OPCW'den 'kimyasal' yanıtı: Devletler talep etmedikçe araştıramayız

img
HABER MERKEZİ - Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, kimyasal silah kullanımına dair soruya, "Taraf devletler inceleme ve araştırma talebinde bulunmadıkça iddiaları araştıramayız" yanıtı verdi. 
 
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Türkiye'nin Federe Kürdistan Bölgesi'nin Zap ve Avaşîn bölgelerine dönük saldırılarında kimyasal silah kullanımına dair JINNEWS'in mail yoluyla gönderdiği soruları yanıtladı. OPCW yetkilileri, röportaj talebini reddederek, taraf devletler talep etmedikçe kimyasal silah "iddialarını" araştırmayacaklarını belirtti. 
 
OPCW'nin verdiği yanıtta şu ifadelere yer verildi: "OPCW Teknik Sekreterliği, bu bölgedeki durumu birkaç yıldır, kimyasal silah kullanımı iddiaları ve iddialarla ilgili araştırma talepleri bağlamında izliyor. Örgüt sekreterliğimiz, ne iddia edilen kimyasal silah kullanımına ilişkin doğrulanmış bilgi ne de Kimyasal Silahlar Sözleşmesine Taraf Devletlerden bu tür iddialarla ilgili talepler almamıştır. Kimyasal Silahlar Sözleşmesi uyarınca, OPCW Teknik Sekreterliği, herhangi bir Taraf Devlete -talebi üzerine- kimyasal silah kullanımı veya kullanım tehdidi durumunda yardım etmeye hazırdır.”
 
OPCW, bu yanıtıyla devletler dışında, kimyasal silah saldırısına maruz kalan herhangi bir kesim ve topluluğa destek sunmayacağını itiraf etmiş oldu. 
 
OPCW, “Böyle bir iddia karşısında inisiyatif almıyor musunuz, çünkü eğer iddialar doğru ise ve devletler başvuru yapmazsa, savaş suçlarının araştırılması noktasında nasıl bir ilerleme kaydedilebilir” sorusunu ise yanıtsız bırakarak, web sitelerinde yer alan sözleşme yükümlülüklerine işaret etti. 
 
17 HPG'Lİ YAŞAMINI YİTİRDİ
 
Türkiye’nin Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ortaklığı ile Federe Kürdistan Bölgesi'nin Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine dönük kimyasal silah saldırılarında yaşamını yitiren 17 HPG'linin kimlik bilgileri açıklandı. Ayrıca kimyasal silaha maruz kalan 2 HPG'linin görüntüleri yayınladı. Kimyasal silaha maruz kalmalarından kaynaklı sinir ve solunum sistemleri felç olan HPG'lilerin yaşamını yitirdikleri belirtildi.