561 aydından kimyasal silah kullanımına karşı çağrı: Türkiye'yi durdurun

img
HABER MERKEZİ - Kürdistan ve yurt dışından 561 aydın, Türkiye’nin kullandığı kimyasal silahlara karşı BM ve uluslararası örgütlere çağrıda bulunarak, Türkiye’ye tavır alınmasını istedi. 
 
Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nde kullandığı kimyasal silahlara karşı Kürdistan ve yurt dışında bulunan 561 aydın ortak bir açıklama yaparak, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası örgütlere çağrıda bulundu. Kürdistan topraklarına ve doğasına yönelik saldırıları ve bombardımanların devam ettiğine dikkati çeken aydınlar, kullanılan kimyasal silahlara karşı tavır alınmasını istedi. 
 
Aydınlar, kimyasal silah kullanımına ve yasaklı bombalara karşı, tavır alınması ve kitlesel eylemlerin yapılması çağrısında bulundu. açıklamada, “Aydınlar, yazarlar, aktivistler, gazeteciler, sanatçılar, politikacılar, bilim adamları ve çevreciler olarak işgali, saldırıları, cinayetleri, yasak silah ve kimyasal silah kullanımını şiddetle kınıyoruz” denildi. 
 
HER TÜRLÜ SİLAH KULLANILIYOR 
 
Türk devletinin özgürlük isteyen halka ve halkın devrimcilerine karşı her türlü yasaklı silah kullandığına vurgu yapılan açıklamada, “Türk devleti bir yandan kimyasal ve yasaklı bombalar kullanıyor, bir yandan da Kuzey Kürdistan’da özgürlük savaşçılarını, gazetecileri, sivil ve siyasi aktivistleri tutukluyor. Rojava’da sivil yurttaşlara yönelik SİHA saldırıları düzenlerken, Güney Kürdistan’da da ihanetçilerin ortaklığı sayesinde özgürlük savaşçılarını katlediyor. Türk devletinin kimyasal silah kullanması sonucu 80 özgürlük savaşçısı şehit edildi” denildi. 
 
SESSİZ KALINMAMALI 
 
Türkiye’nin işgal girişiminde bulunduğu ve Kürdistan demografyasının değiştirilmek istendiğini ifade eden aydınlar, savaş suçları ve insanlık dışı saldırılara karşı BM ve insan hakları hukukçuları tavır almasını istedi. Avrupa ve tüm ülkelerinin saldırılara karşı sessiz kaldığı ifade edilen açıklamada, “Parlamento, Irak ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti bu saldırılara karşı herhangi bir tutum göstermedi. KDP, Türk devletinin halkımıza ve devrimcilere karşı yürüttüğü savaşa yardım ediyor. Gerillalara gaz maskesi ulaşmasına izin vermeyen KDP, kimyasal silahların kullanılmasını araştırmak isteyen gazeteci ve uluslararası kurumlara da izin vermiyor” denildi. 
 
OSMANLI PROJESİ HAYATA GEÇİRİLMEK İSTENİYOR 
 
AKP-MHP iktidarının yeni Osmanlı projesini hayata geçirmeye çalıştığı dile getirilen açıklamada, “Kürdistan Bölgesi ve Irak’ı işgal etme stratejisinin bir parçasıdır. Bu sessizlik ve tavırsızlık Türk devletinin saldırılarını daha da artırmasına neden oluyor” ifadelerine yer verildi.