'Mitingimizle iktidara ‘yeter artık’ diyelim'

img
İSTANBUL - Kartal Meydanı’nda 7 Ağustos’ta “Çözüm Biz’de” şiarıyla düzenleyecekleri mitinge çağrı yapan HDP milletvekilleri, "Bu sömürü düzenine, bu savaş düzenine ‘yeter artık’ diyelim. Yeni yaşamı birlikte kuralım” dedi. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, “Çözüm Biz’de Savaşlara ve Sömürüye Hayır” şiarıyla Kartal Meydanı’nda yarın düzenlenecek mitinge ilişkin hız kesmeden çalışmalarını sürdürüyor. Marmara Bölgesi’nde mitinge ilişkin çağrıda bulunan HDP il ve ilçe örgütleri, mahallelerde, sokaklarda, kurumlarda, semt pazarlarında halkla buluşmalar gerçekleştiriyor. Sokaklarda broşür dağıtıp halkı düzenleyecekleri mitinge davet eden HDP İstanbul Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu mitingte çözüm isteyenlerin bir araya geleceğini söyledi. 
 
‘ÖRGÜTLÜLÜĞÜ YÜKSELTME ZAMANI’
 
HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, mitinge ilişin günlerdir kentin birçok ilçesinde yoğun çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Birçok halk toplantıları ve kurum ziyaretleriyle de çalışmalar yürüttüklerini aktaran Gülüm, “İktidarın savaş ve sömürü politikalarıyla kendi koltuğunu sağlamlaştırmaya çalıştığı, faşizmi kurumsallaştırmaya çalıştığı bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde hep birlikte ‘hayır’ demek, sesimizi yükseltmek çok önemli. Çünkü bu dönem itirazları ve örgütlülüğü yükseltme zamanı” dedi. 
 
SİYASİ, EKONOMİK KRİZLERE KARŞI 
 
İktidarın saldırılarına ve savaş politikalarına devam ettiğine işaret eden Gülüm, aynı zamanda iktidarın Kürt sorununda çözümsüzlüğü dayattığını ve demokratik siyaset alanını tasfiye etmeye çalıştığını söyledi. Gülüm, iktidarın ülkeyi sürüklediği krizleri de işaret ederek “Açlık sefalet gittikçe çoğalıyor. Her yerde işçi eylemleri var. Doğanın katliamı devam ediyor. Şırnak’ta olduğu gibi güvenlikçi politikalarla, savaş politikalarıyla, rant politikalarıyla doğamız katledilmeye devam ediliyor. Yaşam alanlarımızı kentsel dönüşüm adı altında rantsal dönüşüme çeviriyorlar” dedi. 
 
‘TEK ÇIKIŞ YOL BİRLİKTE OLMAK’ 
 
Kadınların, Alevilerin, LGBT+’ların ve birçok kesimin yoğun bir saldırıyla karşı karşıya kaldığını belirten Gülüm, bu dönemde ötekileştirilenlerle birlikte “hayır” demek için bu mitingi düzenlediklerinin altın çizdi. Gülüm şöyle devam etti:  “Çünkü herkes aynı zulüm altında yaşıyor. Ve herkesin geleceği karanlık hale getirilmeye çalışılıyor” diye belirtti. 
 
KADINLARA ÇAĞRI 
 
Düzenleyecekleri mitinge kadınların katılmasının önemine değinen Gülüm, “Erkek devlet şiddetinin yoğunlaştığı ve kadın kazanımlarına dönük saldırıların arttığı bir dönemden geçiyoruz. Bu nedenle kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadınların alanlarda, meydanlarda olması çok önemli bir noktada duruyor. Yoksulluk var ama yoksulun en yoksulu yine biz kadınlarız. Yine savaş politikaları ve Kürt sorununda çözümsüzlük politikaları en çok biz kadıları vuruyor. Çünkü militarizmin ve ırkçılığın olduğu bir yerde, şiddetin normalleştiği ve teşvik edilip desteklendiği bir yerde, en fazla kadınlar şiddete maruz kalıyor. Bundan dolayı bütün kadınları, kadın özgürlük mücadelesi açısından, feminist mücadele açısından bu mitingde olması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu. 
 
Miting çalışmalarını adeta seferberlik ruhuyla yürüttüklerini aktaran Gülüm konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kürtler artık ‘edi bese’ (artık yeter) diyor. Bir an önce bir değişim ve dönüşüm istiyor. Halk ‘Birlikte yol almak önemli’ diyor. Halkta ciddi bir öfke var. Gerçekten artık bir şeylerin değişmesini istiyor. Gelin hep birlikte bu iktidara ‘yeter artık’ diyelim.” 
 
KARARLILIK MİTİNGİ 
 
HDP’li Piroğlu da, iktidarın Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırı sinyallerine değinerek, iktidarın bu savaş politikalarına karşı her kesimin barış siyaseti yürüten HDP’nin yanında olması gerektiğini söyledi. 
 
Piroğlu, “Bizim mitingimiz tam da bu aşamada bir yanıyla HDP’ye yönelik saldırıların kar etmediğini dosta ve düşmana göstermek. Kongremizde bunu yaptık. Şimdi de bunu bir adım öne taşıyoruz. Halkımızla beraber bunu göstereceğiz. Dostlarımıza ayakta olduğumuzu ve durduğumuz yeri bir kere daha gösterip güven vereceğiz. Karşımızdaki güçlere ise bu saldırı politikalarının bizi yıkmak ve dağıtmak bir yana daha da güçlendirdiğini daha dirileştirdiğini ve daha kararlı hale getirdiğini göstermek istiyoruz” diye vurguladı. 
 
‘BİRLEŞİRSEK DURDURABİLİRİZ’
 
Mitingin bir çözüm ortaya koyma mitingi olduğunu dile getiren Piroğlu halka şu çağrılarda bulundu: “Bütün insanlara, savaşa, zulme, sömürüye karşı HDP ile yan yana gelmeye, sesimizi yükseltmeye çağırıyoruz. Ancak birleşirsek bu gidişi durdurabiliriz. Ve kabul edilmelidir ki, savaşa karşı çıkmadan yoksulluğa karşı çıkma şansımız yok. Kürt halkıyla yan yana gelmeden bu iktidarın birleştirici harcını dağıtma şansımız yok. Bu iktidar dağıtılmak isteniyorsa HDP ile yan yana yürünmek zorunda. Biz bütün halkımızı,  HDP’li olsun olmasın ama bu iktidarın zulmünden muzdarip olan herkesi, Kartal ve Amed mitinglerine katılmaya, beraber yürümeye çağırıyoruz.”