanlığına, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Atilla Gülan Hava Kuvvetleri Komutanlığına atandı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi.
 
GÜLER’E ÖZEL YASA ÇIKARILMIŞTI
 
AKP tarafından YAŞ toplantısı öncesi getirilen torba kanun ile Genelkurmay Başkanlarının emeklilikte yaş haddi 67’den 72’ye çıkarıldı. Böylece bu yıl yaş haddini dolduracak olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in görevde kalmasının önü açılmıştı. Görev süresinin uzatılan Orgeneral Güler, 1990'dan sonra 4 yıldan fazla Genelkurmay Başkanlığı görevini yerine getiren ilk isim olacak.
 
2021 yılındaki Şura kararları kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal’ın görev süreleri, birer yıl uzatılmıştı.