Şirnex'te seçim sonrası en az 100 gözaltı

img
ŞIRNEX - Şirnex'te seçim sonrası en az 100 kişi gözaltına alındı. HDP Cizîr İlçe Eşbaşkanı Mesut Nart, baskıların seçim sonuçlarıyla bağlantılı olduğunu söyledi.
 
Şirnex'te gözaltı ve tutuklamalar hız kesmeden devam ediyor. 14 Mayıs ve 28 Mayıs'ta yapılan seçimler sonrası da gözaltı ve tutuklamalar sürdü. Birçoğu Şirnex merkez, Cizîr (Cizre) ve Silopiya'da (Silopiya) olmak üzere seçim sonrası en az 100 kişi gözaltına alındı ve bu kişilerden bazıları tutuklandı. Bunların yanı sıra 14 Mayıs'tan bu yana Cizîr'in Cudi ve Nur mahalleleri abluka altında. Her sokakta bir zırhlı araç bekletilirken, mahalleye sık sık gaz bombaları atılıyor. Yaşananları değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cizîr İlçe Eşbaşkanı Mesut Nart, baskıların seçim sonuçlarıyla bağlantılı olduğunu söyledi.  
 
Mesut Nart
 
NEWROZ SONRASI BASKILAR ARTTI
 
Kenttin "deneme laboratuvarı" olarak görüldüğünü ve 2015-2016 sürecinden bu yana özel savaş politikalarının hiç durmadığını söyleyen Nart, "Cizîr 2023 Newrozunu büyük coşkuyla kutladı ve net bir mesaj verdi. Newroz’dan sonra seçim çalışmalarını başlattık. Bizim kentimiz Kürt hareketi için önemli bir yer. Devlet bunu bildiği için tutuklama, baskı ve gözaltılara başvuruyor. Neredeyse her yıl gençlere, kadınlara, kurumlara ve siyasi partilere operasyon adı altında baskınlar yapılıyor. Ama buna rağmen Kürt halkı, siyasi parti ve kurumlar daha da güçlendi. Kürt halkı hiçbir zaman diz çökmedi. Devlet Newroz’dan bu yana bizi halkımızdan uzaklaştırmak için tüm yollara başvurdu” diye konuştu. 
 
Şirnex ve ilçelerinde yapılan seçimlerde Yeşil Sol Parti'nin rekor oy aldığını anımsatan Nart, yüksek oy çıkan mahalle ve köylere baskın düzenlendiğine işaret etti. Nart, yapılan tüm engellemelere rağmen bölgenin seçimlerde net bir şekilde iradelerini ortaya koyduğunu vurguladı. Nart, "Cizîr’in her sokağına bir zırhlı araç yerleştirilmiş. Hiçbir şey olmamasına rağmen mahallere rastgele gaz bombası atıyor. Seçim sürecinde bunları sıklıkla yaptılar. Son günlerde yapılan operasyonları seçimin intikamı gibi nitelendiriyoruz" diye belirtti. 
 
'KENT ABLUKA ALTINDA'
 
"Cizîr şuan abluka altında" diyen Nart, baskınlarda şiddet ve kötü muamelenin olduğunu söyledi. Nart, "Ev baskınları sırasında hamile bir kadını yüz üstü yere yatırıp sırtına basmışlar. Bazı evlere köpeklerle girmişler. Yaşlı insanları yüz üstü yere yatırmışlar. İnsanlara silah doğrultmuşlar. Bu saldırıların nedeni intikam duygusudur. Cizîr 2015-2016'da diz çökmedi. Cizîr halkı göçle, öldürmeyle geri adım atmadı. Ne zaman bir seçim olsa Cizîr halkı iradesine sahip çıkıyor. Halk kimliğine sahip çıkıyor. Cizîr'e yapılan saldırılar, sadece Cizîr'e yapılmıyor. Hedef sadece Botan bölgesi değil. Cizîr'in zayıflaması tüm demokratik kitleyi ilgilendiriyor" ifadelerini kullandı. 
 
Seçim sonrası yaşanan gözaltı ve tutuklama bilançosunun bir kısmı şöyle: 
 
* 6 Mayıs: Cizîr'de Şahin Cingü, Behmen Selçuk, Serhabun Tanış ve ismi öğrenilemeyen birçok kişi gözaltına alındı.
 
* 17 Mayıs: Cizîr'de 25 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 7'si tutuklandı.
 
* 22 Mayıs: Şirnex'te 15 kişi gözaltına alındı, 5 kişi tutuklandı. 
 
* 24 Mayıs: Hezex ilçesinde yapılan ev baskınlarında Civan Karaviş, Ümit Geçgel, Yusuf Kargol, Murat Kavçin, Emrullah Kavçin ve Rojhat Pişkin gözaltına alındı.
 
* 5 Haziran: Kentte 8 kişi gözaltına alındı. 
 
* 6 Haziran: Cizîr'in Sur mahallesinde yapılan ev baskınlarında anne, baba ve 6 çocukları gözaltına alındı.
 
* 7 Haziran: Cizîr'de A.R., R.T. ile M.R. gözaltına alındı. M.R. ve R.T. tutuklanarak cezaevine gönderildi. 
 
* 9 Haziran: Cizîr'de Abidin Küçük, İbrahim Şahna, Remzi Dadak, Nasır Şahna, Bezrihan Dadak, Salih Bekiroğlu, Sinan Dalmış, Mehmet Çağdavul, Metin Ecevit, Rıdvan Şahna, Serkan Çağlı, Ruken Acet, Melike Duran, Muhlis Dalmış ve Hasan Dadak gözaltına alındı.
 
* 12 Haziran: Elkê’de yapılan ev baskınlarında aralarında HDP’lilerin bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı.