Nudem Durak’ın babası: Bir tek Türkiye sesini duymadı

ŞIRNAK - Tutuklu Kürt sanatçı Nudem Durak'ın dengbêj babası Silêmanê Sofî, kızının sesini yitirme riskinin olduğuna işaret ederek, “Nudem'i 7 yıldır göremiyorum. Onun sesini herkes duydu ama Türkiye duyamadı" dedi. 
 
Kürt sanatçı Nudem Durak, Kürtçe şarkı söylediği için 2015 yılında 2 ayrı davadan toplam 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 6 yıldır Bayburt M Tipi Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutulan Durak, cezaevinde Graves (zehirli guatır) ve kemik erimesi hastalığına yakalandı. Bugüne kadar İngiliz Rock grubu Pink Floyd üyesi Roger Waters’in de aralarında olduğu birçok sanatçı Durak'ın özgürlüğünü talep etti ve kampanyalar düzenledi. 
 
Nudem’e şarkı söylemeyi öğreten ve gittiği her divanda Nudem’i kendisiyle götüren dengbêj babası Silêmanê Sofî (Süleyman Durak), hastalılarından ve mesafeden dolayı 7 yıldır kızını göremiyor. 
 
Şırnak'ın Dêrgûl Beldesi’nde yaşayan Silêmanê Sofî, kızına duyduğu özlemin her geçen gün arttığını belirterek, kızının serbest bırakılmasını ya da yakın bir cezaevine sevk edilmesini istedi. 
 
7 YILDIR KIZINA HASRET 
 
Silêmanê Sofî, kızının suçsuz yere tutuklandığını ifade ederek, “Nudem hasta. Guatır ve kemik erimesi hastalığı var. 19 yıl hapis cezası verilmiş. Ama daha 7 yılını yeni doldurdu. Nudem bir suç işlemedi. Tek suçu şarkı söylemesiydi. Cezaevlerinde Nudem’le aynı durumda olan yüzlerce kişi var. Benim için Nudem’le onların arasında hiçbir fark yok. Durumu Nudem’den daha ağır olan hasta tutuklular keşke bırakılsaydı, Nudem bırakılmasa da olurdu. Bugüne kadar Nudem şarkı söyleyebiliyordu ama artık söylememe ihtimali çok yüksek. Ama yine de bırakmıyorlar. Keyfi bir tutum içindeler” dedi. 
 
‘HERKES DUYDU TÜRKİYE DUYMADI’
 
Sofî, Nudem’in sesinin hiçbir şekilde duyulmadığını belirterek, “Bugüne kadar birçok kişi Nudem’in sesini duydu ve bırakılması içinde bir çaba içine girdi. Ama ne yazık ki bırakmıyorlar ve keyfi hareket ediyorlar. Vicdan sahibi olan her bir sanatçının Nudem’e sahip çıkması ve destek vermesi gerekir. Avrupa bile sesini duydu ama Türkiye duymadı. Türkiye o sesi duyuyor ama kör ve dilsizi oynuyor. Nudem’in bütün arkadaşlarına çağrım; sahip çıksınlar. Bir Kürtçe şarkı söylediği için bu kadar ceza aldı. Nudem bu kadar cezayı hak etmedi” diye belirtti. 
 
Kendisinin de denbêj olduğunu anımsatan Sofî, “Nudem cezaevinde, ben de dışarıdayım. Bütün Dengbêj divanlarına, programlarına katılarak denbêjlik kültürünü yaşatıyorum” diye konuştu. 
 
‘DURUMU NASIL BİLMİYORUM’ 
 
Kızını 7 yıldır görmediğini söyleyen Sofî, “Cezaevi uzak ve ben hasta olduğum için görüşlerine gidemiyorum. O yüzden şuanda durumu nasıldır bilmiyorum, çok özlüyorum. İnsan ciğerinden bir parça olan insanı özlemez mi? Eğer yakın bir yere getirseydiler görüşlerine giderdim. Ama uzak ve ben o kadar yol gidecek durumda değilim” ifadelerini kullandı. 
 
MA / Zeynep Durgut