‘Operasyonlar onları kurtarmayacak, 14 Mayıs’ta hesabını soracağız’

img
AMED - Amed merkezli gözaltı ve tutuklamalara tepki gösteren Yeşil Sol Parti İl Eşsözcüleri ve HDP İl Eşbaşkanları, “Bu operasyonlar onları kurtarmaya yetmeyecek. Ne yaparlarsa yapsınlar kazanamayacaklar. 14 Mayıs’ta hesabını soracağız” dedi. 
 
Amed merkezli 25 Mart’ta 21 ilde haklarında yakalama kararı verilen aralarında gazeteci, siyasetçi, avukat ve sanatçıların bulunduğu 216 kişiden gözaltına alınan 128’i aşkın kişiden 28’i tutuklanırken, 31 kişi ise serbest bırakıldı. 14 Mayıs seçimleri öncesi gerçekleştirilen gözaltı, tutuklama ve baskıları değerlendiren Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Amed İl Eş sözcüleri Pınar Sakık Tekin ile Abbas Şahin ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Eşbaşkanları Gülistan Atasoy ve Zeyyat Ceylan, seçim günü iktidarla hesaplaşılacağını dile getirdi. 
 
‘BU OPERASYONLAR ONLARA KAYBETTİRECEK’
 
HDP İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, bu operasyonun yalnızca bir siyasi partiyle yönelik sınırlandırabilecek bir operasyon olmadığının altını çizerek, “Bir bütün hem Amed halkına hem de Amed üzerinden tüm Kürt halkına dönük topyekûn saldırı konseptinin bir parçasıdır. Seçimler yaklaştıkça iktidar bugün yok olmanın eşiğinde ve iktidarını kaybetmenin eşiğinde ve bunun da temel sebebi Kürt halkına yaklaşımın kendisidir. Burada hala ısrarla kendilerini bitiren noktaya varma üzerinden bir inat var. Ancak bu onlara kaybettirir. Asla onların iktidarlarının ömrünü uzatmaya yetmeyecek. Bugün siyasetçilere, sanatçılara, basın emekçilerine ve belli sivil toplum örgütlerinin içinde çalışmalara katılan bireylere yönelik saldırının, kirli hesapların 14 Mayıs’ta halk nasıl boşa çıkacağını hep beraber göreceğiz ve izleyeceğiz” diye belirtti. 
 
‘HALKIN İRADESİ KAZANACAK’
 
Tüm saldırılara karşı kazananın halkın iradesi olacağını vurgulayan Atasoy, “AKP-MHP iktidarı bugüne kadarki Kürt düşmanlığı yapan bütün iktidarlar gibi tarihte hak ettiği yere gidecektir. Kazanan her halükarda halk iradesi olacaktır. Kazanan barışçıl ve demokratik siyasetle, eşit adil bir dünya düzeni için çalışan tüm toplumsal ve sivil örgütlenmeler ile demokratik siyasetin öncüsü olanlar olacaktır” dedi. 
 
‘FAŞİST İKTİDARIN SON ÇIRPINIŞLARI’
 
Yeşil Sol Parti İl Eşsözcüsü Abbas Şahin, operasyonları kaybeden AKP-MHP iktidarının son çırpınışları olarak değerlendirerek, “Gözaltına alınıp, tutuklamaları gerçekleştirilen arkadaşlarımıza baktığımız zaman seçim güvenliğinden tutun da seçim çalışmalarının içinde bire bir olan arkadaşlarımız. Özellikle seçim sürecine girdiğimiz şu zamanlarda devletin tüm zor aygıtlarını elinde bulunduran AKP-MHP faşist iktidarı yargıyı kendi güdümüne alarak bütün muhalefet üzerine bir baskı rejimi kurmayı planlıyor. Bunun karşısına da milyonlarca insan cevap oluyor. Bizim burada verebileceğimiz en büyük cevap alanlarda daha fazla çalışmaktır. Bunları daha büyük bir yenilgiye uğratmaktır. Çünkü halka şiddetten ve nefretten başka bir şey veremiyorlar. Biz halka yeni bir yaşamı ve dünyayı sunuyoruz. Aradaki fark da budur” diye konuştu. 
 
‘HALKTA KARŞILIĞI YOK’
 
Saldırıların amacına ulaşmayacağını belirten Şahin, “Provokasyonlar ve gözaltılar yapıldıktan sonra halkımız topyekûn sokağa indi, çalışmalar içinde birebir bulundu. Aktivistlerimiz dışında normal halktan olan insanların çalışmaların için içinde olduğunu ve çığ gibi büyüdüğünü biz de biliyoruz. Bu da yapılan operasyonun ters teptiğini hiçbir şekilde halk nezdinde bir ifade etmediğini ve karşılık bulmayacağını da gösteriyor. Bir giden arkadaşımız yerine 10 arkadaşımız tekrardan geliyor” diye belirtti. 
 
‘HESABINI 14 MAYIS’TA SORACAĞIZ’
 
Yeşil Sol Parti İl Eşsözcüsü Pınar Sakık Tekin ise şunları dile getirdi: “Demokratik siyasetin olmazsa olmazı seçimler, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleridir. 14 Mayıs’ta tarihinde tanıklık edeceği Türkiye seçimleri olacak. Bu seçim sürecine yönelik devletin tüm zor aygıtlarını elinde bulunduran AKP-MHP faşist iktidarı seçim güvenliğine yönelik bir darbede bulundu. Devletin yasama, yürütme, yargı yani bütün imkanlarını tekelinde tutan iktidar yargı ve kolluk kuvvetleriyle bütün muhalif kesimlere bir tehdit oluşturmakta. Ama halk bunun bilinçli bir şekilde farkında. Çok sağduyulu ve ferasetle bunu boşa düşürüyor. 14 Mayıs’ı hukuksuzluklarla yüzleşme zamanı olduğunu düşünüyoruz. Artık haksızlıkların ve faşist zihniyetin devrilmesi için mücadelemizden vazgeçmiyoruz. Kesinlikle bu saldırılar bizi yıldıramayacak, kararlıyız. 14 Mayıs’a hesap sormak için gidiyoruz. Hiçbir çalışmamıza ara vermeden 14 Mayıs’ı sabırsızlıkla bekliyoruz.”
 
‘NE YAPARLARSA YAPSINLAR KAZANAMAYACAKLAR’
 
“AKP- MHP faşist iktidarı çok büyük bir yenilgiyle gidiyor” diyen HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan da, “Kaybedeceklerini anlayınca seçim oyunlarına başladılar. Her daim söyledik ve yine getiriyoruz, bu seçimler bir önceki seçimlere benzemeyecek. Daha önce kaos çıkardılar seçimi kazanmak istediler ve kazandılar. Ama bunların hepsi teşhir edildi. Halk AKP-MHP’yi tanıyor, oyunlarını da biliyor. Bu yüzden kaybedeceklerini anladılar, zayıflıklarını gördüler. Halkın, Kürtlerin, demokratik siyasetin ve Yeşil Sol’un gücünü gördüler. Bu yüzden bize saldırdılar. 
 
Avukatlar gözaltında, bin avukat söz verdi gidenlerin yerini doldurmak için. Sanatçıları tutukladılar, Kürdistan sanatçıları yine daha çok sahiplenecek. Siyasetçilerimizi aldılar zaten baktığımızda zindanlar Kürt siyasetçilerle dolu ama kazanamıyorlar. Biz de buna müsaade etmeyiz. Yine gazetecileri tutukladılar çünkü halkın kulağı ve sesi hakikati halka ulaştırıyor. 20-30 gazeteci tutukladılar ama 100’lercesi dışarda ve yüzlerce gönüllü gazeteci de özgür basınla dayanışmada bulunuyor. Bu yüzden ne yaparlarsa yapsınlar asla kazanamayacaklar, bizim gücümüzün önünü de kapatamazlar. 14 Mayıs’ta hep birlikte zulmü sonlandıracağız ve barışın, özgürlüğün yolunu açacağız” şeklinde konuştu.  
 
MA / Eylem Akdağ