‘İmralı kapılarının kilidi Kürtlerin elinde’

img
DİYARBAKIR - İstasyon Meydanı’ndan “Öcalan’a özgürlük” talebini haykıran yurttaşlar, “İmralı kapılarının kilidi Kürtlerin elinde” dedi. 
 
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Çözüm Biz’de, savaşa ve sömürüye hayır!” şiarıyla 6 Ağustos’a Diyarbakır’ın İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitinge katılan onbinler, taleplerini haykırdı. Miting meydanında PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin sonlandırılmasını isteyen onbinler, özgürlük talebinde bulundu. 
 
Miting meydanına taşıdıkları “Öcalan’ın özgürlüğü” taleplerine dair mikrofon uzattığımız yurttaşlar, tecrit ve savaş politikalarının bağlantılı olduğuna dikkat çekerek, ülkenin çöküşe gittiğini belirtti. 
 
ÖCALAN’IN FİZİKİ ÖZGÜRLÜĞÜ
 
Urfa’nın Siverek ilçesinden taleplerini İstasyon Meydanı’na taşıyan Zara Kültür, 23 yıldır sürdürülen İmralı tecridinin sonlandırılmasını istedi. Kültür, “Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü istiyoruz. Bu miting, barışa, özgürlüğe vesile olsun” dedi. 
 
‘AKP ÇÖKÜŞÜ DURDURAMAYACAK’ 
 
Öcalan’a yönelik tecridin topluma yayıldığını dile getiren Hacı Mehmet Emin, “Tek bir kimlik yaratmak istiyorlar. Kürt halkını, Êzidîleri, Asurileri ve ezilen halkları yok etmek istiyorlar. Osmanlı hayallerini yeniden hayata geçirmek istiyorlar. Devlet bu nedenle tecrit ve savaşta ısrar ediyor. Bu politikalar ülke ekonomisini yerle bir etti. Ama artık ne yaparsa yapsın, AKP çöküşünü durduramayacak” ifadelerini kullandı. 
 
İMRALI’NIN KİLİDİ KÜRTLERİN ELİNDE 
 
Abdulmenav Tarhan, Öcalan ile görüşmelerin sonlandırılmasının ardından savaş konseptinin başlatıldığını hatırlatarak, “Kürtlerin iktidardan bir beklentisi olmamalı. Kürtler kendi çözümünü yaratmalı. İmralı kapılarının kilidi Kürtlerin elinde. Kürtlerin mücadelesiyle iktidar geri adım atar. Bizler varlık yokluk sürecindeyiz. Kürtler ya önümüzdeki yüz yıl statü sahibi olacak ya da yok olacak. Bu nedenle Kürtler iyi düşünmeli ve harekete geçmeli” diye seslendi. 
 
‘ÖCALAN’IN SAĞLIĞINDAN ENDİŞELİYİZ’
 
Öcalan’ın aile ve avukat görüşünün engellenmesine tepki gösteren Mehmet Şarel, “Anayasaya göre tecrit suçtur. Öcalan’ın sağlık koşullarından endişeliyiz. Yıllardır haber alınamıyor. Bir an önce görüşme sağlanmalı” dedi. 
 
ÇÖZÜM MEYDANLARDA 
 
Batman’dan mitinge katılan Gurbet Doğan, tecridin olduğu bir ülkede hukukun da olmadığını söyledi. İmralı tecridinin toplumun her alanına yayıldığını dile getiren Doğan, “Bütün yaşamımız tecrit altında. Bugün muhalefet partileri de iktidarın tecrit politikalarına ortaklık ediyor. Söz konusu Kürtler olunca, muhalefet diye bir şey kalmıyor. Tecride ve hukuksuzluğa karşı durmayanlara muhalefet diyemeyiz. Miting meydanını dolduran Kürtler, seçim sandıklarında da tüm bunlara cevap verecektir. Tecrit halkın mücadelesiyle kırılacaktır, çözüm meydanlarda. Meydanlarda bu politikalara cevap verebiliriz” ifadelerini kullandı. 
 
‘KÜRTLER AYAKLANMALI’ 
 
Kürtlerin tecride karşı ayaklanması gerektiğini belirten Sultan Çelik, “Sayın Öcalan’ın özgürlüğü sağlanmalı. Bu sağlanırsa, tüm tutsaklar özgürlüğüne kavuşur ve savaşlar son bulur. Tecrit ve saldırılara karşı mitingde olduğu gibi meydanları doldurmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. 
 
‘ÖCALAN KÜRTLERİN İRADESİDİR’
 
Batman’dan mitinge katılan Sultan Azboy, Kürtlerin Öcalan’ın özgürlüğü için ayaklanması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Bu miting tecride ve savaşa bir cevaptır. Biz anneler bu meydandan devlete mesaj veriyoruz: Sayın Öcalan Kürtlerin iradesidir, Kürtleri bitiremezsiniz. Tecrit devam ettikçe, Sayın Öcalan’dan haber alınmadıkça, bizler meydanlarda olmaya devam edeceğiz.” 
 
‘BİRLİK İLE TECRİT KIRILIR’
 
Tecridin Kürtlerin birliğiyle kırılabileceğini vurgulayan Yavuz Tasal, “Miting meydanından bir kez daha var olduğumuzu gösterdik. Bizleri işkence ve baskıyla bitiremeyeceklerini gösterdik” dedi.