Sağlık skandalı: Diş hastaları teknisyenlere emanet!

img
AMED - Diyarbakır Ağız Diş Hastanesi'nde, diş hekimleri yerine teknisyenlerin ağız, diş muayenesi ve ölçü almada çalıştırıldığı iddia edildi. Ciddi sağlık riski barındıran uygulamanın fotoğrafları ortaya çıktı. 
 
Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'nde, yasal olarak diş hekiminin yapması gereken, ağız, diş muayene ve tedavisinin teknisyenlere yaptırıldığı belirtildi. Muayene ve tedavilerin hekimler yerine hastanede istihdam edilen kurum teknisyenleri ve hastanenin hizmet aldığı özel firmalarda çalışan teknisyenlerin çalıştırıldığı öne sürüldü. 
 
Bu uygulamanın Dicle Kent Ağız Diş Hastanesi, Bağlar Semt Diş Polikliniği ile Dağkapı Ağız Diş Polikliniği'nde uygulandığı iddia edildi. 
 
FOTOĞRAFLARI ORTAYA ÇIKTI
 
Hasta sağlığını riske eden ve olası bir sağlık faciasında cezai sorumluluk doğuran uygulamanın fotoğrafları ortaya çıktı. Fotoğraflarda ağızda çalışma izni olmayan teknisyenlerin hastaları ayakta ve eldiven kullanmadan muayene ettiği görülüyor. 
 
ŞİKAYETLER GELİYOR
 
İşten kovulma tehdidi nedeniyle ismini vermek istemeyen bir diş teknisyeni, konuya dair şunları aktardı: “Görevimiz, hekimlerin aldığı ölçüleri, protez yapımı için laboratuvarlara iletmektir. Transfer elemanı olarak görev yapan diş teknisyenlerine aldığı ölçüyü teslim ederek, protez modelin dökülmesine yardımcıya bildirir. Teknisyen de alınan bu ölçüyü protezi üretecek firmaya gönderir. Teknisyenin, bu teknik uygulama dışında başka bir görevi yoktur. Diş muayenesi yapma, ağızda çalışma gibi bir yetkisi olmadığı gibi bu yasal da değildir. Bu aynı zamanda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek hataların doğmasına neden olabilir. Bu nedenle düzgün yapılmayan protezlerden dolayı hastalardan çok sayıda şikâyet geliyor. Çünkü muayene, ağız ve diş ölçüsü almaya vakıf olmayan teknisyenlerin ölçü alması nedeniyle ağızla uyumsuz protezler üretiliyor. Bu da çok sayıda şikayete neden oluyor." 
 
'GÖZ YUMULUYOR'
 
Daha fazla iş yaparak döner sermayeden daha fazla pay almak amacıyla çoğu hekimin de bunu teşvik ettiğini dile getiren teknisyen, "Buna başhekimlik, yardımcılıkları ve İl Sağlık Müdürlüğü de göz yumuyor. Onlar buna göz yummasa böyle bir durum yaşanmaz" ifadelerini kullandı.