Açlık grevine giren tutuklu sayısı 20’ye yükseldi

img
URFA - Yaşadıkları hak ihlallerine karşı Urfa 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 10 tutuklunun 8 Ağustos’ta başlattığı açlık grevine 10 tutuklu daha katıldı. 
 
Urfa 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 10 tutuklunun maruz kaldıkları hak ihlallerine karşı başlattığı açlık grevi 9’uncu gününde sürüyor. Greve dün itibariyle 10 tutuklunun daha katıldığı öğrenildi. Devam eden açlık grevine dair Özgülük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Urfa Barosu, Urfa Tabip Odası, ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) bir heyet oluşturdu. Oluşturulan heyet, 13 Ağustos tarihinde cezaevinde yaşanan sorunlara dair cezaevi müdürü ile görüşmek istedi. Ancak cezaevi müdürü yerinden olmasına rağmen açlık grevi ile ilgili heyet ile görüşmeyi kabul etmemişti. Heyet dün yaşanan sorunlar ve açlık grevine dair Urfa Cumhuriyet Başsavcı vekili ile görüştü. Tutukluların taleplerinin iletildiği Başsavcı vekili, sorunlardan haberdar olduğunu belirterek en kısa sürede çözüme kavuşması için çalıştıklarını iletti. Başsavcı vekili tutukluların diş tedavisi ve hastane sevklerinde yaşanan sorunlara dair ise sorunun genel olduğunu, hastanelerde yeterli personel bulunmaması ve salgını gerekçe gösterdi. Açlık grevlerini izlemek için oluşturulan heyetin önümüzdeki günlerde açlık grevini sürdüren tutukluları ziyaret edeceği belirtildi. 
 
NE OLMUŞTU?
 
Tutuklular aileleri ile yaptıkları görüşmede 8 Ağustos Pazartesi günü 10 tutuklunun açlık grevine başladığını duyurdu. Talepleri karşılana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirten tutuklular, açlık grevine girmelerinin nedenini cezaevi savcısı ve müdürünün keyfi yaklaşımları ile haklarının gasp edilmesinden kaynaklandığını aktardı. 15 Ağustos tarihinde aileleri ile görüşen tutuklular açlık grevine 10 tutuklunun daha katıldığını duyurdu. 
 
HAK İHLALLERİ
 
Baskıların işkenceye dönüştürüldüğüne vurgu yapan tutuklular, hak ihlallerini şu şekilde sıralayarak son verilmesini talep etti:
 
"* Hastaneye ve dış tedavileri için sevklerimiz yapılmamakta,
 
* Keyfi olarak infazlar 6 ay uzatılmakta,
 
 * Ramazan ve Kurban bayramlarındaki açık görüşlerle beraber ek telefon görüşmelerinin verilmemesi,
 
* İç mektupların engellenmesi,
 
* Oda değişikliklerinin yapılmaması,
 
* İdarenin daha önce kantinde satmış olduğu klima ve pervanelere el koyması ve yenisini almaya zorlanmamız,
 
* Açık görüşe gelen ziyaretçilere sıcak içecekler götürmeye zorlanmamız (mevsim şartlarında dolaba su, kola ve meyve suyu dolaba konulmuyor)”
 
TUTUKLULARIN İSİMLERİ
 
Açlık grevini 9’uncu gününde sürdüren tutukluların isimleri şu şekilde: “İdris Duruk, Emin Çetindaş, Ömer Aslan, Suat Berlik, Selami Çiftçi, Mazlum Doğan Tanış, Şervan Muhammed, Emin Korkmaz, Lokman Ayebe ve Abdulselam Demir.”
 
Açlık grevine 15 Ağustos’ta katılan tutukluların isimleri şu şekilde: “Keleş Celal, Oğur Faikoğlu, Mustafa Müslüm, Haşim Arslan, Cuma İbrahim, Kenan Doğan, Mahmut Tutal, Ferit Ak ve Abdulkadir Budak.”