AYM’den karar: Kötü muamele yasağı usul boyutuyla ihlal edildi

img
MERSİN - AYM, gözaltında darp edilen ve savcılığın hakkında takipsizlik kararı verdiği liman işçisi Mehmet Ali Çintan'ın başvurusunda hak ihlaline hükmederek, yeniden soruşturma açılmasını istedi. 
 
Mersin'de "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 29 Ağustos 2016’da yapılan ev baskınında gözaltına alınarak, getirildiği Yenişehir İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde polislerince darp edilen liman işçisi Mehmet Ali Çintan, hastaneden aldığı “darp raporu” ile olayın hemen akabinde kendisini darp eden polisler hakkında Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Savcılık olaya dair 7 Kasım 2017'de "delil yetersizliğini” gerekçe göstererek takipsizlik kararı verdi. Karara karşı Mersin Sulh Ceza Hakimliği'ne yapılan itiraza da olumsuz yanıt verildi. Çintan, darp olayını 24 Nisan 2018'de Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı. 
 
AYM’NİN DEĞERLENDİRMESİ
 
Başvuruyu sonuçlandıran AYM, hak ihlali kararı verdi. AYM kararında şu değerlendirme yapıldı: “Somut başvuruda ihlalin etkili soruşturma yapma yükümlülüğünün yerine getirilmemesinden kaynaklandığı tespit edilmiş ve Anayasa'nın 17. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan kötü muamele yasağının usul boyutu itibarıyla ihlal edildiği sonucuna varılmıştır. Bu durumda kötü muamele yasağının usul boyutu bakımından ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden etkin bir adli soruşturma yapılmasında hukuki yarar bulunmaktadır. Buna göre yapılacak yeniden soruşturma ise 6216 sayılı Kanun'un 50. maddesinin (2) numaralı fıkrasına göre ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Bu kapsamda Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılması gereken iş, öncelikle ihlale yol açan kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın ortadan kaldırılması ve ihlal kararı verilmesinin nedenlerini gideren Anayasa Mahkemesinin belirttiği ilkelere uygun yeni bir soruşturma yapılmasından ibarettir. Bu sebeple kararın bir örneğinin yeniden soruşturma yapılmak üzere Mersin Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verilmesi gerekir.”
 
KÖTÜ MUAMELE YASAĞI İHLAL EDİLDİ
 
Anayasa’nın 17. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan kötü muamele yasağının usul boyutunun ihlal edildiğine karar veren AYM, kötü muamele yasağının usul boyutunun ihlal edilmiş olması nedeniyle yalnızca ihlal tespitiyle giderilemeyecek olan manevi zararları karşılığında başvurucuya 45 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. 
 
YENİDEN SORUŞTURMA AÇILSIN
 
AYM, kararın bir örneğinin kötü muamele yasağının usul boyutunun ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmak üzere Mersin Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.