Almanya'da cemevine saldırı: Türkiye ile bağlantılı

img
ANKARA - Almanya'da cemevine saldırı yapıldığını belirten HDP MYK Üyesi Turgut Öker, saldırının Türkiye'deki saldırılarla bağlantılı olduğunu söyledi.
 
Türkiye'deki cemevi saldırıları ardından bu kez Almanya'da bulunan Düren ve Çevresi Alevi Kültür Merkezi'ne saldırı gerçekleştiği açıklandı. Saldırıyı değerlendiren Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı ve HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü Turgut Öker, “Avrupa’da böyle saldırıları anlatamıyorum. Cam kırma da olsa gece saldırısı da olsa bugün arka arkaya yapılan saldırıların birbirinden bağımsız olmadığını gösteriyor. Alevilere yönelik sadece fiziki saldırıları konuşuyor olduk, yarın hangi Cemevine saldırı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
 
SALDIRILAR BİR ZİHNİYETİN ÜRÜNÜ
 
Saldırıları bir zihniyetin yarattığını belirten Öker, “Yani saldırıyı yapanları tek tek tanımazsak da Alevilere yönelik önyargılar, düşmanlık gibi atmosfer yarattı. Bu saldırıları Türkiye’yi yöneten zihniyetten, ister Türkiye’de olsun ister onun Avrupa uzantısı olsun. Bu zihniyetten ayrı değerlendirmek mümkün değil. Alevilere yönelik saldırıların, hakaretin ve dışlanmanın devlet politikasına dönüştüğü bir ortamda bu saldırıların gerçekleşmesi tesadüf değil” diye konuştu.
 
‘TEK DÜŞÜNCEMİZ CANIMIZI NASIL KORURUZ’
 
Alevilerin son yıllardaki eşit yurttaşlık için çalışmalarını hatırlatan Öken, “Şu an tek düşüncemiz canımızı nasıl koruyacağımıza dönüştü. Alevi toplulukları can güvenliklerinden kaygı duyar hale geldi. Bunda ülkeyi yöneten zihniyetin belirleyici sorumluluğu var. O anlamda bu olayların yaşanmaması için bir bütün olarak Alevilerinin her alanda eşit yurttaşlık hakkına kavuşmasına, saldırıları yapanların caydırıcı cezalar alması gerekiyor. Saldırılanların büyük çoğunluğu yakalanmıyor, yakalansa bile akıl hastası çıkıyor ama bu hasta tipler nasıl oluyorsa sadece Cemevlerine, kiliselere, Kürtlere saldırıyor. Bu da bu saldırıyı yapanların korunduğunun göstergesidir” diye konuştu.
 
‘SALDIRGANLARI CESARETLENDİREN BİR YAKLAŞIM’
 
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Cemevi ziyaretini değerlendiren Öken, “Cumhurbaşkanı olarak Cemevine gidip bütün dekorlarını değiştiriyor. Cemevinin kendi sembollerini ortadan kaldırıyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir skandal yaşanmaz. Kim olursa olsun bir inanç merkezine gittiğinde o inanç merkezinin kendine göre dizayn etmez, oranın doğal resimlerini kendine göre kaldırtamaz. Hz. Ali’nin, Pir Sultan’ın, Hacı Bektaş’ın resmini kaldırıyor, kendi inancına uygun levhalar astırıyor. Saldırı kadar bu toplumun değerlerine saygısız bir yaklaşım. Bir taraftan fiziksel bir saldırı varken, bir taraftan zihinsel bir saldırı var. Alevi değerlerini kabullenmeme, bir tahakküm var. Bir yer ibadet yeri olacaksa o ancak onun inancına uygun sembollerle olabilir. O nedenle de yapmış olduğu şey saldıranlar kadar Alevi değerlerine saldırıdır” sözlerini kullandı.
 
Öken, Türkiye ve Avrupa'daki tüm saldırıların birbiriyle bağlı olduğunun altını çizerek, dayanışma mesajı verdi.
 
MA / Berivan Kutlu