İran’da eylemler 73’üncü gününde

img
HABER MERKEZİ- İran’da halk isyanı 73’üncü gündür aralıksız sürüyor. Muhalif kaynaklara göre şuana kadar 600’den fazla kişi katledildi.  
 
Kürt kadın Jîna Emînî’nin 16 Eylül’de İran “ahlak” polislerince katledilmesinden bu yana devam eden protestolar 73’üncü gününde. Rojhilat’ın Sine ve Abdanan kentlerinde gençler bir kez daha meydanlara çıkarak protesto eylemleri düzenlerken, özellikle Sine’de öğrenciler baskılara rağmen eylemlerini sürdürdü. Devam eden protestolara yönelik rejim güçlenin sert müdahalesi ise sürüyor. Sine’de aynı aileden Afaq, Şemsê, Parwiz ve Xesrew isimli 4 kişinin tutuklandığı öğrenildi. Bu arada Mahabad kentindeki protestolarda katledilenler arasında bulanan Şoreş Niknam, Qelacuxe köyünde toprağa verildi.
 
GREVLER DE DEVAM EDİYOR
 
İran’ın birçok kentinde de üniversite öğrencileri eylemlerine devam etti. Başkent Tahran’ın bazı bölgelerinde de farklı etkinlikler düzenlendi. Rojhilat’ın Kirmaşan kenti ile İran’ın İsfahan, Şiraz, Kaşan ve Bender Ebas gibi kentlerinde ise işçi ve şoförlerin bir kısmının başlattıkları grev devam ediyor. Dört emekli sendikası da protestolara destek vererek ülkedeki cinsiyet ayrımcılığına son verilmesini, tüm tutsakların derhal serbest bırakılmasını ve eylemcilere karşı işkence yapanların tutuklanıp yargılanmasını talep etti. Emekli sendikaları protestocuların taleplerine kulak verilmediği takdirde halkın bu konuda eylemlerinin daha da artacağı uyarısını yaptı. 
 
600’DEN FAZLA KİŞİ KATLEDİLDİ
 
İran İnsan Hakları Örgütü’nün bir hafta önceki bilançosuna göre 16 Eylül’den bu yana 51’i çocuk olmak üzere en az 416 kişi katledildi. Muhalif başka kaynaklar ise protesto eylemlerinin şimdiye kadar 600’den fazla kişinin katledildiğini açıklıyor.