Buldan’dan Erdoğan’a: Bu ülkenin size bir gün bile tahammülü kalmadı

HATAY - HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın deprem bölgesinde sarf ettiği “Bana bir yıl verin” sözlerine, “Bu ülkenin bırakın size bir yıl, bir gün dahi tahammül edecek gücü kalmadı” diyerek yanıt verdi.
 
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kürt siyasetçiler Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve bileşen partilerin temsilcileri Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Sözcüsü Kezban Konukçu, Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü İbrahim Akın, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce'nin de aralarında bulunduğu heyet, depremin etkilediği Hatay'da depremzedeleri ziyaret etti. İskenderun’da bulunan Koordinasyon Merkezi'nde depremzedeleri ziyareti eden heyet, burada açıklama yaptı.

TÜRK: HALKLARIN ORTAKLAŞMASI UMUT VERDİ

Kürt siyasetçi Ahmet Türk, halk sevgisi olan insanların depremin ilk gününde harekete geçerek, yaraları sarmaya başladığını belirterek, “Ne yazık ki devlet 3-4 gün içinde bırakın halka ulaşmayı, halka ulaşmayı isteyenleri bile engelleyen bir tavır ve tutum içinde oldu. Elbette bu felaketin en büyüğü, iktidarın deprem üzerinde ikinci bir felaket yaratmasıdır. Bu ülkede Kürt’üyle, Türk’üyle, Arap’ıyla herkes, depremzedelerin yaralarını sarmak, acılarını azaltmak için büyük bir çaba gösterdiler. Bu bizim için, gelecek için büyük bir umut veriyor. Halkların ortaklaşması, dayanışma içinde olması çok önemlidir. Devletin bu duyarsızlığına karşı halkların çok duyarlı bir şekilde davranmış olması, bize gelecek için büyük umut veriyor. Bugün sosyalist partiler, dostlar, demokratlar bir aradayız. Gerçekten halkımızla doğru bir dayanışmayı gerçekleştirmek için çaba gösteriyoruz. Ama Pazarcık’ta, Adıyaman’da, birçok yerde çalışmalarımızı engellemek isteyen bir zihniyet ve iktidarla karşı karşıyayız. Biz buna rağmen uzun süreli bir çaba içinde olacağız” dedi.

‘BİZLERİ AYAKTA TUTAN DAYANIŞMADIR’
 
Buldan, yaşamını yitirenlere başsağlığı dileyerek, “Ölümlerin yaşandığı bu kentte bütün depremzedelere, halkımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yaşamını yitiren bütün insanlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Hastanelerde ve çadırlarda tedavi görmekte olan insanlarımıza bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını ve acil şifa dileklerimi iletiyorum. Bugün burada bileşen partilerimizle, ittifak partilerimizle, DTK ve kurumlarla birlikte depremzedeleri ziyaret etmek, acılarımızı sarmak ve acılarımızı hafifletmek üzere bir ziyaret gerçekleştirdik. Bugün burada bir kez daha acının ne kadar büyük olduğunu, yıkım ve felaketin ne kadar büyük olduğunu gözlerimizle gördük. Evet, acı büyük, yıkım büyük ancak bütün bunlar karşısında büyük bir dayanışmanın olduğunu da gördük. Belki bizleri ayakta tutan tek şey, bu tür olaylarda, bu tür afetlerde dayanışmadır, birlikte omuz omuza yürümektir. Dayanışmanın acıyı hafifletmesinin bizlere verdiği güçtür” dedi. 
 
CENAZELERİN VÜCUT BÜTÜNLÜĞÜ BOZULMAMALI
 
Hatay başta olmak üzere bütün kentlerde eksikliklerin olduğuna dikkat çeken Buldan, “İnsanlar enkaz başında yakınlarının cenazesinin çıkmasını beklerken, bir yandan da gecenin eksi derecelerinde üşümenin ve buna benzer mağduriyetlerin yaşandığını hala görüyoruz. Çadır eksikliğinin çok fazla olduğu, ısınmanın, barınmanın çok fazla yaşandığı bu kentte, bir kez daha feryatları duyuyoruz. Çadıra ihtiyaç var, barınmaya ihtiyaç var. Enkazın altından insanların yakınlarının çıkarılmasına ihtiyaç var. İlk günlerde hiçbir şekilde müdahale edilmeyen, iş makinelerinin olmadığı bu kentlerde, bugün bakıyoruz iş makineleri enkazları kaldırmak için sıraya girmişler. Depremzedelerin yakınlarını enkaz altında bırakanların feryadı, cenazelerine bir an önce kavuşmak, bu cenazelerin vücut bütünlüğü bozulmadan, dini vecibeler yerine getirilerek defnedilmesidir” şeklinde konuştu. 
 
İKTİDARIN ENKAZ KALDIRMA SEFERBERLİĞİ 
 
Buldan sözlerini şöyle sürdürdü: “O gün ortada olmayanlar, bugün bir seferberlik içerisinde iş makinelerini depremzedelerin ve enkazların olduğu yerde kullanmaya başlamışlar. Buradan uyarıyoruz, vücut bütünlüğü bozulmadan o cenazelerin enkaz altından çıkarılması, dini açıdan da vicdanı olarak da ahlaki olarak da bir gerekliliktir. Yine bunun yanında hukuki anlamda da enkazların kaldırılmasının, daha sonra bizlere delil olarak sunulacak olan malzemelerin ortadan kaldırılmasının da büyük bir suç olduğunun altını çizmek istiyorum. Bütün bunlar gerçekleşmeden, enkaz kaldırmanın büyük bir suç olduğunu ifade etmek istiyorum. 
 
SORUMLULUĞU OLANLAR HESAP VERECEK
 
Bugün sorumluluğu olanlar, sanki yaşanan bu depremde hiçbir sorumluluğu yokmuş gibi davrananlar bilsin ki; hesap vereceksiniz. Binlerce insanımızın enkaz altında kalmasından dolayı hesap vereceksiniz. Bu halk sizlerden hesap soracak. Binalara imar affı çıkarmanızdan dolayı sizlerden hesap soracak. Enkaz altında kalan insanları çıkarmadan, enkaz kaldırma işlemlerine başladığınız için sizlerden hesap soracak. 20 yıldır topladığınız yaklaşık 40 milyar dolarlık deprem vergisini, depremin dışında her yerde çarçur etmenizden dolayı insanlar sizden hesap soracak. Dolayısıyla bütün bunlar yaşanırken, ‘Bana bir yıl verin’ diyen Cumhurbaşkanı’na sesleniyoruz, bu ülkenin, bu halkların, bu toprakların, bu coğrafyanın, bırakın size bir yıl, bir gün dahi tahammül edecek gücü kalmadı. Bir yılı size ödül olarak size hiç kimse vermeyecek. Çünkü gideceksiniz. Bu halk, sizden hesap soracak, hesap vere vere gideceksiniz. 
 
AKP’NİN SİYASİ ARENADAN SİLİNMESİNİN VAKTİ GELDİ
 
Bu depremlerden, bu afetlerden kurtulmanın ilk adımı, AKP-MHP iktidarını göndermektir. Bu halklara yaşattığınız acının, verdiğiniz zulmün, bundan ötesi olmadığını bilerek, herkesin Türkiye halklarının bu bilinçle, AKP’nin artık siyasi arenadan, siyasi tarihten silinmesi için birlikte hareket etme zamanı gelmiştir. Mücadele, örgütlülük, dayanışma önemlidir. Bütün bunların farkındayız, bunların farkında olarak ayakta olduğumuzu biliyoruz. Ancak atacağımız ilk adım, AKP ve MHP iktidarını göndermek olacak. Ben bir kez daha burada yaşamını yitiren bütün insanlarımıza, yakınlarını kaybeden bütün insanlarımıza geçmiş olsun ve sabır dileklerimi iletiyorum. Hepimizin başı bir kez daha sağ olsun, Allah hepimize sabır versin.”
 
Heyetin kentteki ziyaretleri sürüyor.