Sağlık örgütleri: Bakanlık gerçek verileri açıklamalı

img
ANKARA - Sağlık emek ve meslek örgütleri, Sağlık Bakanlığı'na Kovid-19 vakalarına dair gerçek verileri açıklanma çağrısı yaptı.
 
Ankara Tabip Odası (ATO) "Pandemi sürüyor bakanlık izliyor" sloganıyla artan Kovid-19 vakalarına dair basın toplantısı gerçekleştirdi. ATO'da yapılan açıklamaya, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Ankara Aile Hekimleri Derneği (ANKAHED), Ankara Diş Hekimleri Derneği (ADO) yöneticileri katıldı. 
 
Açıklamada konuşan ATO Genel Sekreteri Mine Coşkun, vaka sayısının hızla arttığını belirterek, “Bahar aylarıyla birlikte pandemi tedbirlerinin gevşetilmesi, yaz aylarındaki turizm hareketliliği ve 9 günlük bayram tatilinin de etkisiyle özellikle son bir aydır Türkiye'de, Kovid-19 vakaları hızla artışa geçmiştir. Sağlık Bakanlığı, kendi verilerine göre günlük vaka sayısının binin altına düştüğünü söyleyerek, sağlık kuruluşları hariç tüm ortamlarda maske zorunluluğundan vazgeçildiğini duyurdu. Maske ve mesafe uyarılarının yeterince yapılmaması, aşılama çalışmalarında gerileme, HES kodu uygulamasının sonlandırılması ve salgının bittiği anlamına gelebilecek mesajlar verilmesi toplumda salgın ile ilgili rehavet oluşturmuştur” ifadelerine yer verdi.  
 
‘YURTTAŞLAR GERÇEĞİ ÖĞRENMELİ’
 
Son birkaç haftadır yapılan testlerde Kovid-19 pozitifliği yüzde 50’ye kadar çıktığına değinen Coşkun, “Günlük vaka sayısı 1000’in altına düşünce maske zorunluluğunu kaldıran Bakanlık, vaka sayısı 60 bine dayanmışken herhangi bir ek önlem almamış, adeta salgınla mücadele etmeyi bırakmıştır. Toplumun tümünü ilgilendiren salgın konusunda yurttaşlarımızın gerçekleri öğrenme hakkı vardır. Vaka ve ölümlerin yaş, cinsiyet, meslek, il vb. düzeyinde şeffaf ve doğru bir şekilde açıklaması yapılmalıdır. Salgının ilk döneminde kronik hastalara ilaçlarını eczanelerden reçetesiz almaları için verilen raporların da Haziran ayı itibarıyla bitmesiyle pek çok hastanın reçete yazdırmak için Aile Sağlığı Merkezlerine gitmesi, vaka sayısının arttığı bu dönemde, özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan vatandaşların bulaş riskini artırmaktadır” diye konuştu.
 
TALEPLER
 
Çoşkun son olarak artan COVİD-19 vakalarına karşı önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayarak şu talepleri sıraladı:
 
*Sağlık merkezlerine yönelik yoğunluğu azaltıcı tedbirler alınmalı,
 
* Hastanelerde covid servisleri ve poliklinikleri tekrar açılmalı,
 
* Birinci basamak sağlık hizmetlerinde yoğunluğu ve riski azaltmak için raporlu ilaçlar doğrudan eczanelerden alınmalı, raporlar pandemi bitimine kadar uzatılmalı,
 
* İzolasyona alınan hastaların karantina raporları Müdürlüklerce düzenlenmeli, toplum için Kovid bulaşı riski oluşturan hastaların sağlık kuruluşlarına rapor talebiyle başvuruları engellenmeli,
 
* Kapalı ortamlarda ve kalabalık olan açık ortamlarda maske kullanımına devam edilmeli,
 
* Toplu taşıma, AVM, hastane gibi kapalı ortamlarda ücretsiz maske dağıtımı 
sağlanmalı,
 
* HES kodu uygulaması tekrar başlatılmalı,
 
* Etkin filyasyon ve izolasyon uygulanmalı,
 
* Aşı kampanyalarıyla aşılamaya hız verilmeli, hatırlatma dozları etkili aşılarla yapılmalı,
 
* Eylül ayında açılacak olan okullara yönelik tedbirler gecikmeden uygulanmalı, 5-11 yaş grubu aşılama programına dahil edilmelidir,
 
* Kovid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir,
 
* Ankara’da açılacak Etlik Şehir Hastanesi için 5 kamu hastanesinin kapatılması planlanmaktadır. Bu durum, sağlığa erişimi daha da zorlaştıracağından, kamu hastanelerinin kapatılmasından vazgeçilmelidir.”