Kayyım etkinliğine karşı çıkanlara soruşturma: Sözlerimizin arkasındayız

img
ŞIRNAK - Kayyım sponsorluğunda Cizre’de gerçekleşen etkinliğe karşı çıkanlar hakkında soruşturma başlatıldı. Cizre Belediye Eşbaşkanı Mehmet Zırığ, "Sözlerimizin arkasındayız. Değerlerimize saldırmalarına izin vermeyeceğiz" dedi.  
 
Şırnak'ın Cizre ilçesinde 30 Ekim’de kayyım sponsorluğunda, "Cizre Müzik Festivali By Mr. Dosso Dossi" organizasyonu düzenlendi. Etkinliğin Mem û Zîn Parkı’nda yapılması, yapıldığı tarihin Cizre Belediyesi’ne kayyım atamasının yıldönümü olması tepkilere neden oldu. Aynı zamanda etkinliği Cizreliler “kültürel soykırım” olarak değerlendirerek, asimilasyon politikalarına geçit verilmemesi çağrısı yaptı. 
 
Söz konusu hassasiyetleri dile getiren ve bu konuda basına demeç veren yerine kayyım atanarak görevinden alınan Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Zırığ, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cizre İlçe Eşbaşkanı Zilan Ecevit ve sokağa çıkma yasakları sırasında eşi Orhan Tunç ve kayınbiraderi Mehmet Tunç’u kaybeden Güler Tunç hakkında, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek veya aşağılamak” suçlamasıyla soruşturma açıldı. 
 
Cizre Cumhuriyet Savcılığı tarafından açılan soruşturma kapsamında Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne ifade için çağrılan Zırığ, Ecevit ve Tunç’a, neden festivale ilişkin açıklama yaptıkları soruldu.
 
Mehmet Zırığ
 
‘PSİKOLOJİK BİR SALDIRIDIR’ 
 
Açılan soruşturmaya dair konuşan Zırığ, kayyım sponsorluğunda yapılan etkinliğe tepkisini sürdürdü. Festivalin içeriğinin, yapıldığı yerin ve gerçekleştiği tarihin halka yönelik bir hakaret olduğunu belirten Zırığ, “Bu psikolojik bir saldırıdır. Bu festival AKP-MHP hükümetinin özel savaş politikasının bir parçasıdır. Çünkü bu festivalin gerçekleştirildiği yer ve yapıldığı tarih çok önemli. Ayın 30’unda yapılması Cizre Belediyesi’ne kayyım atamasının yıldönümüne denk geliyor. AKP hükümeti tarafından halkın iradesinin yok sayıldığı gün bunu yapıyorlar. Yine festivalin yapıldığı yer ise 2015-2016’da Cizre'de yaşanan sokağa çıkma yasakları sırasında tankla, topla yıkılan evlerin molozlarının taşındığı yerdir. Burada asıl önemli olan şey ise o yasaklar sırasında hayatını kaybeden çok sayıda kişiye ait cenazelerin gömüldüğü yerdir” dedi.
 
‘MORAL DEĞİL, ÖZEL SAVAŞ’ 
 
“Festival” adı altında düzenlenen etkinlik için harcanan paraya da dikkat çeken Zırığ, “Bu festivali Cizre kayyımı belediye sponsorluğunda yaptı. Cizre Belediyesi’nin ekonomik olarak durumu oldukça kötü. Kente parke taşı bile döşeyemiyorlar. Halk için hiçbir hizmet yapmıyorlarken, milyonlarca TL harcayarak festival yapıyorlar. Tüm bunlardan dolayı festivalin yapılmasına karşı çıktık. Bu festival, Cizre halkına moral vermek için değil, özel savaş politikaların bir parçası olarak gerçekleştirildi” diye konuştu.
 
‘NEFRETİ BESLEYEN FESTİVAL DÜZENLEYENLERDİR’ 
 
Etkinliğe ilişkin yaptığı çağrılarda Cizrelilerin festivalden duyduğu rahatsızlığı ve festivalin iptal edilmesi için halkın hassasiyetlerini anlattığını dile getiren Zırığ, “Bizim söylediklerimiz, Cizre halkının hassasiyetleridir. Bu çerçevede basına bir demeç verdim. Basına verdiğim demeçten sonra hakkımda soruşturma başlatıldı. Bu soruşturmanın asıl amacı insanların rahatsızlıklarını dile getirmesini ve gerçekliğin ortaya çıkmasını engellemektir. Cizre Cumhuriyet Savcılığı tarafından, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek veya aşağılamak’ suçlamasıyla soruşturma açıldı. Fakat asıl halkı kin ve düşmanlığa tahrik edenler bu festivali gerçekleştirenlerdir. Eğer amaçları Cizre ve Kürt halkına kin ve nefret olmasaydı, bu festivali o noktada o tarihte gerçekleştirmezlerdi” ifadelerini kullandı. 
 
‘İZİN VERMEYECEĞİZ’ 
 
Etkinliğe dair ifadelerini tekrarlayan Zırığ, “Sözlerimizin arkasındayız” dedi. Zırığ, konuşmasını şöyle tamamladı: “Halkımızın yanındayız. Halkımızın bize verdiği sorumlulukları sonuna kadar yerine getireceğiz. Burada yaşanan bütün haksızlıkları dile getireceğiz. Bu halkın değerlerine bir saldırı gerçekleştiği zaman bu saldırıyı gerçekleştiren kim olursa olsun onun karşısında duracağız. Halkımızın değerlerine saldırmalarına izin vermeyeceğiz. Her zaman halkımıza gerçekleri söylemeye devam edeceğiz.” 
 
MA / Ömer Akın