HDP: Aram Tigran stranlarıyla hafızamızda yer alacak

img
ANKARA - HDP Kültür ve Sanat Komisyonu Eş Sözcüsü Ömer Öcalan, Aram Tigran’ın ölümünün 13’üncü yıldönümünde yaptığı açıklamada, “Aram Tigran stranlarıyla hafızamızda yer alacak” dedi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu Eş Sözcüsü Ömer Öcalan, Ermeni sanatçı Aram Tigran’ın ölümünün 13’üncü yıldönümüne dair yazılı açıklama yaptı.
 
“Aram Tigran hem yaşamında hem de ölümü ardından duruşu ve müziğiyle Kürt halkı için önemli şahsiyetlerdendi” denilen açıklamada, Tigran’ın ailesinin 1915’te Ermeni Soykırımı ardından Suriye’nin Qamışlo kentine göç ettiği belirtildi. Aram Tigran’ın Kürtçe, Ermenice, Süryanice, Arapça ve Rumca çalışmaları ile halkların gönlünde önemli bir yer edindiğinin vurgulandığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Hünerlerini, sesini ve tamburunu halkların kardeşliği için kullandı. Müzik çalışmaları Ortadoğu halkları için barışın manifestosu oldu. O diyordu ki; ‘Bir daha dünyaya gelsem ne kadar tank, silah, tüfek varsa hepsini eritip, tambur ve saza dönüştüreceğim.’ Tigran ömrünü Kürtçe müzik ile geçirdi. Kürt halkının üzerindeki baskı ve zulme, Kürt dilinin inkarı ve asimilasyon politikalarına karşı politik duruşunu ezgileriyle gösterdi. Savaşa karşı barış istediği ve Kürt halkının ulusal birliğini oluşturması önemli isteklerinden biriydi.
 
'SON İSTEĞİ DİYARBAKIR’A DEFNEDİLMEKTİ'
 
 Aram Tigran, Kürt halkının hafızasında önemli bir yerde duruyor. Bu yüzden de o her zaman Kürt düşmanlığı taşıyanların saldırılarına maruz kaldı. Kürt halkının iradesini gasp edenler, Aram Tigran’ın hatırasına da saldırdılar. Adına kurulan konservatuar 2016 yılında kayyım eliyle kapatıldı. Vasiyeti olan Diyarbakır’da defnedilme isteği de engellendi Tigran, Brüksel’de vatanın bir avuç toprağı ile defnedildi. Aram Tigran stranlarıyla, cümbüşünün sesiyle, sakin ve huzurlu sesiyle her zaman kalbimizde, aklımızda ve hafızamızda yer alarak, ezgileri ise her zaman kulaklarımızda çınlayacak. Sevgili Aram Tigran vefatının 13’üncü yılında saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhu şad olsun, sesi dünya da her zaman kalacak.”