26 MAYIS 2023 GÜNDEMİ

img

 
* Meclis’te çoğunluğu oluşturan Cumhur İttifakı’nın kadın düşmanı olduğunun altını çizen Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Canan Çalağan, “Faşizmi, antidemokratik uygulamaları, güvenlikçi politikaları, nefret dilini durdurmak için 28 Mayıs’ta sandığa gidiyoruz” dedi.
 
* Colemêrg’in 14 Mayıs’ta umut olduğunu belirten Yeşil Sol Parti Milletvekili Onur Düşünmez, “Bu umudu da büyüteceğiz, ikinci turda faşist blok yenilgiye uğratılacaktır” diye konuştu.
 
* Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, değişimin işçi sınıfının geleceği açısından önemli olduğunu belirterek, “Erdoğan sürecinin noktalanması gerekiyor” dedi. 
 
* Amed Alimler Derneği’nden Mele Hacı Qadeh, iktidarın inkar politikasına karşı herkesin sandığa giderek değişimden yana oy kullanması çağrısında bulundu.  
 
* Emek sömürüsü nedeniyle geçinemediklerini belirten nakliyat işçileri, 28 Mayıs seçimlerinin önemine vurgu yaparak, “Kurtuluş değişimde” dedi.
 
* Seçimlerde Agirî’de beklediği sonucu alamayan AKP, 2019 Yerel Seçimlerinde 10 bin istihdam vaadiyle propaganda amaçlı açılan devlet destekli tekstil firmasını kapatma kararı aldı.
 
* Neoliberal politikalardan vazgeçilmesi gerektiğine işaret eden iktisatçı Doç. Dr. Nilgün Erdem, “Demokrasinin inşası için, piyasa öncelikleri yerine halk sınıflarının lehine kamucu politikaları ve sosyal hakları hatırlamamız gerekiyor” dedi.
 
* Yeni dönemde  kadın özgürlük mücadelesi ve birikimiyle mecliste olacaklarını söyleyen Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, kadın mücadelesinde sokak ve meclis arasında köprü görevinde olacaklarını belirtti.
 
* AKP iktidarının gözaltı ve tutuklamalarla sürdürdüğü seçim kampanyasıyla gidilen ikinci tur seçimlerinde, en az 183’yi gözaltına alındı. 
 
* Tahliye olduğu gün başka bir soruşturma nedeniyle tutuklanan Şadiye Manap hakkında, mektuplarında iyi dileklerde bulunması, “Örgüt üyelerine moral ve motivasyon vermek” olarak değerlendirilerek ceza istendi. 
 
* Silivri 5 Nolu L Tipi Cezaevi’nden iki ay önce tahliye olan yüzde 90 görme engelli Erol Balcı, kişisel ihtiyaçlarını karşılayamadığı gibi yaşamını sürdürmekte zorlanıyor.
 
* Sincan Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuklu bulunan Hakan Adıgüzel’in ağabeyi Saim Adıgüzel, kardeşinin cezaevi şartlarından dolayı sağlık sorunlarının açığa çıktığını ve tedavi edilmediğini aktardı. 
 
* 29 yıl önce kimyasal bombardıman ile gündeme gelen Bêzar Dağı, bu kez Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakir A.Ş.'nin siyanürlü maden araması ile talan ediliyor. 
 
* Wan’da kayyım tarafından işten çıkarılan ve açtıkları 4 davayı da kazanmalarına rağmen görevine iade edilmeyen işçiler adalet mücadelesini sürdürüyor. 
 
* Ekonomik kriz, Colemêrg’in yüksek dağlarında yetişen ve bin bir emekle toplanan farklı türdeki bitkilerin fiyatını da etkiledi. 
 
* Dünyada sadece Wan Gölü'nde yaşayan ve yılın belli döneminde üremek için suyun akışının tersine yüzen İnci Kefali’nin şöleni, bu yıl bölgede kurulan HES’ler nedeniyle sönük geçiyor. 
 
* Nisêbîn’de biri çocuk 2 kişiyi giydikleri ulusal kıyafetleri bahane ederek darp eden özel harekat polislerine mahkeme tarafından 18’er bin lira ceza verilip, 20 takside bölündü, ardından ceza 5 yıl ertelendi. 
 
* Mahkeme kararına rağmen Phaselis Antik Kenti’nde talanın sürdüğünü belirten Deniz Soyarslan, “Phaselis’i korumak sadece ekolojistlerin görevi değil” diyerek, seferberlik çağrısı yaptı. 
 
* Dört kadın siyasetçi Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Aysel Tuğluk ve Sibel Yiğitalp’i konu alan “Yıkılacak Duvarlar” belgeseli, Haziran’da izleyiciyle buluşacak.
 
* Şenyaşar ailesinin başlattığı Adalet Nöbeti, 795'inci gününde devam ediyor.
 
* HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Kürt siyasetçi Ahmet Türk, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin Amed Anemon Otel'de basın toplantısı gerçekleştirecek. (10.00-20.00) CANLI
 
* DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Şirnex'te halkla buluşacak. (11.00-17.00)
 
* Yeşil Sol Parti, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2'inci turuna ilişkin birçok kentte seçim çalışması yürütecek. (13.00-20.00)
 
* Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın da aralarında olduğu 19 sanığın yargılandığı “Ankara JİTEM” davası, Ankara 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. (14.00)
 
* Basın açıklaması gerekçesiyle Cumartesi Anneleri hakkında açılan dava, Küçükçekmece 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. (14.30)
 
* İHD Ankara Şubesi, Kayıplara Haftası dolayısıyla Mülkiyeliler Birliği’nde söyleşi düzenleyecek. (18.30-21.00)